Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból w mostku ustępujący pod naciskiem

kiedromatt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilku miesięcy mam silny ból w mostku (w tym samym miejscu co serce), podejrzewam, że to ból serca. Ostatnio od jakichś 2-3 tygodniu nasila mi się ten ból i występuje on nagle potem ustępuje ale jak dotknę, lekko nacisnę, mostek w tym miejscu od razu mam promieniujący ostry ból. Od kilku dni mama nagłe ataki dreszczy kilkuminutowe (może to być niezwiązane z bólem). Czy to może byc z powodów nerwowych ?
Gość zocha samocha
kiedromat,nie wkurzaj sie,bo zejdziesz nagle i niespodziewanie.A jeśli chodzi o spekulacje to głowne przyczyny moga być m.in.- ból wieńcowy oraz kręgosłup.Ulżyło ci?Przyczyna bólów wieńcowych może byc m.in. z zatkania a raczej ze znacznego zwężenia naczyń wieńcowych z powodu cholesterolu itd...idż zrobic badania...
Mam dosyć mocne problemy z kręgosłupem, tj. odwrócenie krzywizn fizjologicznych i skoliozę w odcinku piersiowo lędźwiowym, oraz jeden krąg więcej w odcinku lędźwiowym. Do tego dochodzi osteoporoza dosyć mocna. A co do nerwów to jestem bardzo nerwowy i z tego miewam mocne bule w całej klatce piersiowej, i to już mnie nie martwi, gorzej z mostkiem. Pujde więc chyba do tego lekarza. dzieki
najepiej idż do ortopedy i do neurologa z kręgosłupem,niech ci da skierowanie na rehabilitację.Oczywiście nie masaż,bo przy osteoporozie by ci uszkodzili.Najlepiej przeciwbólowo działa krioterapia i laser.Pochodż na zabiegi to ci ulży.Ból mostka może się promieniować od kręgosłupa piersiowego ,ale czy to jest to musi stwierdzić lekarz.
Gość zocha samocha
hej,ty z bólem mostka,jak już napewno będziesz wiedział,że to od kręgosłupa,to jedz do sanatorium.Najlepiej do Buska Zdroju,byłam tam ze swym kręgosłupem.Nie wiem jakie teraz są ceny ,ale kilka lat temu ceny ryczałtowe za zabiegi były 220 zł za 2 tyg. zabiegów,a 330 zł za 3 tyg.Masz w tym równiez 3 wizyty lekarskie.Zresztą zadzwoń [41] 378 30 15 - tam jest przychodnia uzdrowiskowa ,to ci powiedzą.Musisz sobie wynająć kwaterę prywatną [w internecie adresy i tel.] oraz obiady wykupić.Na sanatorium z kasy chorych trzeba z rok czekać ,a tak możesz jechać w każdej chwili.Tylko oczywiście musisz mieć diagnozę!!!!!! no i badania.--w twoim wypadku te na osteoporozę,OB,CRP,morfologie mocz,RTG,I może w kierunku reumatyzmu bad. krwi,bo zabiegów nie można brać w okreie zaostrzeń choroby,tzn.gdy OB ,CRP,i czynniki reumatoidalne są podwyższone.W Busku Zdroju są kąpiele siarczkowe ,które bardzo pomagają na stawy.Tylko Ekg serca trzeba miec i problemów z sercem nie miec.A na osteoporozę dam ci coś.Otóż należy wziąć skorupki z kurzych jajek [ muszą być to kury ze wsi,z podwórka ,nie z fermy,nie karmione paszą] należy skorupki wygotowac co najmniej kilkanaście min., potem pozostawić ,by były całkiem suche.Gdy całkiem wyschną utłuc w możdzierzu na proszek.Jeść szczyptę codziennie [na końcu noża nasypać na kromkę chleba].
masz to od braku ruchu, (przyczyna pewnie jest inna nie jestem doktorem ale znam rozwiązanie) ja to miałem i żaden doktor nie mógł tego normalnie zdiagnozować i chcieli mnie nafaszerować tabletkami. W końcu zauważyłem, że jak zaczynam mieć ten ból w klatce to wystarczy, że np. zrobie 20 pompek i ból zaczyna ustawać. Do dziś mi się zdarza jak zapomne o ruchu ale teraz już bardziej dbam o aktywne życie. Poprostu pobódź obieg krwi gdy zacznie się ból. To od serca twoje przypuszczenia są prawdziwe, ale to dlatego, że w ogóle się nie ruszasz... prawodpodobnie masz siedzącą pracę. Znajdź sobie codzienną aktywność w której twoje serce będzie pobudzone trochę bardziej niż zwykle... nie każe ci tu biegać i pocić się (chociaż to usunęło by te bóle o wiele szybciej) ale poprostu... nie wiem co... wymyśl sobie jakąś aktywność, u mnie jest to taniec. Wystarczy ci 15 minut dziennie gdzie twoje serce będzie bardziej pobudzone, czyli będzie bić szybciej bo będziesz w ruchu... Ja wiem, że brzmi to mało profesjonalnie ale spróbuj, powinno pomóc. Przy okazji usuniesz wszystkie nerwy jakie masz... od wieków wiadomo, że ruch jest najlepszym atidotum na stres i przetwarzanie zalegających emocji.