Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poraz pierwszy zdecydowałam się napisać o czymś co mnie już poważnie przeraża . Od ponad dziesięciu lat choruje na nerwicę lękową. Zaczęłam z nią walczyć jakieś sześć lat temu chodząc do psychiatry i biorąc leki. Niestety bezskutecznie.Odstawiłam leki, ponieważ bałam się uzależnienia od nich. Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym i coraz częściej dopada mnie myśl, że nie zdąże ich wychować. Z dnia na dzień moje lęki są coraz większe i bardziej przerażające.Powoli zaczęłam wycofywać się z życia, zaczęłam unikać ludzi, wyjście z domu ograniczam do wyjścia do pracy, sklepu,wychodzę praktycznie wtedy kiedy muszę i jest to dla mnie czasami prawdziwy koszmar.Napady lęku towarzyszą mi ostatnio bez przerwy.Kiedyś byłam atrakcyjną dziewczyną, pewną siebie. Teraz jestem ciągle przygnębiona, brakuje mi pewności siebie i czuje się jak strasznie stara zmęczona kobieta.Mój mąż mnie kompletnie nie rozumnie uważa że jestem chipochondryczką która wymyśla sobie ciągle jakieś dolegliwości, nie mam nigdzie wsparcia i nie mam z kim na ten temat porozmawiać, żeby nie wyjść na jakąś wariatkę, która ma lęk przed wyjściem z domu.Nie mam już siły na dalsze życie gdyby nie moje dzieci, które są dla mnie całym życiem nie widziałabym sensu dalszego życia. Jeśli ktoś z was zna jakieś skuteczne lekarstwo na tą traumę niech mi pomoże pozdrawiam wszystkich
Witam cie Andzela37 Ja również zmagam się z nerwicą.Tak jak Ty brałam kiedys leki ale w moim przypadku nie pomogły.Walczę z tym sama .Raz jest lepiej raz gorzej.A najgorsze są te czarne myśli że coś mi się stanie i moje kochane małe słoneczko zostanie bez mamy.Wiem doskonale co przeżywasz.Niestety nie mam lekarstwa na to diabelstwo.Jak przychodzi lęk i objawy somatyczne staram się zająć czymś co odwróci moją uwagę od myślenia o tym.Wiem że nie zawsze się to udaje ale próbuje.Pozdrawiam Cię serdecznie i pisz co u Ciebie razem zawsze rażniej.
witaj mam na imię krzysiek i chyba mam podobną sytację jak ty. od momentu kiedy zaczołem dorastać coś mnie zawsze gnębiło i dokuczało. nie rozumiałem tego leczyłem się u psyuchiatry i psychologa ale ciągle miałem przepisywane tabletki i to nic nie zmienało w moim życi ciągłe banie się życia. kiedy miałem więcej lat a w sumie nie dawno porobiłem szereg badań łącznie z mr głowy i eeg i nic nie wykazało. została tylko sfera emocjonalna czyli nasza psycha. zastanawiam się na osierodkiem leczenia nerwic.
Witam. Nie będę sie rozpisywał za mocno bo dużo by tu pisać o mojej chorobie, ale napisze co mi pomaga. Przynajmniej trochę. Żeby odwrócić myśli od tego gó.... czytam książki np. ostanio J.Murphy * Pokonaj lęk i obawy*. Ten akurat autor ma *pokażny dorobek książkowy* związany z takimi problemami jakie posiadamy i w jasny sposób wyjaśnia jak to wszystko zmienić w naszym życiu. Wiem doskonale że nie zawsze to pomaga ale ja czytam czasami *na siłę* jak mam czarne myśli i powiem szczerze że nie raz mi pomogły książki (zawsze mam pod ręką jakąś). Oczywiście czasami kończy się na Xanaxie, ale to tylko jak naprawdę nie daję rady. Pozdrawiam i życzę Wszystkim wygranej bitwy z lękami i czarnymi myslami.
Też walczę z nerwicą. Był taki czas, że nie wychodziłam z domu. Teraz wychodzę, a lęki są znacznie mniejsze. Pomogła mi psychoterapia jednoczesnym braniem leków (paroksetyna). Pomaga *przeprogramowanie* myślenia: 1. Podczas ataku paniki powtarzać sobie, że chociaż jest to nieprzyjemne uczucie, nie jest niczym groźnym i w końcu przejdzie 2. Nie tworzyć czarnych scenariuszy. Powtarzać sobie, że to nerwica je podsuwa i że nie są prawdziwe. 3. Ignorować negatywne myśli, negatywne wizje i ataki lęku. Nie starać się ich hamować, ale nie przejmować się nimi, nie angażować wyobraźni w rozbudowywanie czarnych scenariuszy. 4. Nie starać się być perfekcyjnym w życiu. Każdy człowiek ma prawo do wad i popełniania błędów. 5. Zaakceptować u siebie nerwicę. Jest to jedna z wielu chorób, która dotyka ludzi. Jedni mają lęki, a drudzy inne przypadłości. 6. Ćwiczyć opanowywanie lęku.
Witajcie ja cierpie tez na nerwice lekowa ale nie leczona co prawda mam ja juz ponad 10 lat a zaczelo sie w wieku dojrzewania co prawda wtedy objawy byly lagodniejsze a teraz jest mi trudniej zyc.Mam uczucie leku,drzenie miesni,kolotanie serca,nadmierna potliwosc rownierz rak w sytuacjach kiedy mam cos zrobic przy ludziach chociarzby wypisac jakis druczek w urzedzie czy skasowac bilet.Jak jestem w domu jest wszystko ok,pomimo tych uciazliwych przyczyn staram sie normalnie zyc.Mam 5letnia coeczke wiec musze sie starac kazdego dnia dawac z siebie jak najwiecej.Jest mi trudno poniewaz nie moge w pracowac poniewaz nie wyobrazam sobie zebym mogla z ludzmi jesc,obslugiwac ich czy co kolwiek robic rekoma poniewaz one sie w takich syuacjach trzesa.Moze mial ktos taki problem i sobie z tym poradzil bo najbardziej mi przeszkadzaja te trzesace sie rece w sytuacjach z kontaktem z ludzmi.Niemam problemu z wychodzeniem z domu moge normalnie wychodzic.Pozdrawiam was wszystkich:)
Witam prosze o pomoc. jestem nosicicielem wirusa hiv. mam 22 lata. coruje prawie juz 2 rok. zaczynam sie bardzo niepokoic swoim zdrowiem. zaczynam miec od ok miesiaca lenki przed smiercia. bole serca i klatki piersiowej. nie moge spac nocami. spie nie wiecej jak 5 godzin dziennie. czuje sie caly czas nie wyspany, przygnebiony. lenki smiercia ( mysle o tym calymi dniami ) ogladajac telewizje itp. Nie moge dostac lekow poniewaz mieszkam za granica i nie mam jak uregolowac swojej prawnej sytuacji. Prosze o pomoc. jezeli ktos ma podobny przypadek prosze mi napisac bede wdzieczny o pomoc. dziekuje
siema. mam ciezka glowe .. przy mostu kolo serca czuje takie dziwne uczucie jak by mi cos tam wyzeralo bardzo dziwne uczucie ;/ czasem mam tak jak by mi szybko serce bilo i zaraz mial bym pasc na ziemie jak sie klade spac caly czas myslalem wlaczalem filmy zeby usnac w tedy moglem normalnie spac a jak wstawalem pojakims czasie wracaly mi glupie mysli tak jak bym gadal ze soba dokladnie nie wiem o co chodzi w tym.. bylem u psychiarty przepisal mi leki [parogen, xanax] bralem przez miesiac bylo dobrzee nawet bardzo dobrze a nagle wszysto wrocilo ;/