Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Optymistyczne zastawienie do życia kluczem w walce z nerwicą

bohen

Rekomendowane odpowiedzi

Moi Kochani jestem matka trojga dzieci i mam bagaz pelen doswiadczen zyciowych. Do dzisiaj nie wiedzialam ze istnieje tak okrutna choroba duszy bo tak naprawde wszystko uzaleznione jest od nas . Jak zaczynamy dzien , czy jestesmy optymistycznie nastawieni do swiata , czy chcemy w danym dniu porzebujacym pomoc czy skupic sie tylko na swojej chorobie. Jest tylu ludzi nieuleczalnie chorych czekajacych w hospicjum na wyciagniecie pomocnej dloni , * czy to nie bylo by kluczem i radoscia pomoc bardziej potrzebujacym ,stojacym tak naprawde przed obliczem smierci *. Bierzmy przyklad z ludzi ktorzy nie stoja pzed zadna alternatywa wyzdrowienia - a umieraja z godnoscia .Sama przezywam ciezkie chwile , burza chormonow atakuje mnie z kazdej strony i tak naprawde nie wiem jak to sie skonczy ale ktos madry powiedzial ze to tylko jest stan przejsciowy i w to trzeba wierzyc . Skupcie sie na rodzinie, na milosci i pomocy innym a dusza bedzie napewno zdrowsza!
Witaj. Jest dużo mądrości i prawdy w tym co napisałaś, jednak każda choroba, niezależnie czy ciała, czy duszy ma swoje nasilenia i w swojej istocie obie są straszne. Nie można porównywać osoby nieuleczalnie chorej, leżącej w hospicjum, do osoby mającej nerwicę. Dla każdej z tych osób jej choroba jest istotna. Prawdą jest, że powinniśmy skupić się na osobach, które tzw. *maja gorzej od nas*, abyśmy my mogli poczuć się lepiej. Owszem możemy im pomagać, jest to również pewna forma pomocy nam samym w naszym zdrowieniu. Sama cierpię na nerwicę i depresję, wiem jak się czuję, kiedy mam okropny dół, nie jest to wcale komfortowa sytuacja, jednak kiedy czuje się lepiej to chętnie służę pomocą innym osobom. Osobiście odwracam myśli od nerwicy i jej pułapek, ale są takie chwile w życiu, że ona potrafi mną zawładnąć na takim poziomie, że nie jestem w stanie się odbić.Pozdrawiam.