Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy nerwicy lękowej, otyłości i refluksie

Karolina_E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Dzisiaj byłam na echu serca bo mi moje serce spać w nocy nie daje. Mam nerwicę lękową i chciałam się upewnić że serce mam OK. Powinnam dodać że mam otyłość III-go stopnia i refluks. Lewa komora: nieposzerzona graniczna EF: 63% Diastole: 54,8 Systole: 42, 6 Przegroda międzykomora: 10,7 Ściana tylna: 10,05 (prawidłowa) Kurczliwość: prawidłowa (segmutana(?) globalna) Lewy przedsionek: 39,5 (nieposzerzony) Aorta: 24,7 Zastawka aortalna: przepływ (1,23 m/s) Rozwarcie płatków: Wmożone wysycenie płatków, drobne zgrubienie Funkcja zastawki prawidłowa Zastawka mitralna: 0,73 m/s (w normie) Prawa komora: 24,3 Zastawka trójdzielna: bez zmian Osierdzie: wolne Wnioski: prawidłowy obraz serca. Byłam prywatnie i tak się zastanawiam że nie wszystko opisał.. Eh ci lekarze. Z góry dzięki za info :) Pozdrawiam.
Gość Karolina_E
Dziękuję bardzo. Właśnie rozpoczynam odchudzanie u doktora Grzelakowskiego w Bydgoszczy. 60 kilo do zrzucenia. Martwiłam się o te wysycenie i zgrubienie płatków.. mam nadzieję że to nic poważnego. Oby mnie mój kardio nie wywalił z gabinetu no nie chciał mi dać skierowania na echo, ale w sumie powiniem bo mam otyłość no cóż.
nie jestem lekarzem, ale przecież każdy kto wchodzi na to forum się z tym liczy....po prostu przez moje perypetie z sercem troszeczkę w bardzo podstawowym zakresie się na tym znam- jka się nie znam nie piszę.......A sama cały czas jestem pod opieką kardiologa...