Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Mam 31 lat i jestem mezczyzna. Od ponad 6 m-cy wizyty u lekarza to co drugi dzien. A najgorzej to wizyty na pogotowiu a nastepnie trafiam na interne do szpitala i po 3-4 godzinach wraz z kropolowka puszczaja do dom. Ostatnia wizyta 2 tygodnie temu z wynikiem - poradnia PZP 6 m-cy temu mialem ciezki bol glowy wraz z uczuciem omdlenia i zawrotow. Po udaniu sie na pogotowie - stwierdzono nadcisnienie 180/110 i zalecona 1 x dziennie dawka prestarium. Zrobilem wynik morfologia ok, mocz ok, tarczyca TSH - 2.57 ok, EKG spoczynkowe ok, Lipidiogram - wynik dramat : chol calkowity: 237, hdl 39, ldl 162, trojglicerydy 182 glukoza w surowicy - 84 Waga - 105 kg, wzrost 192 cm zaczalem stosowa diete odstawilem uzywki- piwko, papierosy i zaczalem sie zdrowo odzywiac ( koniec ze smazonymi pysznosciami ). Tylko salata, warzywa, owoce i kurczak, indyk, oliwa z oliwek: Obecny wynik : chol calkowity 176, hdl 34, ldl 116, trojglicerydy 131 Schudlem ponad 15 kg.Obecne cisnienie wynosi: 120-130 / 80-90. puls 55-65 czasami 75-95 zalezy od sytuacji dnia. Od 3 tygodni czuje i nasilaja sie nastepujace objawy : - uczucie mrowienia od konczyn dolnych do posladkow - uczucie mdlenia, zawrotow glowy - uczucie klucia w kolicy serca - uczucie bolu w mostku - czucie mrowienia rak , palcow od rak - bole brzucha, taki ogolny dyskomfort - robi sie goraco - na czole pojawia sie pot, na plecahc rowniez - zwrok robi sie dziwny , patrze na jedno miejsce bardzo dlugo mysle itp Trwa to ok 10-15 minut i mija i powraca I tak od 3 tygodni :( :( I zaczalem wykonywac kolejne badania : echo serca : wymiary jam serca :lewa komora 33 mm/ 50 mm miesien IVS 10 mm / 11 mm sciana tylna 9 mm / 10 mm masa miesnia lewej komory 228 gzastawka mitralna - bez istotnej patologii zastawka aortalna - bez zmian osierdzie wolne kurczliwosc - dobra frakcja wyrzutowa - 69% wnioski: OSERDZIE WOLNE WIELKOSC JAM SERCA W GRANICACH NORMY ZASTAWKI BEZISTOTNEJ PATOLOGII GRANICZNA PMK ZNY WYMIAR AORTY WSTEPUJACEJ 33-34 MM KURCZLIWOSC SIERDZIA DOBRA LVEF -PK 69% WZMOZONA ECHOGENNOSC AORTY Kolejne badanie : - RTG klatki piersiowej przepona ustawiona prawidlowo jamy oplucnowe wolne.pola plucne bez zmian ogniskowych. serce radiologicznie w normie wieku. zrostyprzy koniuszku serca Kolejne badanie : morfologia: WBC 7,20 RBC 5,00 HGB15,00 HCT 44% MCV 88 FL MCH 30 PG MCHC 34 G/DL PLT 337 RDW-SD 42 RDW CV 13,2 MPV 8,5 FL KREATYNINA 1,2 MG ALAT43 ASPAT 29 SOD 141 POTAS 4,1 CHLORKI 102 TROPONINA 0,005 kolejne badanie : USG J. BRZUSZNEJ : watroba normoechogeniczna bez zmian ogniskowych niepowiekszona, pecherzyk zolciowy i pzw w normie trzustka i przestrzen okolonaczyniowa wolna od patologicznych odbic, obie nerki wielkosciwidlowej o prawidlowym zroznicowaniu korowo-rdzeniowym sledziona bez zmian pecherz moczowy i gruczol krokowy w normie i ostatnie badanie : proba wysilkowa : proba wysilkowa ujemna - limit tetna po 12 min 49 sek przy obciazeniu 125 w / ,84 mets bez swoistych zmian ST i bez stenokardii. Reakcja presyjna prawidlowa Zaburzen rytmu nie obserwowano Hmmm to wszystkie wyniki i caly czas mysle o tej nerwicy czy nie nerwicy ??? Dziekuje za opinie Pzdrawiam, Marek
aby poprawić HDL należy uprawiac CODZIENNĄ aktywność ruchowa.Nie może to byc siłownia lecz np. pływanie,rower w plenerze lub treningowy,szybkie marsze po lesie......Aktywność ruchowa odwraca uwagę od psychiki [fizycane zmęczenie jest pożądane].Musisz sam siebie przeonać,że nic ci nie jest,a tylko twoje nerwy sa nadwyrężone.Uprawiaj też poranną gimnastykę ogólnorozwojowa,oraz zapisz się na gimnastykę,taką ,która wycisza i uspokaja.Z wyników wychodzi ogólnie rzecz biorąc,żze jesteś zdrowy.
Stary,nadciśnienia dostajesz z tego powodu,że się nakręcasz i panikujesz.Sam widzisz,że jak ci dadza na uspokojenie,to ci przechodzi.Uwierz,że jesteś zdrowy.Pracuj nad soba i nie poddaj sie panice.I nie lataj po lekarzach,bo wyniki masz dobre.TYLKO SPOKÓJ.Najwyżej psycholog lub opsychiatra.Dużo zależy od cieebie.Dobrze,żebyś sobie na kartce wypisał,w jakiej sytuacji dochodzi do zaostrzenia twojego stanu,co cie ,,gryzie**.Jak to sobie uświadomisz - podejmij z tym walkę.Zastanów się ,co mógłbyś w swim postępowaniu,stylu życia ZMIENIĆ sam,aby sobie pomóc.Jak tego nie potrafisz,to może psycholog pomoże ci nazwać twój problem.
EEG nie robiłeś?Zastosuj odżywianie obniżające cholesterolMnie już po 3 tyg.całkowity spadł o 40,trójglicerydy o 100,a ldl 0 20.Tylko nie mozna pić alkoholu i palić,kawa sporadycznie.Zasada odżywiania polega na tym ,aby bardzo ograniczyć tłuszcze zwierzęce,a wich miejsce wprowadzić roślinne.Ograniczyć słodkie.Unikać potraw zawierających w swym składzie jednocześnie cukier,mleko i jajka np.lody ,naleśniki,placki...Tłuszcze roślinne i błonnik-codziennie.Najwięcej błonnika jest w otrębach owsianych,które należy posypywać kanapki,dodac do talerza zupy...itp.Przeczytaj w internecie artykuł pt.,,Cholesterol i tr ójglicerydy**.Tam jest wszystko dokładnie objaśnione.Jak obniżyć chol.---to tabelka -co jeść czego nie jeść.
wyniki idealne - powinno cie to uspokoic :) Ale ja mialam tak samo - zle sie czulam, cisnienie skakalo, wprowadzilam diete, schudlam 12 kg, duzo spacerow, owocow, warzyw, zero papierosow, uzywek - na poczatku euforia, a potem znowu zle samopczucie, kolejne dziwne objawy, w dodatku po tym schudnieciu wszyscy mi mowia ze kiepsko wygladam - a to poteguje nasielenie niepokoju....a tak naprawde wszytko to chyba jednak nerwica, przeciazony mozg, ktory produkuje lęki - trzeba te mysli odsuwac, znalezc sobie jakies zajecie, ktore pochlonie nas bez reszty - tak by nie bylo czasu myslec o *glupotach*. A ty jestes zdrowy, teraz tylko musisz w to uwierzyc :)
witajcie, eeg nie robilem nie zlecil mi tego lekarz I kontaktu. dziekuje za opinie - a dzien jest za dniem podobny teraz takie objawy mam tak od 16.00/17.00 i biore wtedy afoban 1 lub druga tabletke pozniej jakos przechodzi..... nie wiem gdzie mam isc juz czy do psychologa??? czy psychiatry ??? pozdrawiam, marek
do grala : witaj dzieki za twoje opinie. wiesz ze mam podobne objawyi i odczucia jak piszesz. niby euforia a tutaj zle samopoczucie. a teraz jak wyzej napisalem moje objawy sa tzn. czuje mrowienie od nog az do gory do posladkow, potem czuje jak bym mial mdlec, ostatnio wracalem wieczorem i czulem sie nieswojo - jak bym mial zaraz upasc, i nagle zrobilo mi sie ciemno i tak jakby przez kilka sekund zrobilo sie ciemno i wszystko zaniklo a potem pojechalem na pogotowie i lekarz stwierdzil objawy paniki atak podwyzszone cisnienie 150/95 ale powiedzial tez ze to moze jakas nadczynnosc tarczyczy - objawy : bylem caly spocony, rec mokre, plecy rowniez , i szybkie tetno 100 ponad a do tego poprosil abym wdluz rece wylozyl - i widzialem jak mi sie trzesa lekko hmmmm ??? nie wiem jak myslec pozdrawiam, marek
czesc grala: dobrze ale nie wiem czy dobrze, ze to nerwica ;( dzis w miare dobrze sie czulem i dopiero po 1700 wzialem jedna tabletke afoban a cisnienie mierzylem dzis i wychodzilo 125/80 czasami 118/75 puls taki rozny min 60 max 80 czy to ok a slyszalem, ze im nizszy puls tym lepiej dla zdrowia, ostatnio czytalem artykul o tetnie serca. uwazaja ze od 35 do 45 to puls znakomity ale b rzadko spotykany tak wiec lekarze przyjmuja za zdrowy 60-70. Jak uwazasz ??? teraz lekko znow czuje klucia w klatce piersiowej hmmm :(:( ty grala jakie masz dawkowanie afobamu ??? ile razy dziennie
tez nie moglem dowierzyc ale tak pisza ponizej przesylam tobie link do artykulu : http://www.sanatoria.org/pl/artykul/gdy-serce-bije-za-szybko,943.html Ja mam od 60 do 80 czasami 90 . Z tym, ze biore codziennie 0,5 tabletki prestarium 5 mg rano i 1/4 tabletki NEDAL ona tez reguluje puls. Jeszcze miesiac temu mialem srednio 90-100. Tez lykam magnes - MAGNE B6 2 x dziennie 2 tabletki, do tego 2 x dziennie GOLD OMEGA oraz 2 x dziennie czosnek w kapsulce - moja codzienna dawka lekow :) Afobam biore kilka razy dziennie np. wczoraj lyknalem 3 w ciagu 12 godzin i do tego 2 tabletki VALIDOL ssalem - kurcze czy to mozliwe ze nie moglem zasnac w nocy tak sie czulem jak by mnie trzeslo w srodku i nic po zatym - zasnalem okolo 01*30 a potem bardzo ciezko wstawalem do pracy a wstaje ok. 07:30 - dzis jestem po jedenj tabletce po 17:00 narazie jest ok samopoczucie ok - tylko juz mysle jaka bedzie noc :( ???? pozdrawiam, marek
za duzo tego afobamu, chyba lekarz tyle nie zlecil, prawda? wiesz ja tez lykalam sporo ; na serce, na cisnienie, na uspokijenie....az pewnego dnia stwierdzilam, ze nie bede sie dluzej truc. teraz tylko afobam jak nie moge zasnac i ziolowy validol jak mnie lęk pożera. cisnienie i puls jakos sie unormowaly, a te skoki ktore czasem mam to ma kaZdy czlowiek, bo cisnienie nie jest stale, ciagle sie zmienia pod wplywem roznych czynnikow...wiec po co sie truc i potem miec schize ze mam chora watrobe od lekow. Poczytaj jak leki dzialaja na organizm, powinno sie je brac gdy juz sa naparwde niezbedne, a my nerwicowcy przesadzamy i w trosce o zdrowie niszczymy je sobie - taki paradoks :( Boisz sie nocy...nie masz nikogo bliskiego? Moze przytulic sie do czyjegos serca byloby lepszym lekiem niz afobam :)
witam, to byl taki dzien niestety ale zazwyczaj to jedna tabletka afobamu i koniec no moze dwie. Validol tez korzystam jest ok lubie go tez. wiem to nasze samo nakrecanie to wynik tego ze cisnienie rosnie a nerwica sie cieszy :) A serduszko drugie jest obok zawsze w nocy bez tego byloby gorzej ale naszczescie jest :) pozdrawiam, marek
witam, dzis poludnia czuje sie ni jak - cisnienie mam 125/80 puls 65-80 norma. Ale czuje jakbym mial mdlec, taki przeszywajcy dreszcz od nog do posladkow - tam mysle czy to nie objawy boreliozy??? zaczynam czytac na ten temat ??? wzialem 1 x tabletka afoban i tak sobie muli mnie i tak sobie czuje sie :( ile jeszcze to wszystko bedzie trwac ??? pozdrawiam, marek
Witam, marku ja też tak mam, takie uczucie że zaraz zemdleje i upadnę, niestety to uroki nerwicy ...czasami zastanawiam sie jakiego objawu jeszcze nie miałam...nerwice mam około 12 lat i jeszcze nie zemdlałam więc powinnam sie uspokoić jednak to uczucie jest tak dominujące ze nie potrafię :( Badania na borelioze też miałam rok temu gdy do tego wszystkiego pojawiły mi sie plamy na ciele ale to juz inna choroba...NIE BORELIOZA ! POZDRAWIAM SERDECZNIE :)
Witaj Ewcia, Dzieki za wiadomosc. Powiem tobie dzis fatalnie sie czuje jakby wszystko sie zatrzymywalo w miejscu, do tego te bole w zoladku, brzuchu i skurcze czasami w okolicy serca i promieniujacy dreszcz od nog do posladkow. Czyli ty tak masz od 12 lat ??? ja dopiero od kilku miesiecy czyli co w wieku 32 lat mam juz tak miesc do konca zycia ??? :( Nie wiem czy to moze borelioza. Jutro ide na badania ponownie ; ob, morfologia, mocz, cukier i TSH Pozdraiwiam, marek
witaj grala: no to mnie nie pocieszyles :( niezle 20 lat !!! Badania robie po okresie od kiedy miałem wykonane kiedy mialem nadcisnienie wysokie : dzisiaj odbieram wyniki jak tylko dostane dam znac. Oczywiscie, ze skierowanie ( po 4 miesiacach - zobaczymy jestem ciekawy lipidiogramu oraz morfologii pozdrawiam, marek