Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Epizody tachykardii i bradykardii w badaniu holterowskim u sportowca

atom1212

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Prosze o pomoc w interpretacji wyników Holtera. Może na początek dodam kilka informacji: wiek: 25 lat, wzrost 175 cm, waga 84 kg. Uprawiam dużo sportu, głównie rower i siłownia, czasem lubie też troche pobiegać. Nie pale, pije sporadycznie, raczej tylko piwo :) Uważam ze jestem w dobrej kondycji fizycznej, nigdy nie zasłabłem, nie kręci mi sie w głowie, nie mam duszności, bóli w klatce itp. Ciśnienie w granicach 110/65 - 115/70, puls dość niski w granicach 50-65 (np teraz pisząc tego posta niecałe 60 :) Echo serca - bez zastrzeżeń EKG - również ok Holtera zrobiłem po prostu profilaktycznie, żeby miec pewność że wszystko ok. Ogólnie o założeniu Holtera: założyłem od 17.30. Około 20 biegałem, potem na chwile wrocilem do domu, potem troche lekki spacer, kolo 23 usiadłem do komputera, posiedziałęm przed komputerem do 2.30 w nocy, potem położylem sie ogladac film, usnalem kolo 4.30. wstalem okolo 12.30, ponieważ padało tylko troche pospacerowalem po domu, ogladnalem tv, w między czasie kolo 14 odpiąłem 4 elektrody i zapiąłem nowe (bo sie juz odrywały) i o 17.30 sciagnalem Holtera. Spróbuje przepisać wszystko co opisał lekarz: ----- HR ----- Minimum : 40 bbp o 7:12 (spałem) Maks: 174 bbp o 20:03 (baardzo szybki marsz, prawie bieganie, tak z 20 minut ) Srednie: 76 bpm Minimum HR-godz: 53 bpm o 3:00 (wtedy nie spałem, oglądałem film) Maks HR-godz: 107 bpm o 20 (to co prawie biegałem) Analizowane pobudzenia: 92053 Przeanalizowane minuty: 1323 ----- ANALIZA ST: ----- łącznie minut ST Kan.1: 0 łącznie minut ST Kan.2: 0 łącznie minut ST Kan.3: 0 Maks obnizeniei delta ST: N/A Maks uniesienie delta ST: +2,6 o 20.05@CH2 Maks.epizod ST: N/A Maks HR w epizodzie ST:0 ----- ARYTMIE KOMOROWE ----- VE razem: 0 Pary VE: 0 V-Tach:0 Najdluzsza V-Tach: N/A Maks HR V-Tach: N/A Min HR V-Tach: N/A VE na 1000/VE na godz: 0/0 VE *R na T* / Escape: N/A ----- ARYTMIE NADKOMOROWE ----- łącznie SVE: 3 SV-Tachy:0 Najdłuższy SV-Tachy: N/A Najszybszy SV-Tachy: N/A SVE na 1000 / na godz: 1/0 Liczba pobudzen z aberracja/ Tachy: 0/0 Migotanie/trzepotanie przedsionków: 0,0% ----- HRV ----- SDNN-24h: 201 SDANN Indeks: 187 SDNN Indeks: 84 rMSSD: 58 pNN50: 25 Spectral Power-24h: 6472,7 Min Spectral Power godz: 2510,9 Maks Spectral Power godz: 16701,3 ----- BRADYKARDIA ----- Pauzy przekraczające 2,0s: 7 Maks. pauza: 2,4 sec o 11:13 (wtedy spałem, bo spałem do 13:) Maks QT: 410 ms (Kan 2) Maks QTc: 431 ms Czas maks QT/QT (albo c albo o) godz: 17:50 HR:89p/min (jakies 20 min po założeniu Holtera, prowadząc samochód, napewno nic dziwnego nie poczułem ale Holter zapiszczał, może to ma znaczenie) Ventricular Escape: N/A ---- w istotnych zdarzeniach EKG mam: o 8:20 - wykres i podpisane SVE (niby normalny wykres ale jeden impuls nastąpił szybciej) o 11:10 - pauza o 7:10 - min HR (ale wykres wygląda równo, wtedy spałem) o 20:00 - maks HR (wtedy biegałem) -- zatokowa Bradycardia/Tachycardia Bradycardia: Liczba minut * 50 bpm: 113 Najdłuższa: 17sec o 03:55 (chyba juz wtedy usnalem nad filmem:) Tachycardia: Liczba minut * 100 bpm: 146 Wnioski napisane przez lekarza: Rytm zatokowy zakłocony sporadycznymi pobudzeniami dodatkowymi nadkomorowymi. Komorowych zaburzen rytmu nie obserwowano W zapisie liczne epizody bloku przedsionkowo-komorowego II stopnia (zarowno Mobitz I jak i II) Zmiany w zakresie ST typowych dla niedokrwienia nie stwierdza sie -- tyle. Przepraszam za długiego posta, ale nie wiedziałem które informacje są ważne a które nie. Oczywiście zarejestrowałem się juz do kardiologa w celu konsultacji wyników, ale lepiej mieć więcej opinii niż tylko 1 :) Martwią mnie te pauzy, tzn bloki przedsionkowo-komorowe, nie wiem co o nich sądzić. Szukam po necie i widze ze takie bloki typu I i II sie nie leczy, a w innych miejscach ze wszczepia sie rozrusznik, wiec juz toalnie nie wiem co o tym myslec:( z góry dziękuje
Zastanawiam sie tylko kiedy kogos mozna *już* nazwac sportowcem? bo to co znalazlem to definicje ze u sportowcow wyczynowych zdażają się takie bloki nawet w 40% (tzn u 40% takich sportowców). więc czy ~1000 km na rowerze rocznie (od powiedzmy 10 lat) + basen raz w tygodniu + siłownia (z różną intensywnością ale średnio 2 razy w tygodniu od 8 lat) to można już nazwac *sportowcem* ? i dziekuje za odpowiedź, napewno troche się uspokoiłem :) jutro ide do kardiologa, wydrukowałem sobie kilka artykułów o tych blokach u sportowców i mam nadzieje że będzie wiedział co i jak :) a we wtorek druga wizyta, u tego co mi opisywał Holtera więc zawsze to jakies porównanie opinii :)
tak jak napisałem, nie mialem zadnych dolegliwosci, po prostu chcialem sie dokladnie przebadac. Mialem w tym roku problemy z zołądkiem i juz mialem tyle badań (łącznie z echo serca na początku bo początkowo balem sie ze to od serca) wiec stwierdzilem ze zrobie Holtera, bo np za ileś lat będzie jak znalazł do porównania wyników. Czasem jedyne co mam to nagle mnie jakos ściska w gardle, moge normlanie wtedy oddychać, nie dusze się ani nic. ale czasem po takim ścisku czuje jakby mi *pekła bańka* gdzies w okolicy serca, ale czasem jest to bardziej na środku, czasem u góry, czasem na dole. Sam nie wiem czyten ścisk w gardle to z nerwów i wtedy wpadam w jakąś panike i serce mocniej uderzy i takie cos czuje (tą pęknięta bańke) bo np jak zaczne o tym mysleć to wtedy mnie taki ścisk w gardle złapie,. Ten taki *brak jednego uderzenia* czyli blokade wyczułem kiedys (trzymając ręke na pulscie) normlanie mi to wogóle nie przeszkadza.
a to takie wlasniebrak jednego uderzenia czules tylko w pulsie czy czujesz w klacie. Widzisz ja aikido 4 lata trenuje i od 4 miesiecy czuje raz na jakis czas takie wlasnie jakby serce sie zatrzeymalo na chwile i zaczynalo potem bic dalej... ekg, holter, tarczyca, cukier, morfologia i echo ok.
Gość atom1212
witam chwile tu nie zaglądałem. Nie odczuwam tego wogóle. Tzn czasem czuje jakbymnie *przytykało* w gardle, ale nie wiem czy ma to związek z blokami, bo np przytykało mnie wiele razy mięzy 23 a 1 w nocy,a wtedy nie wyszedł mi żaden blok w tych godzinach, więc to chyba nie to. Blok wyczułem raz w pulsie, ale może to przypadek, może po prostu mi się ręka źle ustawiła, nie wiem. W każdym razie konsultowałem się juz z 4 kardiologami. od *tylko* lek.med aż po 2 doc.prof . 3 z 4 kazało sie nie przejmowac i normlanie trenować. A jeden powiedział że koniec z treningami i ćwiczeniami bo sport nie dla mnie i mi się będą bloki powiększać aż w końcu trzeba mi będzie wstawić rozrusznik. Dodam że wykonałem sobie EKG wysiłkowe, puls ~170 i wykres wygląda jak odbity na xero, żadnych,nawet najmniejszych odchyleń, całe badanie równe, nawet bardzo równe. A już napewno nie wystąpiły żadne bloki w czasie tego EKG wysiłkowego. Nie mówie oczywiście o wyczynowym sporcie, na to nie mam nawet czasu, ale czy godzinka siłowni 2 razy w tygodniu i 1 trening boksu (zwykły trening techniki, nie jakies sparkingi - równiez 1 godz) to dużo? a może za dużo jak na te bloki? Nie wiem już kogo słuchać a kogo nie. 2 *lek.med* mówi że wszystko w porządku 1 doc.hab - też że wszysko w porządku, moge normlanie ćwiczyć itd a 1 doc.hab - że koniec ze sportem. Oczywiście Holtera powtórze, napewno w lutym (już mam termin) ale może za jakiś tydzień-dwa sobie jeszcze zrobie prywatnie. p.s czy bloki moga mieć jakis związek z zaburzeniami żołądka? Mam z nim ostatnio troche problemów i to dość nietypowych (skurcze przełyku po niektórych posiłkach np czekolada, albo ogólnie mleko) a podobno oba organy *obsługuje* nerw błędny? p.s2 czy bloki moga mięć związek z elektrolitami? oczywiście z zaburzoną gospodarką elektrolitów? pozdrawiam