Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Vivacoru a alkohol

Zbyszek87

Rekomendowane odpowiedzi

mój stary miał ciśnienie 160 na 100 w wieku 47 lat.Lekarz od razu dał mu leki.Ale on powiedział,że sam się wyleczy.I tak zrobił.Oczywiscie nie palił i nie pił .Miał nadwagę 10 kg.Zaczął chodzić na basen 2x w tyg. Odstawił auto i do pracy zaczął jeżdzic rowerem 5 km w jedną stronę.Przez całe lato.Zmienił dietę.Mniej mięsa,wędlin prawie wcale,dużo owoców ,warzyw [leczo,cebula duszona,zupa jarzynowa na udku kurzym ,koniecznie bez skóry.,ryż z warzywami i piersią z kurczaka,....schudł 7 kilo.Było to jakieś 6 lat temu i do tej pory ma normalne ciśnienie.Mozę siedzisz przy kompie miast się ruszać?
Zmień dietę - zastąp większość tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi.Tłuszcze roślinne to oliwa z oliwek extra vergine[tylko do zimnych potraw],nasiona [nieprażone] słonecznika,wiesiołka,dyni,orzechy włoskie,surówke z kiszonej kapusty polewaj oliwą,więcej błonnika [najwięcej jest w otrębach owsianych].Otręby można posypać po kanapkach,dodać do talerza zupy bądż owsianki. Często jedz fasolę i in.rośliny strączkowe.Ale np. fasolka po bretońsku nie z boczkiem,ale z niedużą ilością piersi z kurczaka.,z grzybkami itp....
Niestety nie zarabiam nic na tym i nadal mam nadciśnienie. Wiec 185 wzrostu 90 kg wagi. Dieta zróżnicowana co prawda mógłbym się ruszać więcej ale nie jest tragicznie. W środę u lekarza wykazało mi 170 ba 90 :/ Zaskoczyła mnie ilość wpisów dzięki. Ostrożny proponujesz inny lek?
zioła na nadciśnienie: ziele skrzypu,może być expresowe,pić ciepłe z dodatkiem soku z cytryny,nalewka z jemioły.Po drugie - dieta polegajaca na zminimalizowaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych ,a w to miejsce spożywanie tłuszczów roslinnych.Po trzecie : CODZIENNA dawka ruchu-koniecznie.Po czwarte zero alkoholu,fajek,soli kuchennej.Jeśli są zbędne kilogramy-zrzucić.Przeczytaj artykuł pt.,,Cholesterol i trójgliceydy.**Tam szczegółowo jest napisane czego nie jeść[np.lodów...i in.],a ci jeść.I pamiętaj o otrębach
Nie było to jednorazowe badanie juz rok temu odkryłem ze mam predyspozycje do nadciśnienia a poza tym mój ojciec był nadciśnieniowcem wiec w genach to siedzi. Problem tkwi w tym że jestem młody a jak każdy młody człowiek w weekend lubię wyjść na parę piw i od czasu do czasu zapalić papierosa. Zaznaczam leków żadnych nie brałem chociaż nie raz podczas mierzenia mi wykazywało 160 na 90. Półtora miesiąca temu wróciłem do Polski i tu się zaczeły problemy czułem sie ospały szybko się zaczołem męczyć, zaczołem mieć jakby to opisać mocniejsze od normalnych uderzenia serca takie irytujące i najczęściej wieczorami czułem krążenie całym ciałem, więc postanowiłem pójść do znajomego lekarza który był już w temacie i mi przepisał te leki. Powiem tak przez 2 dni wziełęm 2 tabletki a powinienem 4 a od 3 dni wogólę nie przyjmuje i czuje się wmiarę wporządku oczywiście czuję czasami że mój organizm nie powinien sie zachowywać tak jak się zachował ale myślę ze poradzę sobię z tym sam póki mogę. Jak myślicie co powinienem zrobić spróbować samemu zbijać ciśnienie (żucić papierosy ograniczyć do powiedzmy 5,6 piw w sobotę, dieta małosolna) czy jednak zacząć kuracje tabletkami?