Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stenty wieńcowe przy zwężeniu tętnic

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dlugo szukalem az znalazlem to forum.Mam pytanie moja kochana dziewczyna ma wrodzona wade ukladu krazenia tzn.zwezanie tetnic. Bylismy dzisiaj w Zabrzu na dokladnych badaniach i okazalo sie ze ma zwezenie dwoch tetnic szyjnych oraz tetnicy podobojczykowej. Lekarka po konsultacjach z innymi lekarzami nadmienila cos o zabiegu wszczepienia STENT WIENCOWYCH. Chcialbym sie cos wiecej o tym dowiedziec co to jest, na czym polaga zabieg i oczywiscie czy jest to niebezpieczne. Moze jest jakas osoba na forum ktora miala wykonywany taki zabieg to prosze o jakas informacje.
Gość Andreas
Hallo! Jak juz wspomiales jest to zabieg i trwa lacznie z przygotowaniami ok.20-30 min. Poprzez naciecie w pachwinie wprowadza sie do aorty tzw. Ballonkathete. Po dojsciu w zwezone miejsce nastepuje jego rozszerzenie przez tzw. balon pozostawienie implantu tzn. stentu i po wszystkim. 2 dni po zabiegu przebywa sie na intensywnej terapii w celu obserwacji a na trzeci dzien idzie sie juz do domu. Od roku mam wszczepiony CYPHER stent biore regularnie tabletki na rozrzedzenie krwi i moj standart zycia od tego zabiegu jest o 100% wyzszy. W moim przypadku stend i ten zabieg urarowal mi zycie. Pozdrawiam i powodzenia!!