Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Opuchlizna nóg po operacji bypassów

Gość alicja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem po operacji by-passow 11 lat, ponad trzy lata temu zdarzyl sie incydent zaostrzenia choroby wiencowej, zaraz potem drugi i w efekcie zalozono mi stent /po rozszerzeniu zwezen, rzecz jasna/. Zwezenia byly dwa - jedno w by-passie, drugie w nowym miejscu. Trudno przewidziec dlugosc zycia z by-passami, znam ludzi po 15-tu i po 18-latach od operacji ale byli tez tacy, ktorzy odeszli po 5-ciu czy 9-ciu latach. Wszystko zalezy od rozwoju miazdzycy /a wiec w pewnym stopniu rowniez od przestrzegania zalecen lekarzy/ oraz ogolnego stanu zdrowia. To troche tak jak z tym puchnieciem nog, o ktore pytacie, jednym puchna, innym nie - mnie np. nie puchna od momentu wygojenia ran pooperacyjnych. Nalezaloby jednak porozmawiac o tym z lekarzem.

Ja jestem po bajpasach 16 lat, nie miałem co prawda zawału ale musiałem się poddać operacji bo na głównej tętnicy LAD miałem 90% zwężenie i dwóch mniejszych. Jeżdżę na rowerze po 70 km, gram jeszcze w tenisa ziemnego i chodzę po górach i to wysokich czuję się dobrze. Znam gościa który ma 88 lat i pięć bajpasów założonych przez prof.Dziatkowiaka w 1992 roku w klinice JPII w Krakowie czyli ma 28 lat bajpasy, do dziś jeździ na rowerze i widzę go na basenie. Teraz został mu tylko rower bo jest Covid ale się rusza a to jest podstawa.Rok temu miał założonego stenta w jednym z bajpasów i znowu zasuwa na rowerze.