Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Struna rzekoma w świetle lewej komory

Gość Madzia

Rekomendowane odpowiedzi

Moja córka ma rozpoznaną strunę rzekomą. Miała roczek kiedy lekarz, oczywiście prywatny , wysłuchał jakieś szmery. Wcześniej ani w szpitalu, ani w przychodni rejonowej nikt tego nie wychwycił. Byłam z Nią na badaniu serducha kilka lat temu -w tej chwili ma 5 lat i mam powtórzyć badanie. Konsultowałam się z kilkoma lekarzami i wszyscy móili zgodnie, że to nic takiego, że jest to TAKA URODA SERCA! Dodam, że mój tata też miał taka strunę, więc wychodzi na to, że przekazał ta urodę swojej wnuczce. Ostrzrgano mnie jedynie, że jeśli córcia będzie gorączkować, albo uprawiać sport, albo silnie coś przeżywać, to zawsze w tym momencie będzie miała możliwe do wyłuchania szmery w sercu,wynikające z tzw. drżenia tej struny pod wpływem zwiększonego ciśnienia krwi. Ale to nie boli i w zasadzie nic złego nie robi.

Moj syn ma 18 miesiecy i tez ma stwierdzoną strunę rzekomą. Poniewaz jest wczesniakiem wiec przeszedl szereg badan, ktorych dzieci zazwyczaj nie maja. Lekarz w Szpitalu Matki Polki w Łódzi, który tą *urodę serca* zdiagnozował powiedział, że to nic takiego i jedyny obiaw to możliwe do wysłuchania szmery w sercu. Warto pamietać, że cos takiego się ma i na tym koniec. Moj syn jest zdrowy wiec na zapas nie bede sie stresowal :)