Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i szczypanie serca u nastolatka

Gość mishi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, prosiłbym o radę i może o małą diagnoze o ile to mozliwe bez EKG. Mam 16 lat (niedługo 17) i od jakiegos czasu miewam w ciągu dnia nieprzyjemne bóle serca. Wygląda to tak, ze najpierw czuje lekki ból a pozniej pózniej te takie *szczypanie* jest co pare sekund. Po jakis 20 minutach ustaje. Jest to nieprzyjemne, a nawet bolesne momentami. Nigdy tak wczesniej nie miałem i martwi mnie to. Moze dokładniej to opiszę : wszystko zaczyna się powoli, czuje, ze cos nie tak, takie uczucie na sercu. Pózniej co jakiś czas takie mocne ukłucia sercowe, co pare sekund, pozniej jest chwila, ze w ogóle boli mocno i przestaje. Nie jestem z żadnym nałogu, jak już mowilem mam 16 lat, waże 70kg przy wzroscie 184 więc nadwaga odpada. Pozdrawiam i proszę o pełną odpowiedź.
Radze się udać do dobrego lekarza, warto najpierw się dowiedzieć czy to nie jest coś poważnego. Nie jestem lekarzem ale mogę Ci doradzić żebyś prowadził zdrowy tryb życia tzn. bogata dieta w witaminy i minerały sporo ruchu na świeżym powietrzu wysypiaj się, kładź się spać o tej samej porze . I unikaj stresu, bo żyć w stresie to wołanie o chorobę. Całkiem stresu nie da się uniknąć przynajmniej nie znam takich osób które by wcale się nie denerwowały. Jeśli Twoje problemy są wywołane stresem to magnez , B1 i B6 może pomóc, a pod tym linkiem może znajdziesz coś pomocnego : http://www.cyberbaba.pl/content/view/82/167/1/4/ Jesteś w okresie dojrzewania a to może też mieć znaczenie. Pozdrawiam i życzę zdrowia :)