Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym

Gość gaja

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze ten temat juz byl, ale chce go ponowic, bo bardzo sie tym niepokoje, a moze akurat ktos dolaczyl do grupy forumowiczow kto wie cos na ten temat. Chodzi o to, ze u mnie roznica miedzy cisnieniami wynosi 30 albo mniej jednostek, np 120 na 90, albo 110 na85, albo 115 na 85. Czy wie ktos moze czy ta stale utrzymujaca sie na tym poziomie roznica cisnien oznacza jakas chorobe? dodam jeszcze ze mam bole z tylu szyi i glowy.
bóle z tyłu szyi i głowy moga byc od kręgosłupa szyjnego.A to moze być skutkiem długotrwałego siedzenia przy kompie.Cwicz codziennie,rób ćwiczenia wzmacniające mięśnie karku i grzbietu.A najlepiej jeszcze na basen sie zapisz.A ciśnienie masz dobre i nie panikuj,bo nic sie nie dzieje.Może w pracy siedzisz lub stoisz w wymuszonej pozycji.TYlko ruch moze cie uratować.

Witam, moje średnie ciśnienie zawsze wynosiło 120/80 HR 55-60 - takie tętno utrzymuje mi się od momentu gdy zacząłem biegać. 5 dni temu miałem egzamin, który jak się okazało na nim samym, był wyjątkowo dla mnie stresujący. Na tyle stresujący, że poczułem kilkusekundowe kłucie w lewej ręce. Potem przez dwa dni moje odczucie subiektywne wyglądało tak, jakby ból mi wędrował po lewej ręce punktowo oraz do barku. Od tamtego momentu mam uczucie jakby serce bardzo mocno biło, także ciśnienie zmieniło się z dnia na dzień na 122-138/ 71-74 (wartości min-max) a HR podrosło do około 70. Jutro i tak chcę iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do kardiologa, ale chciałbym się dowiedzieć czy takie objawy coś sugerują. Nie ukrywam, taka nagła rozbieżność od średniej wyników powstała z dnia na dzień i utrzymująca się ciągle trochę mnie niepokoi. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem czego szukasz ale ciśnienia masz jak trzeba .Ciśnienie krwi jest wartością zmienną i w jeden dzień albo za 5 minut może podskoczyć lub się obniżyć .Tętno też .Amplituda między skurczowym a rozkurczowym powinna wynosić 30-50 przy czym rozkurczowe powinno wynosić mniej niż 90 .Zostaw kardiologa w spokoju ,niech sobie chłop odpocznie .