Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciągłe zmęczenie i senność

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam 23 lata i ten sam problem, śpię po 12 godzin a rano wstaje zawsze obolały i senny, zakupiłem specjalny materac i pościel ale to nic nie pomogło, próbowałem diet, porannych ćwiczeń i nic, badania mam dobre, dodam że te objawy mam od kilku lat ale z czasem się nasiliły a lekarz uparcie twierdzi ze trochę ruchu załatwi sprawę. Kończą mi się pomysły więc proszę Was o jakąś poradę. Zapomniał bym jestem informatykiem więc siedzę po kilka godzin dziennie przed komputerem.
By organizm był witalny, musi być porządnie odżywiony. Te sklepowe półprodukty (soki *owocowe*, chleby ciemne, itd) reklamowane jako zdrowe nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Na początek polecam wywalić cukier - osłabia organizm gdyż to pusta energia a do działania organizm potrzebuje czegoś więcej niż samej energii. Oprócz porządnego odżywienia trzeba zadbać by było ono zdrowe a nie zawalone chemikaliami - a tego pełno w żarciu - bo wszyscy wierzą że to bezpieczne - a to jakie to jest *bezpieczne* widać po latach (raki, choroby genetyczne i inne problemy), czysta woda jest równie ważna. Jest bardzo wiele czynników o które trzeba zadbać by organizm był zdrowy. Książka to za mało by to wszystko opisać. Radzę codziennie po trochę szukać i czytać w internecie, ale źródła niezależne a nie te z wierzchu - typowe głupawe diety nic nie warte. Jest wiele for dyskusyjnych, stron z informacjami.

Witam Wiem, że pojawia się ten temat któryś raz z kolei, ale postanowiłem opisać swój przypadek i prosić o pomoc. Otóż mam 22 lata i mieszkam w Anglii. Mój problem polega na tym że czuję się wiecznie zmęczony. Tak jak w wielu podanych przypadkach i dla mnie nie ma różnicy czy prześpię kilkanaście godzin czy tylko kilka. Ciągle towarzyszy mi uczucie niewyspana i czasami najchętniej bym zasnął tak jak stoję/siedzę... Kiedy chodziłem jeszcze do szkoły to potrafiłem kilka razy zasypiać na lekcjach. Po prostu nie byłem w stanie tego powstrzymać. Przychodziłem do domu zjeść obiad i szedłem spać. Szkoda było mi tego przespanego czasu wiec się męczyłem i starałem się nie zasypiać. Ciągła walka z samym sobą. Chodziłem po lekarzach robić badania i mówią, że wszystko jest w normie. Jedyne co mi mogli poradzić do sport. Śmiać mi się chciało na taką diagnozę ale cóż pomyślałem, że jak nie spróbuje to nie będę pewny. Zacząłem więc grać w piłkę nożną. Nie pomogło. Później zaczęła się praca (pakowanie plastikowych elementów). Zasypiałem przy stole przy którym przepakowywałem towar. Zacząłem chodzić na siłownie i biegać. Niestety nie ma żadnej poprawy. W tygodniu na komputerze praktycznie wcale nie siedziałem. Rano miałem siłownię a później na popołudnie szedłem do pracy. Ostatnio zrezygnowałem z pracy gdyż postanowiłem przygotować sie troche przed studiami (które zaczynam we wrześniu). Postanowiłem sie pouczyć, poprzypominać sobie to co się już nauczyłem itp. Niestety bardzo mi ciężko bo ciągle mam problem z brakiem energii i sennością. Tak jak siedzę przed komputerem starając się coś napisać tak w każdej chwili moge zasnąć w byle jakiej pozycji... Boje się że nie podołam na studiach przez to że nie będe w stanie się uczyć przez tę dolegliwość. Jeżeli chodzi o dietę to staram sie odżywiać zdrowo. Ostatnio z racji siłowni (i zapotrzebowania na białko/weglowodany) jem piersi z kurczaka + brązowy ryż/makaron itp. Jem 5-6 posiłków dziennie. Generalnie jak najmniej chemii. Mam uczulenie na konserwanty wiec wiele sztucznych rzeczy odpada tak samo jak szynki/kiełbasy ze sklepu. Wszytko muszę robic sobie samemu głównie z piersi z kurczaka. Surówki, warzywa jem praktycznie codziennie i to nie tylko do obiadu. Jedyne co zaobserwowałem to to że nie czuje zmęczenia podczas wysiłku. Czyli podczas aktywności fizycznej jest dobrze. Czuje się wyspany itp. jednak niedługo po zaprzestaniu ćwiczeń wszystko wraca do **normy** i znowu mogę iść spać. Więc jeżeli nie chciałbym zasypiać przy nauce to musiał bym chyba biegać z książką w ręku... Proszę o jakiekolwiek rady. Pozdrawiam

Wydaje się ze może masz niskie ciśnienie krwi ,dlatego podczas wysiłku czujesz się ok ,ciśnienie się podnosi i wtedy sennośc mija .Warto było by pomierzyć ciśnienie żeby się przekonać .Kawa na dobrą sprawę nie podnosi aż tak bardzo ciśnienia .Spróbuj może jakiegoś preparatu z żeńszeniem ?On dodaje energii i podnosi ciśnienie krwi .Jest ich wiele na rynku ,może jakiś z dodatkową porcją witamin ?

Rzeczywiście może to być niskie ciśnienie, bo jeśli przy aktywności fizycznej jest dobrze....Z tego wniosek , że musisz wykonywać pracę taką, abyś był ciągle w ruchu,nie siedzącą i monotonną. Aby nie brać leków chemicznych dobrze jest pić rano i po południu [nie wieczorem!] zaparzone w szklance wrzątku ziele rozmarynu.Ono podnosi ciśnienie o 10-15.Może to też słabe krążenie.W Polsce na poprawę krążenia jest dobry ziołowy Venoforton.Przeczytaj w internecie ulotkę. Rezultaty są odczuwalne nie od razu,,ale po kilku tygodniach.Może czegoś ci brakuje w organizmie?Witaminy D ?Trudno powiedzieć Zbadałeś poziomy wapnia,magnezu, sodu ,potasu, fosforu/?

Chłopy badac poziom testosteronu bo póki co to widze te wszystkie baśnie o herbatkach i lewatywie, gdy w dzisiejszych czasach co raz wieceh mezczyzn (nawet nastolatków) posiada za niski poziom TESTOSTERONU. To ten hormon odpowiada za to jak czuje sie mezczyzna. Wplywa na poziom energii i witalnosc jak nic innego. do endokrynologa juz!

Dużo osobiście zawdzięczam lekarzom z Noma Medica w Kato. Usunęli u mnie boreliozę, mają skuteczne i bezinwazyjne metody. Teraz ruszają z taką kampanią jak: Stop schorzeniom cywilizacyjnym. Można tutaj się dokładnie przebadać na nowoczesnym analizatorze kwantowym za free. Z tego co wiem to program jest od 1 kwietnia. Można o szczegóły wypytać na mailu badanie@medicavolla.eu.

Dla mnie cukierki Reutter żeńszeniowo – imbirowe wygrywają z kawą, z napojami energetycznymi, napojami izotonicznymi, batonami. Żujesz cukierek i normalnie czujesz takie pozytywne ciepło w ciele, zmęczenie znika, myśli nawet bardziej optymistyczne :) Do tego super odświeżenie oddechu. Lepsze od gumy do żucia, na pewno pod względem cenowym. Jak chcesz zdrowych cukierków to polecam, przy okazji wzmocnisz profilaktykę organizmu. Żeń szeń i imbir to chyba najbardziej doceniane składniki w ziołolecznictwie.

Czytałam jakiś czas temu na ademed.expert że na sen w dużej mierze wpływa styl życia. Brak aktywności fizycznej, nieregularne posiłki, mała ilość wody to wszystko właśnie wpływa później na proces snu. Także powinniśmy na to zwrócić uwagę

Gość Magdalena

Ja kiedyś taz tak miałam i okazało się, że był to niedobór witamin. Moja lekarka zaleciła mi branie witamin geriamoc, ktre do tego są z żeńszeniem, który pobudza pracę mózgu i poprawia koncentrację. Często jeśli żyjemy w biegu i nie dostarczamy odpowiednich witamin z pożywiniem to mamy potem takie objawy ·          

Miałem podobnie, choć do tego dochodziły jeszcze problemy z koncentracją. Zastanawiałem się nad żeń-szeniem i miłorzębem japońskim. Ostatecznie druga opcja wygrała. W doz.pl jest ginko biloba intense, który stosuję od prawie dwóch miesięcy i poprawa jest zauważalna, a zawiera również między innymi magnez i witaminy z grupy B.

przestancie bredzic o cukierkach itp. lekarze tez tak piernicza bo sie nie znaja i im sie nie chce. jak cos takiego jest to juz jest konretny problem i nie dawajcie takich rad wietrzenie pokoju zmeczenie lekkie a spanie do 12 godzin na dobe i zasypianie na stojaco to roznica i to duza. na cos takiego nie pomoze sport bo najpierw trzeba odnalzezc przyczyne tego. ja tez zachorowalam na takie cos po maturze w wieku 19 lat nie moglam wstac z lozka do tego doszlo. zlecono mi badania okazalo sie ze mam bardzo niski cukier jestem bardzo slaba i lekarz powiazal te obajwy i podejrzewal nowotwor trzustki na usg okazalo sie ze go nie ma ale jest inna zmiana ktora ma potencjal do przemiany w nowotwor i musialam sie poddac operacji i tym samym usunac caly narzad woreczek zolciowy. straszono mnie cukrzyca bo mialam te problemy z cukrem. wyslano mnie pozniej do neurologa,  lezalam na oddziale neuro. okazalo sie ze pogoszyla mi sie mowa zaburzenia czucia i w rezonansie wyszla jakas zmiana w mozgu ale niegrozna i nieszkodliwa (ja mam szczescie do tych zmian ehh) wszystko to w wieku 20 lat takze nie mowcie ze to jest nic takie patologiczne zmeczenie. w wieku 21 lat ukasil mnie kleszcz i trafilam na oddzial zakazny( zlapalam borelioze) gdzie zrobiono mi badania i okazalo sie ze przeciwciala sa stare i moglam miec ja od dawna a to ukaszenia kleszcza bylo przypadkowe. wyszlo tyle spraw przez glupie zmeczenie. oczywiscie na przestrzeni pare tygodni i miesiecy odkad sie zaczelo to zmecznie stopniowo zaczelo sie zmniejszac i nie jest tak zle ale jak widzicie niby zmeczenie tylko ale juz bard\o nasilone nie niemoznosc wstania z lozka a ile spraw zdrowtoncych wyszlo od dawna mam borelioze wszystko naraz klopoty z cukrem ale niby nie mam na razie cukrzycy, 2 zmiany wykryte jedna w mozgu druga w brzuchu i to wszystko z mlodym wieku takze nie piszcie zeby wietrzyc pokoj i grac w pilke. malo tego mimo ze bylam aktywna osoba to i tak mnie spotkalo takie cos

Moja mama miała objawy ciągłego zmęczenia i senności, kiedy zaczęła się jej menopauza. Ale starałam się ją jak najczęściej wyciągać na spacer, a i na basen czasem dała się namówić. No i do tego miała dietę przygotowaną przez dietetyka i brała witaminy geriamoc.