Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Sulpirydu i Asertinu na nerwicę

Gość mich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz:-) A więc wybrałem sie do psychiatry w koncu i leki jakie mi przepisał to asertin(wych serotoniny) i sulpiryd(neuroleptyk) Dawkowanie przez 1 tydzien po południu sulpiryd a po tyg właczam asertin rano. I tu moje pytanie bo nie wiem czy nie jesc samego asertinu i nie odpuscic sobie sulpirydu, za duzo tych lekow bedzie pozatym juz jem bisocard na nadcisnienie? Depresji raczej nie mam, za to mam cos takiego ze jak cos trzeba trzeba zrobic naprzykład gdzies isc jechac itd... to mam sporo objawow typu słabo mi bol brzucha itd... ostatnio nie chetnie tez autem jezdze, czasem choroby wynajduje, ale najgorsze sa objawy somatyczne wywołane stresem bo tak to jestem zdrowy miałem duzo badan co myslicie? Faszerowac sie wszystkim? Siostra miała podobnie jak ja i jadła sam bioxetin i jej pomogł bez srodkow ubocznych... Chyba ze sulpiryd doraznie jakby cos sie działo przy asertinie? Prosze o pomoc
Witaj. Też mam przepisany przez psychiatrę Asertin, biorę go już dwa tygodnie, na początku nie czułam się dobrze, bo lek musi się zaaklimatyzować w organizmie. Miałam skutki uboczne, jak ból żołądka, brak apetytu i mdłości. Ale po kilku dniach minęło. Już jest w miarę ok. Biorę te tabletki w dawce 50 mg, czyli najniższej. Dodatkowo lekarz zapisał mi Fluanxol (właśnie neuroleptyk) i biorę go razem z Asertinem, (doraźnie mam proplanolon). Oba leki przyjmuje na raz, biorę to rano, bo można mieć problem ze spaniem po Asertinie, bo jest to lek, który ma pobudzić do działania i usuwać ewentualne skutki przemęczenia w ciągu dnia. Jak zaczynałam brać Asertin to miałam dwa tygodnie zwolnienia z pracy, bo nie byłam w stanie przez pierwszy tydzień siąść za kierownicę, zresztą w ulotce jest zapis, żeby nie jeździć samochodem po tym leku. Jak brałam sam Fluanxol to normalnie jeździłam i nie miałam spowolnionej reakcji. Przy Asertihnie te skutki uboczne stopniowo ustępują, organizm się przestawia, ale możesz mieć przy pierwszych dniach również powiększone źrenice i po oczach widać, jakby się coś wzięło. Ten lek jest już antydepresantem, czyli takie efekty niestety są. Ja na razie dostałam dwa opakowania tych tabletek, ale myślę, ze mój psychiatra zdecyduje się na przynajmniej półroczną terapie tymże Asertinem, bo jest to najkrótszy czas podawania leków, aby mówić o jakichś skutkach pozytywnych. Dziś już czuje się normalnie, nie miałam jakiegoś ataku lęku ani napadu paniki, odeszły mi myśli samobójcze i myślę nieco pozytywniej. Oczywiście sama też pracowałam nad tym samopoczuciem. Dużo ćwiczyłam, generalnie wskazany jest wysiłek fizyczny, chodziłam z mężem na spacery. Czyli mogę powiedzieć, że mi Asertin dał coś po tych dwóch tygodniach. Ale na każdego będzie działał inaczej, jednak jak twój lekarz ci to zapisał, to chyba wiedział, że podaje ci odpowiedni lek. Mam nadzieję, ze mi się nie pogorszy. Pozdrawiam.
Gość Ewelina mycha

Do pearl . Jaka dawka zaczyna sie brac asertin? Czy polowka polowku 50 jest ok ?mam tez przepisany i wlasnie strasznie sie boje wziasc tego leku i napadu paniki po wzieciu tabletki prosze o wszystkie dobre skuteczne i pozytywne rady