Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Domowe sposoby zbicia ciśnienia

bohen

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ProfLancelot

Ktoś pisze ćwiczenia.. ty głupi jesteś. Oczywiście, dobrze jest ćwiczyć jak się ma ciśnienie normalne, żeby zapobiec wysokiemu ciśnieniu, ale przecież przy nagłym skoku wysokiego ciśnienia takie rozpoczęcie ćwiczeń np. gimnastyki czy biegów jest wysoce niewskazane! Nie słuchajcie tego typa. Przy wysokim ciśnieniu każdy wysiłek fizyczny tylko gorzej podnosi tęto, a z tym- ciśnienie. Ja omal kiedyś nie wypikowałem jak miałem wysokie ciśnienie i do tego ciężki wysiłek fizyczny. Domowe sposoby na zbicie ciśnienia to trzeba spokojnie leżeć, oddychać, wachlować się albo dać sobie świeżego chłodniejszego powietrza (ale też nie za długo by się nie wyziębić) i wypić herbatkę z melisy albo posłuchać cicho muzyki relaksacyjnej, ale broń Boże kawa czy ćwiczenia które tylko podniosą ciśnienie jeszcze bardziej. A sprawdzona metoda, chociaż lekko ekstremalna, to: jak serce bardzo mocno bije, czujesz prawie stan przedzawałowy, występuje kołatanie, trzeba wtedy je w sobie na chwilę trochę zdusić, to tak jakby się napiąć aby ciśnienie ugniotło klatkę piersiową, i za chwilę puścić, aby mięsień sercowy zaczął wolniej bić- ale uprzedzam żeby nie wpadać w panikę, bo ten zabieg chwilowo wydaje się jakby podwyższał ciśnienie i nawet serce może uderzyć gwałtowniej albo wydawać się jakby przeskoczyło uderzenie- to nic, zachowajj trzeźwość- zduś w sobie kołatanie i wypuść powietrze. Potem koniecznie sie rozluźnij i oddychaj- głęboko - spokojnie... wczuj się w rytm swojego serca. staraj się nie dać mu zmanipulować i zacząć przyśpieszać. w uszach wyczuj jak zaczyna zwalniać. nadaj mu spokojniejszy rytm i sie wycisz.. powinno pomóc. WIem co mówię.... Życzę zdrowia i jak najmniej problemów z ciśnieniem.

Gość ProfLancelot

Aha i zapomniałem - do tej akcji z sercem jeszcze należy wypić zimną wodę, ponieważ jej temperatura we wnętrznościach wpływa na obniżenie częstotliwości skurczów. To tak jak przy wyziębieniu - spowalnia się krążenie i bicie serca.

Witam. Ja gdy wyskoczyło mi ciśnienie 212/110 ,to dostałam takiego bólu w mostku ,że myślałam że to zawał. Trwało to dosyć długo, była karetka ,lekarz, zastrzyk, coś pod język i jeszcze pózniej tabletka na obniżenie.Zawsze mam niskie ciśnienie.Z tego co mi powiedział zielarz ,to może być od nerek ,wiec piję ziółka na nerki,zobaczymy co dalej, bo nie mam zamiaru truć się lekami skoro ciśnienie występuje u mnie okazjonalnie.Kiedyś stosowałam dietę /obniża ciśnienie,cholesterol,odkwasza organizm,/bardzo dobrze się czułam po niej.Ogólnie -nie je się wędliny i mięsa ,które ma wpływ na ciśnienie. A jedzenie jabłek i ryżu wyprubuję ,bo też lubię jabłka.Pozdrawiam.Może ktoś się już wyleczył, to proszę niech napisze.

Ja też zwracałam uwagę na samą markę i też jestem zadowolona z Simple jak do tej pory. Żadnych problemów z napełnianiem mankietu, bez bolesnego ucisku, z ładną i czytelną prezentacją cyferek na wyświetlaczu (liczby są naprawdę duże). Przydaje mi się też pamięć pomiarów z datami, dobrze że jest ich więcej niż kilkanaście...