Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciągłe zmęczenie i senność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 18 lat jestem w 3 klasie LO i mam ogromny problem... ciągłe zmęczenie czy śpię 8h czy 12h zawsze jestem zmęczony. Naprawdę nie pamiętam kiedy się wyspałem. Nie wiem czym jest to spowodowane... szukam informacji w necie i informacji jest pełno wyszło na to że musiałbym zrobić dziesiątki badań... Jak narazie jestem po badaniu krwii ( wszystko idealnie), tarczyca (wszystko ok), serce( echo ok) (holter, parę nie równomiernych bić serca-ale ponoć to nie szkodliwe mam jakiś lekki przerost mięśnia sercowego, kardiolog powiedział że to nic poważnego). Moja matka też jest zawsze zmęczona i senna... co mam robić? To naprawdę jest wkurzające codziennie wstaję zmęczony i nic mi się nie chce... Czytałem o syndromie przewlekłego zmęczenia może to jest to ? Co mam zrobić pomóżcie... :( Jakie jeszcze badania mam zrobić... jak widzę nie jestem sam w necie pełno takich tematów... co mam robić?! na jakie badania iść?!
jA MIalem tak jak ty a mam 19 lat. To sie zaczelo jak przestalem uprawiac sport i obrzerac sie fast foodami (moze tez tak robisz). Tez wszystkie badania mialem ok a ten stan ciaglego zmeczenia i oslabienia, niecheci do wszystkiego byl spowodowany moja dieta gdyz watroba miale ciezko...przestalem wcinac tak czesto niezdrowe jedzenie schudlem 5 kilo i jest ok...a...i bez chipsow i browara...
Witajcie,ja byłam ciagle zmęczona i wiecznie niewyspana jak wyszło ze mam skoki ciśnienia.I ciagle bolał mnie kark,nie wiedziałam jak mam ułożyć poduszke.Moje samopoczucie poprawiło się jak mąż zaczął mi codziennie robić sok z buraków.Nie wiem czy na zasadzie Placebo to zadzialalo ale pomogło.Teraz nawet siedzę przed TV do 23.00 ,a wcześniej już o 20.00 byłam w łóżku bo wiecznie spiaca i oczy na zapalki.
adik-mentornia ma rację - może z mama po prostu niezdrowo się odżywiacie?I dlatego oboje nie macie energii.Spróbuj jeść dużo warzyw,również strączkowych ,raz w tyg.ryby.Np. pasta z makreli z ogórkiem kiszonym,jajkiem na twardo i oliwą z oliwek .Jest to bardzo zdrowe,bo zawiera kwasy tłuszczowe,tłuszvcz roślinny[oliwa.Na obiad zawsze jedz ze trzy warzywa.Np,surówka z marcheki z jabłkiem, buraczi,fasolka szparagowa,kalafior,dużo kapusty kiszonej.Rośliny strączkowe często jedz.A zamiast słodyczy- pestki ze słonecznika,dyni.Zawsze niech przy kompie stoi miseczka z nasionami.Zero czipsów,nigdy nie pij,kolorowych napojów,nie jedz pizzy na mieście, mc Donaldów i innego chłamu,coca-coli,chrupek.Płatki owsiane górskie plus kilka orzechów włoskich plus troche rodzynków.Jedz orzechy tez laskowe,a ze słodyczy tyko czasem gorzką czekoladę czy sezamki,daruj sobie te debilne batony z reklam.To chłam.Do szkoły do picia zrób sobie wodę z cytryną i odrobiną cukru.Pyszny napój.Sklepowe napoje wysiadają.Albo pij napój z głogu.Owoc głogu kup torebkę w sklepie zielarskim,należy 1 łyżkę owoców na noc zalać szklanką przegotowanej ale zimnej wody.Rano przecedzić,Owoce na sitku zalać małą ilością wrzątku i zagotować parę minut,a potem dolać przez sitko do tamtego.Taki napój jest dobry na serce,krążęnie.Albo w zimnej przegotowanej wodzie[pół szkl] na noc wrzuć 1 łyżeczkę miodu i na czczoo wypij rano.Mamie też zrób.Zweryfikuj swoje odżywianie.Życzę powodzenia i lepszych stopni.
SOK Z BURAKÓW POPRAWIA WYNIKI KRWI I MA KORZYSTNY WPŁYW NA PRZEWÓD POKARMOWY,Można robić w sokowirówce sok z marchwi i dodac jednego buraka.To ma lepszy smak.Tylko marchew lepiej kupić prawdziwą ,a nie taką ,co na całej długości ma jednakową grubość.To modyfikowany dziwoląg,marchew ma być zwężająca się ku dołowi.Adik,do szkoły bierz owoce.Codziennie i RUSZAJ SIE!!!!
jedz też raz na tydzień duszoną cebulę ,pod koniec dodać szczyptę soli.2 zmiażdżone ząbki czosnku i do szmaku zioła prowansalskie oraz wbij jedno jajko.To b.dobre i zdrowe jedzenie.i koniecznie ryby.Do wspomnianej wcześniej pasty można też dodać duszoną lub surową cebulę.Sleż w oliwie z oliwek z cebula tez niech ci mama robi.Jednym słowem zrób rewolucję w odżywianiu.
ok dzięki wielkie tak apropo jedzenia to nie jestem grubasem siedzącym w fast foodzie codziennie :D Moim zdaniem jem za tłuste jedzenie (obiadki) może za dużo siedzę przy kompie fakt... :d oprócz wfu w LO to żadnych ćwiczeń nie robię po prostu mi się nie chcę najchętniej bym poszedł spać lecz i tak się nie wysypiam............... OKEJ wszystko spróbuje co napisaliście
kup sobie w sportowym sprężynę do ćwiczeń i ćwicz,bo długie siedzenie przy kompie osłabia mięśnie klatki piersiowej oraz kręgosłup szyjny i piersiowy prowadzi prosto do zwyrodnienia.Rozciąganie spręzyny [ekspander]- ćwiczenie wykonujemy trzymając oburącz przed sobą na wysokości klatki i rrozciągamy sprężynę na boki w poziomie,a następnie na skos-lewa ręka wyżej-prawa niżej i odwrotnie.To samo z tyłu.Dla równowagi mięśnie grzbietu też ćwiczymy rozciągając spręzynę za plecami.I drugie dobre ćwiczenie dla przesiadujących przy kompie.---Klęk podparty[klękamy na czterech łapach.kończyny i tułów pod kątem prostym.Lewa ręka i prawa noga w górę.Przytrzymać kilka sekund.I odwrotnie -prawa ręka i lewa noga.
Adikozek,a może Ty masz w szkole za dużo nauki?Może potrzebujesz gdzieś wyjechać i odpocząć?Może miasto gdzie mieszkasz,w kółko jedno i to samo tak własnie na Ciebie wpływa?Może Ty potrzebujesz zmienić miejsce na chwile,odreagowac gdzieś?Ja wiem ze dużo tych znaków zapytania ale każdy człowiek jak jest zmęczony w jakiś sposób to okazuje.Ja myśle ze od razu efektów nie będzie ale jak zadbasz o siebie:ruch plus owoce i warzywa,magnez,potas itd,itp to za niedługo powinna być poprawa w samopoczuciu.Nie pij żadnych redbulli,zastopuj z kawa,pij lyczkami wodę mineralną(bo woda wypita jednym chaustem nie zostaje w organizmie tylko przepływa i wkrótce zostawiasz ja w WC).W ten sposób tez uzupelnisz mikroelementy.Mnie naprawdę pomógł sok z buraków tak jak pisałam wcześniej....