Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol przy wegetarianizmie

Gość ana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wlaściwie nie wiem czy jest powód do zmartwień bo badania robiłam dopiero raz ale wykazały cholesterol całkowity o wysokości 236,2 w rozbiciu wyszło że TG mam 99,1, HDL 79,1, LDL 152. problem tkwi w tym, że nie wiem skąd takie wyniki. byłąm wegetarianką przez 8 lat. Jem tylko odtłuszczone produkty mleczne. od jakiś 3 miesięcy zaczęłam jeść ryby morskie bo zaczęłam sporadycznie odczuwać kłucie w sercu. Od trzech miesięcy również nie palę papierosów. Do tego regularnie uprawiam sport. wagę też mam normalną 55kg na 160cm. Mam 22 lata. Możliwe jest że poziom cholesterolu jest tak wysoki np przez stres albo przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych?
Witaj ANA!Ja mam cholesterol 304 norma{ do 200} LDL- 205 NORMA{160} i trójglicerydy 95 norma {150} a HDL-90 norma{75} i powiem CI ,ze ja mam powody do obaw przy takim wysokim poziomie cholesterolu ,gdyz występują u mnie kołatania serca od wysokiego cholesterolu.Wczoraj byłam na wizycie u endokrynologa z wynikami i okazało się,ze mam niedoczynnosc tarczycy i dlatego tak wysoki cholesterol ,ale lekarz zastosował mi hormony tarczycy i napewno mi się obnizy.Twoje wyniki które przedstawiłas są dobre i nie masz sie czym martwic,tym bardziej ze jestes osobą jeszcze młodą i cholesterol moze CI oczywiscie wzrastac przy stresie. Prócz cholesterolu całkowitego ,który masz lekko podwyzszony masz super wyniki.Poprostu mniej sie stresuj,a napewno zmniejszy Ci się cholesterol.Słyszałam ,ze kawa tez podnosi poziom złego cholesterolu więc ogranicz ,jesli ją pijesz.Ja jestem osobą po 40-tce i mam córkę troche starszą od ciebie a palenie rzuciłam 14 lat temu i powiem CI,ze zrobiłam to od razu i tez zle się czułam na początku bo to sa skutki braku nikotyny w organizmie i moze się denerwujesz i stąd kłucia serca.Nie masz zadnych powodów do obaw co do swoich wyników.Mozesz ,jesli chcesz zrobic badanie TSH -TARCZYCY z krwi i gdy wynik będziesz miała dobry to będziesz spokojniejsza. ZYCZE WYTRWAŁOSCI W NIEPALENIU BO TO SZKODZI ZDROWIU.JA PALIŁAM 20 LAT A OD 14 LAT NIE PALĘ I WYGLĄDAM SUPER ,ZE DAJA MI 10 LAT MNIEJ,SZKODA ZDROWIA !SERDECZNIE CIĘPOZDRAWIAM !TRZYMAJ SIĘ CIEPLUTKO!;-)
Właśnie dzisiaj (06.02.2010) odebrałem wyniki krwi. Dotyczyły: 1. cholesterol - 291 (norma 200) 2. HDL - 46 (norma min. 35) 3. LDL - 204 (norma max.135) 4. %HDL - 16 (norma min. 20) 5. Trójglicerydy - 203 (200) 6. Kreatynina - 1,50 (norma max. 1.40) Mam 50 na karku. Jakie dla mężczyzny w tym wieku powinny być ww parametry? I co zrobić by pozbyć się nadmiaru wskazań tych powyżej normy!!! Z góry dziękuję za interpretację wyników. Czy to są wyniki kwalifikujące mnie do wizyty lekarskiej? Pozdrawiam Janusz
Gość RHplus

Cholesterol jest syntetyzowany w wątrobie. HDL jest lepszym przeciwutleniaczem, niż witamina c, jest pierwszą linią obrony organizmu przed wolnymi rodnikami. TG to związki glicerolu i kwasów tłuszczowych - to substancja pokarmowa (typowe paliwo). LDL to utlenione błony komórkowe, metabolity cholesterolu, utleniony HDL. Jeśli przestaniecie jeść mięso, LDL, który jest wydzielany z żółcią zostanie wtórnie wchłonięty do krwiobiegu, bo nie będzie wydzielania żółci (tylko pod wpływem tłustego posiłku). TG - jeśli za wysokie, zmniejszyć podaż CUKRÓW, czyli węglowodanów, nie tłuszczy - węglowodany wypierają z metabolizmu tłuszcze jako łatwiejszy do przetworzenia substrat, dopiero potem zmniejszać podaż tłuszczy (jeśli nadal potrzeba) HDL - jeśli za niski - zwiększyć podaż vitaminy C i innych przeciwutleniaczy, zmniejszyć ilość toksyn dostarczanych do organizmu (butelka Coli wytwarza więcej wolnych rodników, niż paczka papierosów - miejcie to na uwadze). Pozdrawiam

A ja się dowiedziałam 3 tygodnie temu że mam cholesterol ogólny 300 z złego 188. Zaznaczę że od 20 lat jestem wegetarianką, jednak mam słabość do serów i mleka. Znalazłam na necie artykuł o kardiologu z podobnym wynikiem, który przeszedł na weganizm. Odstawiłam białko zwierzęce. Po 3 tygodniach wynik: ogólny cholesterol 235, zły 150. Ciekawe co będzie za kolejne 3 tygodnie :-)