Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca po wypiciu alkoholu i napojów energetyzujących

Gość Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemek
Prosze o radę.Od ponad tygodnia boli mnie serce,tak jakby z lewej strony,a wszystko zaczęło sie podczas iprezy na której piłem alkohol i napoje energetyzujące.Serce nie boli mnie w stanie spoczynku,ani wzmożonego ruchu(np. bieg)tylko podczas normalnego chodzenia.Po paru dniach ból zminiejszył sę znacznie,ale nie znikł.Tętno i rytm pracy serca prawidłowy,poniżej 60 uderzen na minutę.Czy ten ból to mógł byc zawał?Czy mogłem sobie cos uszkodzić w sercu?Czy powinienem isc do lekarza?Dodam,że mam 20 lat i nie piłem alkoholu jednoczesnie z napojami energetyzujacymi,tylko miedzy jednym,a drugim było 3 godziny przerwy

~niki nie prosił Cie o morały i głupie pytania tylko o porady :/ Mnie boli pikawka od miesiaca od jakiejkolwiek dawki alkoholu. Nawet po jednym piwie. Wcześniej przed sesją piłem dużo energy drinków i kawy i ból taki był nie do wytrzymania, że poszedłem do lekarza. Zrobił mi ekg, zmierzył ciśnienie, pobrał krew...wyniki pozytywne.

Gość MedStudent

Cóż, serce nie boli po lewej stronie, a pośrodku (za mostkiem). Mówi się, że serce leży po stronie lewej, bo tam znajduje się jego koniuszek - po prostu *końcówka serca wystaje po lewej stronie*. Nie ta końcówka boli. Jeśli macie bóle po lewej stronie klatki piersiowej, to na 99% są to bóle mięśniowe, bądź nerwobóle, powodowane Waszą paniką (ot, takie tam placebo).

Lyknijcie se magnezik potasik bo alkohol jak i energetyki lub kawa wyplikuja to. Nawet lekarz na oioku mi powiedzial jak juz musisz sie napic luknij potas. A lepiej go brac w piguulcee niz do zylnie bo cholernie boli. Rownie dobrze mozesz byc odwodniony po chlaniu.

E tam podawanie potasu było przyjemne w kroplówce :> sie ciepło fajnie robiło:) co do tych dolegliwości to samo picie jest szkodliwe bo wypłukuje minerały, uszkadza wiele narządów ale do zawału to trzeba albo blaszki miażdżycowej albo zakrzepu... moim zdaniem o ile troponiny nie wyjdą podwyższone (czasem warto sprawdzić) masz do czynienia z nerwobólem. Faktycznie w wieku 20 lat to musiałbys to serce nie wiem jak zajechać, mieć wyjątkowego pecha i nie wiem jaki poziom cholesterolu, żeby to był zawał. Dziwi mnie niski puls - alkohol m.in. poprzez odwodnienie często wywołuje tachykardię ... puls w granicach 60 to moje marzenie :) bo to jest bardzo dobry puls... podobno ludzie z takim tętnem zyją dłużej (o ile notorycznie nie nadużywają alkoholu;)

Ja mam 21 lat i od jakiegos roku mam cos nie tak z sercem zaczelo sie jak nigdy nic nie mialem to nagle zaczelo bic jak glupie ja bylem wypoczety wezwalem karetke przyjechali za 40 min cisnienie mialem troche za wysokie i tetno wysokie ale w normie wieczorem niewiadomo z kad domadlo mnie cisnienie 180/80 i bol w skroniach poszedlem na izbe przyjec ekg wyszlo super przez ten ponad rok mam nieraz takie odczucia jak by tak jednorazowo bardzo mocno uderzalo a jak popije to podczas pica nie mam zadnych odczuc a jak mam kaca to kuje prawie caly czas oddychjam patologicznie i mometalne skoki cisnienia

W dniu 5.06.2020 o 14:34, Gość Śmiałek napisał:

Jak macie ból serca, czy ból w klatce niewiadomego pochodzenia po alkoholu i nie wiecie jak temu zapobiec, to ja Wam powiem.

NIE PIĆ !!!!! 

Nie będziesz chlał to nie będzie bolało. Proste !

Po co pijesz jak boli ?

Świetnie. Jak będzie cię coś bolało w klatce piersiowej przy oddychaniu to po prostu nie oddychaj