Skocz do zawartości
kardiolo.pl

EKG i za każdym razem co innego wychodzi

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis mialam robione Ekg serca któres z kolei i za kazdym razem co innego wychodzi. Te chyba jest najgorsze .Mogłabym prosic o interpretacje tego wyniku, bo zmartwiło mnie to. Oto wyniki: 133 pojedyncze pobudzenia węzłowe ostry załamek T, mozliwy wzrost potasu w osoczu erkalemia niespecyficzne zmiany załamka T niespecyficzne zmiany odcinka ST i załamka T nie występuje nieprzemienność P i QRS niecałkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa lewogram umiarkowane obniżenie ST Miałam przytym puls 116 uderzen na min. Z góry dziekuje
Na te wyniki lekarz w sumie mi nic nie powiedzial, tylko zajal sie tym moim szybkim tetnem . Kazal zastosowac podwójna dawke leku , który biore, czyli zamiast połowki to cala tabletke bisocardu przez okres dwóch dni a potem juz tak jak zwykle, no i kazal brac Lek o nazwie Metazydyna Fakt po tym cisnienie i puls unormowaly sie ale nadal cos mnie niepokoi. Dostalam także wyniki na potas, sód i wapń.Wyniki te są w normie.
Gość stracatella
Wiesz, na necie chyba nikt Ci nie pomoże. Ja też ciągle coś nowego się dowiaduje z ekg i wydałam już furę kasy na kardiologów i nie mam kjasności czy to coś poważnego czy nie, a z wypowiedzi wynika że póki co nie ale każda taka reakcja serca coś ze soba pociąga i nigdy nie wiadomo co stanie sie następnym razem... kilka razy oberwałam że nerwicówka a kilka razy że sobie olewam i że sama będę sobie winna jakby co bo nie wezwałam karetki tylko poszłam do przychodni... i być tu mądrym... odechciewa się zyć.
Gość stracatella
podobno przy bloku prawej odnogi pęczka Hisa i jednocześnie uniesieniu ST istnieje ryzyko nagłej śmierci sercowej - wtedy wszczepia sie ICD, ale co jesli jest ST obnizone - ja też tak mam. Zresztą codziennie zmagam sie ze złym samopoczuciem. Stracatella
nikt sie nie zna dopoki nie widzi tego fajnego wydruczku na papierze milimetrowym z taka fajna linia - wzgorkami, dolkami i roznymi innymi fajnymi rzeczami :). Na drugi raz jezeli bedziesz prosic o interpretacje EKG to wrzuc jego skan na jakis serwer hostingowy :). Pozdrawiam.
marta0041, Dziecko, nie ma naprawdę powodu dla którego to samo pytanie zadajesz w dwóch różnych tematach. Jeśli chcesz mieć zwolnienie z w-fu to powiedz to lekarzowi wprost, ale sam ten wynik który pokazałaś nie jest dla mnie wystarczającym powodem dla którego 19letnia dziewczyna miałaby rezygnować z aktywności fizycznej. Dla mnie to zwyczajna chęć niećwiczenia z powodu własnego widzimisię. Gdyby było inaczej to przecież mogłabyś iść na ten wf i poprosić nauczyciela aby zwolnił Cie na najbardziej forsujących ćwiczeń. ~Ilona, ~stracatella, mbm, wystarczy sięgnąć do pierwszej z brzegu książki z medycyny - z zakresu kardiologii, czasem są takie broszurki dla pacjentów jak interpretować wynik EKG tam jest wszystko jasno i wyraźnie opisane zarówno symbole jak i wykres ze wszystkimi *górkami i dolinkami* jak to ktoś na innym wątku zabawnie określił, a jak takich broszurek nie ma u waszego kardiologa to wystarczy poszukać tego typu książki w księgarni medycznej- choćby w medibooks.pl mają spory wybór- jakby co to obsługa doradzi jaki jest naprostszy poradnik, Tego typu książki wcale nie są drogie a będzie można sobie odczytać każde kolejne ekg bez konieczności zaglądania na forum