Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze i nerwica

Gość lech

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 2 lat lecze sie na nadcisnienie , aktualnei cisnienie to srednio 130-70 po lekach (bisocard i amlopin) bez lekow mam ok 150-92 I teraz mam pytanie od bardzo dawna mam nerwice mocna prawdopodobnie od dziecka a mam 25lat, i postanowiłom isc do psychiatry juz niedługo i mam takie pytanie, czy po wyleczeniu nerwicy moze mi przejs cisnienie całkowicie? Kiedys wyczytałem gdzies(ale nie wiem ile w tym prawdy) ze jakis koles co miał spore nadcisnienie wyleczył sie z niego biorąc Bioxetin (czyli prozak) Ale nigdzie nie pisze ze nadcisnienie moze byc od nerwów(skoki co najwyzej) tylko od nerek albo samo.... Jak myslicie? Jest szansa?
podstawowe pytanie brzmi- skoro leczysz się od dwóch lat to dlaczego ego pytania nie zadasz lekarzowi tylko pytasz na forum. Po drugie aby odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba by znać podłoże nadciśnienia, zdarza się że problemy z ciśnieniem są wynikiem innej towarzyszącej choroby i mają wówczas charakter przemijający po wyleczeniu choroby podstawowej, często jednak jest to ogólna przypadłość organizmu którą leczy się objawowo, niekiedy leczenie farmakologiczne jest okresowe (w zależności od stopnia odchylenia od prawidłowego ciśnienia), ale to akurat rzadkość. Co do związku nerwicy z nadciśnieniem to wszystko zależy od organizmu, jednak związek przyczynowo skutkowy jest możliwy. Co do przemijalności nadciśnienia w takiej sytuacji- rokowania są niepewne, raczej skoki ciśnienia są możliwe do zniwelowania. Po więcej informacji odsyłam do literatury medycznej sprawdzonych autorów- uznanych w środowisku kardiologicznym. Taka literatura może być dostępna w bibliotekach lub księgarniach stricte medycznych np.medibooks.pl czy przyszpitalnych księgarniach. Przede wszystkim jednak proszę porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym. On zna Pana chorobę i jej przebieg i na pewno będzie w stanie więcej powiedzieć.
ja napisze ci o sobie ,miałem 160 na 100.Obni zyłem bez leków.Przeczytałem artykuł na tan temat ,w któryum było,że nadciśnienie pierwszego stopnia,a więęc nie tak duże można samemu obnizyć.Zaznaczam,że innych chorób nie mam.A więc : od połowy czerwca do połowy września prawie codziennie jak była pogoda pływałem godzinę.Albo jeżdziłem na rowerze.Miałem małą nadwagę,schudłem od pływania 7 kg.Było to kilka lat temu i do tej pory mam dobre cisnienie.Pływam raz w tyg,a latem bardzo często.Bardzo lubię pływanie i to utrzymuje mnie w dobrej kondycji i zdrowiu.Dietę stosowałem dopóki mi nie spadło ciśnienie.Teraz normalnie jem,solę nawet troche.Piłem nalewkę z jemioły.Jeżeli chodzi o nerwicę,to sport bardzo pomaga.Odwraca uwagę od głupich myśli,zmęczenie fizyczne jest dobre na nerwy,bo przenosi uwagę z duszy na ciało.Zmęczenie pozwala na zdrowy sen.Życzę powodzenia.