Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w okolicy serca, ból głowy i brzucha nasilające się pod wpływem stresu a nerwica lękowa

didi31

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam 31 lat i od ponad 2 miesiecy biorę PRESTARIUM 5mg dziennie na nadciśnienie. Ostatnio schudłem dietą ok 10 kg z wagi 104 kg na 93-94 kg. Wyniki cholesterolu ok ( tylko HDL 35 - lekarz ogolny powiedzial, ze to taka *uroda* ). obecnie cisnienie to 130/85 jest ok. Ale od pewnego czasu tak ok. tygodnia odczuwam bole w okolicy serca tzw. klucia, bole glowy, brzucha i jakbym mial mdlec ..... Wmawiam sobie, ze to jakies zawal i sie jeszce bardziej nakrecam i wtedy serce wali mi i moj puls to 110 albo 120 ! Bylem u kardiologa i powiedziala mi, ze cisnienie ok ale tetno za szybkie, moze jakies sprawy zwiazane z ukladem moczowodu itp. Jutro ide na badanie echo serca. Czy to objawy nerwicy serca ??? Pozdrawiam, Didi31
TAK. Tak wysoki puls może być spowodowany nerwicą serca. Kiedy masz taki puls? Przez cały dzień? Czy tylko gdy gdzieś idziesz? Ja mam tak wysoki puls gdy gdzieś idę np. do szkoły. TERAZ MAM PYTANIE. JAK ZAPANOWAĆ NAD TAK WYSOKIM PULSEM RZĘDU 100/MINUTĘ? LEKI? SPORT? CZY CO INNEGO?
witam, dzieki za opinie. puls mam zwlaszcza rano podwyzszony i czasami w pracy. proponuje tobie wizyte u kardiologa i zrobienie holtera cisnieniowego.ktory pokaze jaki puls i kiedy masz najwyzszy. a potem zaproponuje pastylke ja np. mam nedal - mam barc 1/4 tabletki dziennie rano. pozdrawiam, didi31
kdp ja mam wysoki puls ogolnie gdy jestem albo mam sie znalezc w stresowej sytuacji czyli nerwica ;]. podczas wlasnie takiego wysokiego pulsu lekarz polecil mi brac aspargin (suplement diety) jesli jeden nie pomaga za pol godziny nastepny i wracam do normy. oprocz tego kardiolog prypisal mi hydroxyzinum, ktory biore pol godziny po sniadaniu. ale to jest na recepte. tak jak powiedzial didi31 lepiej postarac sie zahaczyc o szpital (to nic strasznego) wykonaja tam w przeciagu 2-3 dni wszystkie mozliwe badania zwiazane z sercem, na ktore normalnie czekalbys miesiacami. didi31 nie przejmuj sie bólami typu kłucie w sercu i podejrzewam ze w innych narzadach. Tez to mam to sa tzw nerwobole. Tak samo jak Ty wmawialem sobie zawal albo inne choróbska. pozdrawiam :)
Ja mam dokładnie to samo. Każde ukłucie z lewej strony i bałem się, że to zawał. Wmawianie sobie choroby skończyło się nerwicą, z której ni mogę wyjść w żaden sposób. Żałuję, że nie poszedłem wcześniej do lekarza jak to wszystko się zaczynało. Mam na myśli pojedyncze kłucia, drętwienie klatki piersiowej. Potem było coraz gorzej. Puls rzędu 100/minutę to nic przyjemnego. Byłem w szpitalu na izbie przyjęć. Zrobili mi EKG i badanie krwi. Lekarz powiedział mi na drugi dzień, że EKG mam w granicach normy wiekowej a wyniki krwi są wzorcowe. Na wypisie mam wpisaną tachykardię. Polecił psychologa, ale nie przepisał leków. U psychologa byłem 3 razy. Psychoterapia pomagała na myślenie, ale nie na spowolnienie akcji serca. Serca wali dalej 100/minutę. Po waszych odpowiedziach wnioskuję, że mam iść do kardiologa i powiedzieć o problemie. Zrobić jeszcze raz porządne badania. Cyba pójdę prywatnie. Niech przepisze mi jakiś lek na spowolnienie akcji serca. Wiem, że takie istnieją np. propranolol.
witajcie, macko - dzieki ! ogolnie juz po badaniach i biore prestarium 5 mg dziennie i 1/4 nedal na zwolnienie rytmu. najwazniejsze ze powoli wychodze z tych obsesji o ataku serca, bulu, klucia w okolicy serca itp, kdp - podobnie jak ty po raz trzeci udalem sie na pogotowie a z tamtad skierowali mnie na interne z bolami w klatce piersiowej i serca po 60 minutach oczekiwania na pierwsza konsultacje - ta sama doktor co ostatnia spojrzala na mnie i zapytala co mi dolega? i czy moze ma psychiatre sprowadzic bo nie wie jak ma mi pomoc !!!! to zaczelo robic sie chore!!! porozmawialem ok 15 minut i wyszedlem wypisany ze szpitala z brakiem rozpoznania - NERWICA SERCA !!! pozdrawiam, didi31