Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać po tytule, sprawa dość złożona. Często nachodzą mnie częstoskurcze. Kiedyś co kilka dni, teraz nawet kilka razy dziennie. Trwają kilka-kilkanaście sekund, towarzyszy im paraliżujący strach. Ekg wychodzi mi ładne, tylko oddech mam płytki i nierówny. Do tego kłucie, które lekarz rodzinny zdiagnozował jako nerwoból i kazał brać leki na uspokojenie (względnie działają). Podczas dużego wysiłku po pewnym czasie nie mogę swobodnie oddychać, przy głębszym wdechu mocno zbiera mi się na wymioty i ciśnie pod mostkiem. Morfologia ok - tylko hemoglobina niewiele ponad poziomem anemii. Nie palę niczego, piję piwo do dwóch raz w tygodniu. Nie lubię kawy. Często mam zawroty głowy, ciśnienie zazwyczaj w normie.
Orlaith, Aneta ma rację. Echo koniecznie i holter. Moje EKG też było zawsze w normie, ale jest to krótki zapis pracy serca, holter to zapis całodobowy, więc powinien wykazać zmiany, jeżeli są (ale z tego co wiem, też nie zawsze wykazuje, przecież serce pracuje różnie a Ty pewnie potwierdzisz, że w jednym dniu jest ok, a nazajutrz fatalnie-przynajmniej ja tak mam, a stwierdzono u mnie arytmię).
No właśnie, cała komplikacja w tym, że jednego dnia super i pięknie, a następnego nie chce przejść. Lekarz rodzinny powiedział, że średnio co dwa tygodnie w naszym szpitalu ma dyżur dobry kardiolog, który może mi zrobić holtera (małe miasto...) i w tym tygodniu będzie wiadomo którego dokładnie dnia i mam pójść po skierowanie.