Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beta blokery czy ca blokery na nadciśnienie tętnicze

Gość michael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie co do leków na nadcisnienie.... Mam 20lat i juz od roku mam nadcisnienie tętnicze I stopnia i za szybka prace serca.... Jakie sa rokowanie jesli chodzi o długosc zycia? (serce, głowa itd przebadane i zdrowe jak narazie) No ale mi chodzi o leki, wiec aktualnie stosuje Bisocard czyli lek z grupy Beta-Bloker Jesli wezme połowe rano mam cisnienie ok 132-76 Tetno 64 a jesli cała tabletke 110-68 i tetno 55 Lekarz zalecił mi jesc cała tabletke, jednak chodzi mi o to, ze naczytałem sie nieprzychylnych opini o lekach z grupy beta-blokerów jesli chodzi o ich stosowanie na poczatku leczenia i u młodych ludzi.... Zastanawiam sie czy nie lepszy byłby Ca-Bloker? z tej grupy probowałem juz amlopinu jednak nie pasował mi bo nie obnizał tetna, ale znajomy student 5 roku medycyny mowił ze sa ca-blokery co obnizaja tez tetno.... Wiec co myslicie co lepsze Beta-Blokery vs Ca-Blokery ?
nadciśnienie tętnicze 1 stopnia można samemu obniżyć odpowiednim odżywianiem,jeśli palisz rzucić,nie pic alkoholu i kawy,Pływac co najmniej 3x w tyg.Codziennie jeżdzić na rowerze,a jak nawaga ,to schudnąć.Pić nalewkę z jemioły. Codziennie 2 ząbki czosnku wieczorem.Codziennie mieryć cisnienie i zapisywac.Po 2 miesiącach - poprawa.