Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i puls

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis mierzylam sobie cisnienie i puls. Cisnienie troche za wysokie,lecz zaniepokoil mnie puls gdyz mialam 114. przez ostatnie kilka dni wogole mam puls podwyzszony ponad 100,czy w zwiazku z tym z sercem moze sie cos dziac? Czy trzeba zglosic sie w tej sytuacji jak najszybciej do lekarza?

Mam 19 lat. cisnienia bylo 127|69. a moje normalne to 9060. oczywiscie ze odpoczelam. ale puls od kilkunastu dni mam wysokie. a w pracy nie mam zadnych streujacych sytuacji,ani w domu. Nie mam zadnego powodu zeby sie stresowac lub denerwowac. Czy to mozliwe ze przez tachykardie ktora wykryli u mnie 3 lata temu moge miec cos takiego?

No to moze przejdz się do lekarza .Zawsze warto sprawdzić .Spróbuj moze cos ziołowego na uspokojenie,to ze nie masz powodów do stresu to nie znaczy że organizm podświadomie nie denerwuje się :) i może stąd przyspieszona akcja serca .A mozę coś z tarczyca się dzieje ?Może anemia ?

Gość trichiel

Witam! Chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś powody do obaw i powinienem udać się do lekarza. Mianowicie od jakiegoś czasu badam sobie ciśnienie. Mam 22 lata, odpowiednią wagę (80kg), regularnie ćwiczę (pływanie, ergometr wioślarski, w sezonie dużo jazdy rowerowej). Moja dieta pozostawia może sobie wiele do życzenia, ale na pewno nie jest niezdrowa, generalnie ok. Przejdźmy do mojego ciśnienia. Jakieś 30 min po przebudzeniu moje ciśnienie wynosi (+/- 5) : ok 115/65 przy pulsie 50-56. W ciągu dnia np. po krótkim poobiednim spacerze z psem ok 120/65 puls 55-65 Natomiast gdy mierzyłem po wysiłku (ergometr wioślarski) moje ciśnienie wynosiło 135/45 puls 80-85 Martwię się bardzo moim niskim pulsem spoczynkowym (zdarzyły się dwa poranne pomiary nawet 48), jakbym był jakimś starym dziadkiem. Bardzo dziwi mnie też różnica pomiędzy ciśnieniem rozkurczowym a skurczowym po wysiłku. Musze też przyznać że od czasu do czasu w ciągu dnia bywam senny i ogólnie odczuwam lekkie przemęczenie, dopiero później się *rozkręcam*. W przeszłości (rok temu) paliłem namiętnie papierosy (paczka dziennie) przez jakieś 2-3 lata z przerwami czego żałuje. Nigdy nie czuje się źle po wysiłku, można wręcz powiedzieć że jest mi to wręcz potrzebne do lepszego samopoczucia (uzależnienie) jedyne czym się zawsze martwię to dość spora potliwość.

Gość Przemyslaw

Witam mam 21 lat. Mój problem polega na tym że, od pewnego czasu obserwuję swoje ciśnienie tętnicze. I zauważyłem że po pracy moje ciśnienie podwyższa się do około 180 145 puls 135. W czasie gdy mam te wysokie ciśnienie głowa zaczyna mnie boleć. Po odpoczynku spada do 140 95 puls 75. Jestem osobą palącą i praca jest stresująca. Proszę o odpowiedź czy jest to poważne.