Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca a siłownia

masarniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 23 lata jestem zawodowym żołnierzem od 5 lat trenuje zapasy styl wolny, a od 7 lat trenuje dość intenswynie na siłowni. ostatnio mialem robione badania okresowe i lekarz skierowal mnie na echo serca otrzymalem takie oto wyniki: LVD d (mm) 60,0 LVD s (mm) 42,0 LVPW d (mm) 11,0 LVPW s (mm) 15,0 RVD (mm) 16,0 ISD d (mm) 11,0 ISD s ( mm) 90,0 EF% 60 LA(mm) 39,0 AO(mm) 31,0 cisnienie tetnicze 120/70 nigdy nei mial problemo w sercem nie odczuwal zadnych dolegliwosci. reszta wyniko jak krwi moczu itp w normie. Mam pare pytan prosze o interpretacje wynikow. Pytania: 1.lekarz zabronil mi cwiczyc na silowni czy ma uzasadnione przesłanki do tego ? 2. czy jesli nie przestane cwiczyc cos moze mi sie stac ? 3. jak to leczyc ? 4. czy sa jakeis suplementy ktore poprawia mi sytuacjie serca badz nie beda pozwalaly na dalsze powiekszanie sie komory. 5. czy zagraza to w pozniejszym wieku np. zawalem czy innymi chorobami serca ?
Kurcze, skoro lekarz specjalista twierdzi, że nie możesz ćwiczyc na siłowni, to znaczy, że nie możesz...Chcesz go przechytrzyć? Możesz ćwiczyć dalej i wylądować w szpitalu. Twoja wola. Zalecenie lekzra powinienes traktować jak rozkaz przełożonego w wojsku. Bez gadania. Po drugie: suplementy diety to nie leki, ale nawet ich nie powinno się przyjmowac bez wyraźnych wskazań lekarza. Pewnie przemęczyłes serce ta siłownią. Teraz powinieneś zwolnić. jeśli nie, to prędzej czy później Twoje serce zbuntuje się jeszcze bardziej. Wtedy może być za późno na skuteczne leczenie.