Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy kłuciu w okolicy serca

doritta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od 6-7lat mam objawy kłucia w okolicy serca powtarzające się kilka razy dziennie przez kilka sekund, minut, lekkie duszności, drętwienie lewej dłoni w nocy i po przebudzeniu, do tej pory lekarz rodzinny zbytnio nie interesował się tymi moimi dolegliwościami jednak kilka miesięcy temu wysłała mnie do kardiologa po tym jak EKG wykryło wydłużenie QT. U kardiologa EKG wyszło ok, skierowała mnie na echo i oto wyniki chciałabym żeby ktoś kompetentny pomógł mi w interpretacji wyników, gdyż wizytę mam dopiero za 1,5 miesiąca. Kardiolog myśli równiez ze te objawy moga miec podłoże psychniczne zważając uwage na moja wrażliwość i stres czy to mozliwe?: Aorta 24mm, rozw. pł. 19mm La 25mm Zast. mitralna- cechy niewielkiego wyp. płatka przedniego EDD 41mm, ESD 25mm Przegroda 7mm, tylna ściana 7mm. RV 17mm Kurczliwość- w normie. Obecnośać płynu w worku osierdziowym- nie stwierdza. Dopler- zast. mitralna- 1msek Zast. aortalna- 1.4msek Zadt. trójdzielna- 0.6msek
Cześć Na podstawie tego wyniku można powiedzieć że wszystko jest ok. Zastawka mitralna -małe wypadanie płatka to by tłumaczyło te kłucia w okolicy serca, lekkie duszności itp. Nie jest to groźne i można przyjmować magnez, który czasami pomaga, ale to pewnie już wiesz. Stres i wrażliwość mogą mieć wpływ na te dolegliwości, ale to taka uroda twojego serca jak to mówi wielu lekarzy.
witam .Być może znajdzie się na forum ktoś kto wyjaśni mi następującą kwestię. mam 39 lat i od kilkunastu lat odczuwam częste silne bóle klatki piersiowej/kłucia w okolicach serca/ oraz drętwienie kończyn i dolnej części twarzy.Jeszcze w wojsku po jednym z takich ataków straciłem przytomność na kilka godzin . Po tym zrobiono mi EKG i echo serca całkowitych wyników tych badań niestety nie pamiętam lecz dwa tygodnie później byłem już w cywilu z orzeczeniem wojskowej komisji lekarskiej /wada serca pod postacią dodatkowego pasma ścięgnistego w jamach komór ograniczająca rozkurcz z niestabilnością przedniego płatka zastawki mitralnej/.Z tego co pamiętam było też coś *hiper...*i *haper...*oraz coś o niedotlenieniu. Objawy w/w powtarzają się cały czas z roku na rok coraz częstsze i silniejsze jednak mój lekarz bez wykonania żadnych badań twierdzi iż wszystko jest w porządku a tego typu dolegliwości są normalne i nie prowadzą do żadnych powikłań. Czy oby na pewno jest dobrze?