Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerost serca u sportowca

Gość mich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie bo 2 lakarzy ma inny zdanie:-( i z informacji z netu roznie wynika. a wiec małem badanie echo i wykazało ono dosć powiekszona lewa komore serca pozatym ok:-) Z tym ze ja mam 21 lat a sport uprawiam od 7 dosc dbam o to tzn 5x w tygodniu biegam, staram sie zyc zdrowiej niz rowiesnicy... (w rodzinie wszyscy maja zdrowe serca:-) No i kardiolog twierdzi ze to mocna patologia i musze przestac cwiczyc i zaczac brac leki itd.... (drugi lekarz to potwierdził) NIe brał pod uwage mojego stylu zycia... Natomiast rodzinny powiedział ze to ze mam duze serce to jest to w 100% normalne gdy uprawiam sport, do tego skontrolowalismy cisnienie czy to nie przez to i cisnienie mam ok 115-130 na 70-82 srednio Tętno 60 mowił ze jest cos takiego jak serce sportowca i to ze teraz mam wieksze tzn ze jest ono wydolniejsze i dzieki temu mam mniejsze tetno spoczynkowe i w konsekwencji tego serce mniej pracuje w spoczynku bo jest silniejsze i bedzie to prowadziło jak twierdził do dłuższego zycia sercowego prawdopodobnie No i nie wiem co myślec ładne rozbierznosci w zdaniu, ale z tego co czytam na internecie to wychodzi na to ze rodzinny ma racje, sam nie wiem juz
ja myśle,że jak uprawiasz sport ,to masz do czynienia z lekarzami sportowymi.,którzy najlepiej wiedzą jakie serca miewaja sportowcy,czy to jest norma czy nie.Najlepiej skontaktuj sie z osrodkiem ,gdzie są kardiolodzy na codzien zajmujący si ee sportowcami.Tam niech orzekna,co jest.
Wielu sportowców ma przerośnięte serca z powodu sterydów, które także powiększają serce poniewż ono też jest mięśniem. Jeśli jednak nie wspomagasz się tego rodzaju preparatem ,a serce jest powiększone w granicach normy to nie masz się o co martwić. Znam człowieka, który ma powiększone serce w takim stopniu, że objętościowo zajmuje 2/3 klatki piersiowej. I tu wcale nie żartuję. Narazie miewa się dobrze i nawet pali papierosy.

Nie przejmuj się. Ja 11 lat trenuje sporty walki i na badaniu echo w listopadzie miałem tętno spoczynkowe 44.(fakt że po bardzo intensywnym cyklu do przygotowań do walki- normalnie mam około 50 ). To normalne tym charakteryzuje się serce sportowca. Tętno spoczynkowe w granicach 30 może być niebezpieczne z tego co słyszałem.