Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Magdalena

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące pulsu? Jaki jest prawidłowy puls, i o czym świadczy puls powyżej 100? Moja mama ma 49lat i puls powyżej 100, przeważnie od 100- 130, co to oznacza? Robiła różen badania, i na tarczycę i na cholesterol ale nic nie wykazały. Czy to jest coś związanego z sercem? Bardzo praszę o odpowiedź. Dziękuję Magdalena
Kardiolog,u którego byłam powiedział,że górna granica prawidłowego pulsu wynosi 100 uderzeń na minutę.Więc Twoja mama ma trochę za szybkie tętno.Lepiej zrobić badanie EKG i poradzić się dobrego lekarza.Może to rzeczywiście nerwica,ale lepiej to sprawdzić.Zyczę zdrowia Tobie i Mamie!
witaj Najprawdobodobniej Twoja mama ma tachykardie czyli praca serca jest nieco szybsza niz u zdrowego człowieka. Powiedz mamie zeby zrobiła badanie krwi gdyz najprawdopodobniej moze miec anemie a co za tym idzie szybciej bije serce, ja tez tak miałam gdy anemia znikneła znikneła razem z nia tachykardia.Pozdrowienia
a ja mam puls rano zaraz po wstaniu z łóżka nawet poniżej 50, czy to normalne? W ciągu dnia mam w granicach 50-60, przy tym ciśnienie mam około 150/80...boje się że coś jest z moim sercem :( choć niski puls mam odkąd pamiętam, przy tym oceniając sie na tle kolegów np. podczas jazdy na rowerze myśle że mam dużą wydolność - inni padają pod górke jadąc a ja zasuwam dalej ....
Gość BARBARA
nie sluchaj glupot cisnienie masz dobre nadcisnienie zaczyna sie od 140/90 a twoje nie przekracza tych wartosci, natomiast co do tetna idz do lekarza w celu wyjasnienia twojej tachycardii, napewno znajda jakas przyczyne, zrob ekg, echo serca , wysilkowe byc moze to newrica a moze wystarczy dac niewielka dawke beta blokera i wszystko wroci do normy, glowa do gory pozdrowieniaa ty lukaszu nie rzucaj slów na wiatr i nie dołój innych jesli sie na tym nie znasz!!!
Gość nerw lisciowy
Bronisław, z takim ciśnieniem to Ty kwalifikujesz się do szpitala a nie do pisania na forum. Mam nadzieję że się leczysz albo zamierzasz to robić i to właściwie od zaraz, bo z takim ciśnieniem to Ty długo nie pociągniesz na tym łez padole. Aby pocieszyć się jeszcze tym światem MUSISZ codziennie zażywać leki i kontrolować ciśnienie. Jeżeli tego nie robisz to jesteś samobójcą.
Chłopie, ty leć szybko do lekarza, niech ci da coś na obniżenie. Jestem w twoim wieku i raz zdarzyło mi się, że miałem 200/110. Łeb mi rozsadzało, bez przerwy jakieś zawroty głowy, nerwowość i problemy z równowagą. Teraz biorę proszki i czuję się jak nowo narodzony. Jeśli tego nie będziesz leczył, grozi ci wylew albo zawał i to nie w perspektywie lat, ale być może miesięcy, tygodni.
Zwolnienie czynności serca poniżej 60 uderzeń na minutę uważane jest za bradykardię, ale są oczywiście wachania osobnicze i jesli u kogoś niewiele przekracza dolną granicę nie ma się co przejmować, warto jednak to zbadać Holterem u kardiologa aby to potwierdzic lub wykluczyć, jesli jednak twoje ciśnienie wynosi 150 to masz nadciśnienie do leczenia:-)