Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w sercu, duszności i szybkie męczenie się

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 22 lata wiem ,że jestem bardzo młoda. Mój problem polega na tym ,że już od paru lat cześto łapały mnie bóle w sercu kłocia itd duszności zawsze móiwli mi ,że to nerwica miałam wiele razy ekg echo serca itd i wszytsko wychodziło dobrze ciśnienie też. W zimę miałam takie bóle i kłocia że 24 na dobe 2 tyg az dostalam nimesil i przeszlo teraz zmagam się już 3 tydzien z bólami w klatce w sercu i silne dusznosci meczy mnie wsyztsko.. Mialam ekg cisnienie i znow wszytsko dobre bole sa 24 na dobe nie daja mi chodzic spać i budze sie z bolem czuję jakby serec było słabe obolałe i ciagle mnie meczy ten ból już myślałam ,że toi zawał nawet plecy mnie bola. Robiłam zdjęcie kregoslupa itd tez dobre mialam wizyte u alergologa i ona mi wmawia astme nigdy nie miałam kaszlu ani nigdy zle mi nie wyszla spirometria niewiem na jakiej podstawie leki do wdychania nigdy mi nie pomagaly ani leki na uspokojenie i zastrzyki na pogotowiu tez nie dzialaly a bol byl i jest i coraz gorzej mi z tym żyć:( niewiem co robic ciale boli nie moge normalnie zyc za 2 ty mam wizyte u kardioloa i znow stwierdzi ze jestem mloda i pewnie nic mi nie jest ze stres i nerwy. Niewiem co mi może być skąd mam takie duszności nie moge powietrze złapac cięzko mi i ciagle mnie boli usciska uwiera w sercu jak ja mam z tym normalnie zyc??:(pomocy
Tak miałam anginy czesto i paciorkowca z którym 2 m temu leżałam w szpitalu i ciagle chorowanie na gardlo dlatego badali mi echo i dokladnie serce mialam wszytskie badania z krwi cholesterol w normie aso tez ob mialam wysokie ale juz w normie za to bole sa i niewiem co to jest i jak sobie z tym radzic niewiem co brac tez..;/ odczuwam okropny lek i strach
Jest od tak bez niczego bol w spoczynku przy wysylku tak samo dusznosc dusznosc sie nasila podczas wysilku to prawda. Byłam dzis u pneumunolog pluca mam ok zdjecie rtg itd zadnej astmy sciska mnie w klatce boli ja juz niewiem co robic boje sie wyjsc gdzies ze zemdleje albo ze to zawal masakra;/ Czesto chorowalam na gardlo i mialam paciorkowca echo mialam 2m temu robione ek co miesiac mam i nic;/ niewiem Czuje jakby serce takie ociazale bylo oblale cala klatka moste bola mnie bardzo jakby ktos naciskal niewiem jak to okreslic i trwa to 24 na dobe i niewiem co robic a wizyta za 2 tyg dopiero;/ Co w takich sytuacjach robic brac niewiem nie moge przez to normalnie funkcjonowac ani zyc. Czuje jakby mi ktos nadepnal na klatke po stronie serca:( masakra. Pomocy i te dusznosci a najgorszy ten bol skad on jest;/
Witaj * martinaa*!!!!! Powtórz jeszcze raz ASO I OB i morfologie krwi oraz CRP i wybierz się do dobrego kardiologa!!!!....... Może masz chorobę reumatyczną z zajęciem serca, albo zapalenie mięśnia sercowego????? Ale to musi stwierdzić lekarz, bo na forum nikt nie udzieli Ci porady. Pozdrawiam
Mnie od wczoraj w nocy męczy taki ból serca :( W sumie nie wiem nawet jak go opisać, zawsze przy jakimkolwiek bolu miałam dodatkowe skurcze, przyspieszone tętno, wczoraj zaczał się sam bol, bez tych dodatkowych rzeczy.. Bolalo cały wieczór, noc i dzisiaj :( Boje sie co bedzie dalej, bo bol jest nie do zniesienia, i jeszcze osłabienie, ledwo siedzę, nie moge sie na niczym skupic, czuje jak bym leciała do przodu i miała się zaraz przewrocic, zemdleć, wogole głowe mam taką ciężką, najchetniej bym ją zdjęła z siebie :( .. Wiem, że to moze byc objaw nerwicy, i tak sobie to tlumacze, ale takiego czegos jeszcze w mojej kilkumiesiecznej wlace z choroba nie miałam :( Dlatego mnie to tak martwi, co rusz pojawiaja sie nowe objawy, a ja zachodzę w głowę i wymyslam setki chorób :( Co moze spowodować ciągły ból serca plus to osłabienie?
Jesteś młodą osobą, posłuchaj Heli 754, poszukaj naprawdę dobrego kardiologa, idź może prywatnie. Jeżeli tak bardzo źle się czujesz, nie czekaj, poproś lekarza o wcześnijszy termin. A co rodzice? Nie mogą Ci jakoś pomóc? A może lekarz rodzinny i skierowanie do szpitala? Ja nie jestem lekarzem i Hela 754 ma rację, na forum nikt ci nie pomoże. Do chorób wymienionych przez Helę dodałabym jeszcze zapalenie osierdzia. Ja chodzę z moimi objawami kilka lat, choroba rozwijała się od kilkunastu a postawioną diagnozę miałam w maju tego roku. Wszystkie badania krwi wychodziły mi super a EKG nie wskazywało na poważne zmiany. A zmiany są i to bardzo poważne.Wyglądam też jak okaz zdrowia. Nie czekaj, myślenie i niepewnośćsą najgorsze. Serce to nie paluszek. Powodzenia i zdaj relację.
Gość KINGA 25 lat
Dorotko prosze napisz mi dokladnie co dzieje sie z Twoim serduszkiem!!! Jakie masz dokladnie objawy i dlaczego bedziesz miec wykonuwana operacje???? Co zostalo u Ciebie zdiagnozowane???? Moze polecisz jakiegos dobrego kardiologa???? Dodam ze mam od 10 lat okropne bole w sercu, w klatce piersiowej, drentwienia lewej reki, wszystko to promieniujace do barku, ale najgorsze sa od 5 dni dusznosci. (mam problem przy wdechu głebokiego powietrza, musze wtedy wymusic ziewanie zeby zlapac glebszy wdech, ale niezawsze mi to sie udaje i czuje jakbym sie dusila, czasem tez dochodza bole serca a raczej jego sciski) Wczoraj byla nawet u mnie karetka. Jestem ciagle ignorowana przez lekarzy, poniewaz mam dopiero 25 lat. Słysze tylko ze to nerwica.... Dodam ze mam wysoki cholesterol 230 HDL 43 LDL70, CkMb 45 (norma 24) wysoki fibrynogen, i podwyższony ALT. w ekg wychodzi mi ciagle niemiarowość oddechowa, w Echu wyszedl pogrubiały płatek zastawki mitralnej o ruchu prolapsowatym ze śladem IM - COKOLWIEK TO OZNACZA????????? Nie wiem juz co o ym wszystkim sadzic czy rzeczywu=iscie to nerwica czy jakas choroba wiencowa alvbo wada!!! Dodam ze w holterze wyszly mi jakies 3 pauzy, pełno tachykardii i bradykardii oraz obniżenia ST. Nie mam pojecia co to wszystko ozncza. Wizyte u kardiologa mam 23 wrzesnia. BARDZO PROSZE JESLI WIECIE CO TO MOZE BYC NAPISZCIE!!! Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH BARDZO CIEPLUTKO!!!
Kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie zaciskające zapalenie osierdzia -chorobę bardzo rzadką i leczoną tylko operacyjnie. Przypadek mój wreszcie wykryto po kilku latach mojego *kiepskiego* samopoczucia. Choroba rozwijała się latami, trudno określić kiedy się zaczęła, kilka lub nawet kilkanaście lat temu. Objawy też nie od razu były przeze mnie zauważone. Cztery lata temu pojawiły się pierwsze symptomy zlekceważone przez lekarzy, teraz się nasiliły. Objawy to szybkie męczenie się i duszność przy wysiłku – podczas wychodzenia po schodach, schylania się, jedzeniu, ból w okolicy serca, kołatanie serca, rozpierający ból pod żebrami, zwłaszcza po stronie prawej, zawroty głowy. Objawy nasiliły się w ostatnich miesiącach. Są dni gdy budzę się zmęczona, a wyjście na pierwsze piętro jest nie lada wyczynem. Nawet pozycja siedząca mnie męczy. Jestem po konsultacjach kardiochirurgicznych, wiem, że czeka mnie poważna operacja. W przyszłym tygodniu będę mieć konsultację kilku lekarzy, będą się „naradzać, co ze mną zrobić. Mój przypadek to naprawdę rzadko spotykana choroba, nawet na tym forum nikt nie odpowiedział na mój post. W internecie tez niewiele można znaleźć. Mieszkam w Małopolsce, nie wiem kogo mogłabym Ci doradzić z lekarzy. Napisz gdzie mieszkasz, może coś wymyslimy.
Witaj Kinga !!!! W Twoim echu serca wychodzi prawdopodobnie wypadanie płatka zastawki mitralnej ze śladowa niedomykalnością i nazywa się to* prolaps mitralny* Ale Twoje wyniki cholesterolu i frakcji nie są najlepsze jak na Twój wiek 25lat i występujące obniżenie odcinka ST w ekg... co może sugerować podejrzenie początków choroby wieńcowej..... Nawet ludzie młodzi maja z tym problemy... Jak leżałam w klinice , to z zawałem serca leżał 18-latek....... Nie wiem gdzie mieszkasz , aby Ci podpowiedzieć jakiegoś dobrego kardiologa jak pisze Dorota 1002. Pozdrawiam
Heyka ..no i co wczoraj znow wylądowałam na pomocy doraźnej..lekarz powiedzial ze te dusznosci i szybkie meczenie sie to musi sprawdzic kardiolog mam dzis wizyte o 13.15 wiec zobaczymy..Moje ekg ck ckmb crp wszytsko w normie wczo mnie zbadal powiedzial ze tetno ok plus tez zastawki dobrze pracuja dostalam jakis silny zastrzyk przeciwbolowy n T.. teratyna niewiem jakie na godz pomogl i znow boli cala noc caly dzien no masakra jak ja mam normalnie zyc nie spie nie zyje normalnie przez ten bol. Mam pytanie czy ktos ma nerwice bo ja ost mialam tyle stresu czy az tak silne dusznosci bole jak zawalowe moga byc a mam tylko 22 lata :( 408332 piszcie. Napisze pozniej co kardiolog mi powiedzial bo astma i tarczyca tez wykluczone.
Kardiolog super babka nie zbagatelizowala mnie w pon mam echo serca w srode wizyte osluchala mnie ogladala wszytskie wyniki itd stwierdzila ze to pewnie nerwica ale trzeba to sprawdzic..i zobaczyc co dalej.. kazala brac magnez 4 dziennie do tego czasu i dala jakies kropelki ziolowe jest napisane ze sa na wymeczone serce okres zmeczenia wyczerpania i niewydolnosc lekka...narazie malo pomoglo ale zobaczymy..
Dobrze, że masz to za sobą, coś się dzieje. Magnez ok, polecam Chella -Mag B6 firmy Olimp, mnie polecił go dobry kardiolog i moge potwierdzić, że jest ok. Zażywa sie 1x dziennie, ja na początku przez 2 tyg., brałam po 2 kapsułki. Sprawdź ceny, jest sprzedawany w sklepach firmowych w dużo niższej cenie niż w aptekach. Na nerwice dobre jest jakieś zajęcie, jak masz co robić, a najlepiej cos co lubisz i Cie wciąga, to nie myślisz o chorobie. Ja tak robię i naprawdę pomaga. Trzymam kciuki aby się u Ciebie wszystko wyjaśniło. Pozdrowionka :)