Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mrowienia w nogach a kręgosłup

Gość hek

Rekomendowane odpowiedzi

Odczuwam mrowienia, w nogach szczególnie w palcach, najbardziej po przebudzeniu. Ciąglę czuję jakby mi przez nogi przepływał prąd. Nie są to silne bóle tylko takie mrowienie. miałem robione RTG odcinka piersiowego i lędźwiowego, a wykazało zwyrodnienia - zaostrzenia na krawędziach kręgów, skoliozę i hemilumbalizację S1. Odczuwam również lekki ból w lewej części szyi szczególnie gdy przekręcam głowę. Czuje również lekko odrętwiałą skórę głowy z lewej strony, szczególnie jak poruszam głową intensywnie. Nie miałem robionego RTG szyjnego odcinka. Ponaddo czasem mam lekkie skurcze między kciukiem a palcem wskazującym u lewej ręki, czasami nawet lekkie mrowienie w palcu małym i obrączkowym. Pojawiają się również szumy w uszach. Czym to może być spowodowane, zastanawiam się czy to nie coś poważnego.
potrzebny ci ruch,najlepiej pływanie i gimnastyka.Czy badałes choleterol? Szumy w uszach- coś z krążeniem może być.Zbadaj cholest.całk. HDL,LDL,trójglicerydy.Jak podwyższone ,to zastosuj dietę obniżającą cholesterol i codzienną porcje ruchu.RTG szyjnego kręgosłupa.Lub rezonans,TK.

Najważniejsze poprawna diagnostyka. Pilnie wykonać MR odcinka szyjnego oraz piersiowego. Mrowienie kończyn wskazuje na uszkodzenia rdzenia kręgowego. Błędna diagnoza może doprowadzić do trwałego kalectwa. Neurochirurg oceni stan zdrowia Wrocławska Klinika Neurochirurgii - polecam.

Gość klaudynka

Na pewno warto zrobić rezonans całego kręgosłupa,  badanie pokaże co się tam dzieje a lekarz będzie mógł wtedy postawić diagnozę i zastosować odpowiednie leczenie. W Warszawie jest dobre centrum diagnostyczne https://radiomedica.pl/ , mają dobre ceny a co najważniejsze profesjonalny personel.