Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Magdalena

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pakanka
To nic nie znaczy :) Wszyscy jesteśmy zdrowi tylko że żyjąc w świecie pełnym stresu i codziennej bieganiny podwyższa nam się puls ... dnia :))) Ja mam 31 lat ciśnienie 120/70 a puls prawie zawsze 80 - 95 Dziś po rowerkach z mężem miałam 115 i żyję :))) pozdrawiam
Czytam ,czytam i musze sie troszke wypowiedziec. Mieszkam od pewnego czasu w niemczech ,jak to na poczatku bylo ,bylem czasowo bezdomnym i walczylem o przetrwanie.Pewnego razu bardzo sie przeziebilem i musialem odwiedzic lekarza ktory rutynowo zmierzyl cisnienie i stwierdzil 180 na 110,twierdzac ze jest troche za wysokie ,ale byc moze przez przeziebienie.Niestety przeziebienie minelo,cisnienie niestety nie, wiec zaczalem brac tabletki .Dostalem mieszkanie i zaczalem zdrowszy w miare styl zycia, stresu niestety nie da sie wyeliminowac i debila ktory pisze o pozytywnym mysleniu powinno zycie skopac i nie przyszla by mu ochota na pozytywne myslenie.To tak jak kiedys uslyszalem kiedy bolal mnie bardzo zab : *mysl o czyms innym,nie slyszalem nic bardziej bezsensownego. Wracam do cisnienia i pulsu. Bralem na poczatku trzy razy dziennie tabletki i staralem sie jak najwiecej ruszac (jazda na rowerze i szybki spacer) i tak zszedlem do pol tabletki i mam przewaznie katalogowe cisnienie i musze powiedziec ze nie najlepiej sie czuje.Najlepiej sie czuje kiedy mam 135 na 85 . Ostatnio przeprowadzilem eksperyment ,czyli trzydniowe czyszczenie jelita grubego i wymyslilem sobie diete : zero chleba ,tylko pelnoziarniste suchary, duzo surowek na przemian z tunczykiem , jajkiem lub feta. obiad ryz z warzywami lub na slodko z jablkami i po dwuch tygodniach stala sie sensacja .Bylem zmuszony odlozyc tabletki poniewaz moje cisnienie spadlo do 110 na 65 ,a puls zjechal do 60 co u mnie jest nienormalne i dostalem z tej przyjemnosci arytmii i musialem wrocic do normalnego odrzywiania zeby podniesc puls i pozbyc sie arytmii.Problem polegal na tym ze nie mialem sie z kim skonsultowac czy mam to przetrzymac czy przerwac. Zapomnialem dodac ze do wszystkiego uzywalem oliwe z oliwek co dodatkowo czyscilo watrobe ,czulem sie jak nowo narodzony gdyby nie ta arytmia. Tutaj podejscie do cisnienia jest troche inne ,nie ma dla kazdego czlowieka normalnego cisnienia .Zarowno puls jak cisnienie do pewnych wartosci jest indywidualnie prawidlowe.Jezeli ktos kto ma powiedzmy cisnienie 160 na 100 w szybkim czasie obnizy do 120 na 80 to jest to bardziej niebezpieczne jak latac z 140 na 90 poniewaz 140 na 90 to cisnienie uwazane za wysokie prawidlowe.Natomiast za wysokie tetno moze miec duzo przyczyn i trzeba go obserwowac ,czy to nie woreczek zolciowy,nerki czy tez jelita albo stress .Po sobie wiem ze jest to fobia mierzenia sto razy na dzien pulsu i za kazdym pomiarem jest coraz szybszy i trzeba sie z tynm pogodzic. sprobujcie sobie zmierzyc puls kiedy jest za szybki i za dwie minuty jeszcze raz i napewno bedzie jeszcze wyzszy..... Na cisnienie najlepiej przeplukac nerki (nie piwem!!!) bo tam a scislej w nadnerczach znajduje sie regulacja. Pozdrawiam Slawek elektronika22@o2.pl
Gość majka1313

A ja ma prawie zawsze 45-48, wiec jestem duzo nizej niz podawane 60-80 :) i zaczynam sie zastanawiac czy wszystko ok??? stresy mam na co dzien czyli normalny zywot na tym swiecie w tym kraju!!!!! ale mi z tego powodu nieskacze dlaczego???????

A ja mam 24lata od pół roku nie miałam pulsu niższego niż 85 uderzeń, a ciśnienie w granicach 150 x90, ktoś powie że jestem hipochondrykiem. Ale moje życie zmieniło się na gorsze, nie mogę prowadzić takiego życia jak dawniej, każda impreza skończyła by się tak samo na pogotowiu, byłam u kardiologa, który powiedział wprost że tak być nie może, miałam robione echo serca i założone Holter na dobę, ale niestety wyniki przy badaniu ciśnienia wychodzą źle, dostałam tabletki na obniżenie ciśnienia. Mam nadzieje że będzie lepiej. ps do wszystkich którzy mają ten problem co ja, idźcie do lekarza póki czas bo później jest tak jak mi powiedział mój lekarz, połowa pacjentów na kardiologi nie przekracza 40lat. Aha a te osoby które wypisują bzdury nie wnoszące nic do dyskusji niech sobie darują te wpisy

Dobrze a niech ktoś napisze jak prawidłowo mierzyć puls ? W jakich okolicznościach ? Ja zaraz po przebudzeniu mierzę ciśnienie i puls ciśnieniomierzem i zwykle mam ( na leżąco ) 105-110/ 69-75 puls ok 69/72 W ciągu dnia w spoczynku nie mniej niż 85 Wieczorem (na leżąco) ciśnienie 120/80 puls ok 80 Czy mam się czym martwić ? Dodam, że palę ok 15 papierosów dziennie