Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze, niskie tętno, kłucie w okolicy serca a nerwica serca

didi31

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam 31 lat i od 2 m-cy dowiedzialem sie o tym, ze mam skoki cisnienia. przypadkiem podczas wyjazdu do uzrowiska lekarz pierwszego kontaktu zmierzyl cisnienie i wyniki byly nastepujace : 170/110, 180/100, 160/90, 150/90. na pytanie czy dobrze sie czuje - moja odpowiedz b.dobrze ! i pewnego dnia straszliwy bol glowy, zawroty etc. natychmiastowa wizyta na pogotowiu i oczywiscie 180/110 . przepisano natychmiast = prestarium 5 mg i cisnienie spadlo - i tak zaczela sie moja historia z cisnieniem - skokami. po wizycie u lekarza i kontaktu wykonalem badania : krew - ok, mocz - ok, tarczyca-ok, i lipidiogram - chol. calkowity 237, hdl 37, ldl 172, trojglicerydy 192 - dramat ! odstawilem wszystko: uzywki: alkohol, nikotyna , zabralem sie za diete: salaty, owoce, zero tluszczu, wszystko gotowane, dodatkowo tabletka 1 dziennie atoris oraz 2 x dziennie gold omega 3. po 3 tyg. wyniki lipidiogram: chol. calkowity 122, hdl 35, ldl 68, trojglicerydy 78, chyba ok ? oczywiscie schudlem ok. 7-8 kg .obecna waga 94 kg wazylem 102 kg. obecne cisnienie to 120/130 - 80-85 nieco zmienny puls od 50 do nawet 115 wieczorem i czasami rano. czym mozna to wszystko wyjasnic ? pozdrawiam, didi
dzieki !!! czasami trzeba poprostu ostro zabrac sie za siebie. zastanawia mnie tylko jeszcze to klucie pod sercem jak by ktos wciskal igle - i wtedy puls podnosi sie do 110-115 przy dobrym cisnieniu 120-130/80-90. czy to moze nerwica serca? praca moja oczywiscie max. stresujaca ale ktora teraz praca nie stresuje !!! pozdrawiam, didi
Didi. Mialam dokladnie to samo co ty, chociaz jestem kobieta i troche starsza od ciebie. Tez sie zabralam za siebie, schudlam ponad 10 kg, wyniki sie poprawily, samopoczucie tez, chociaz.....nie do konca - bo tak jak ty mam czasem klucia, przeskakiwania serca, skoki tetna i cisnienia - ty ich nie masz bo bierzesz tabletki. jak je w koncu odstwisz to pewnie czasem sie pojawia bo to normalne nawet u bardzo zdrowych ludzi. Lekarze nie kaza sie tym przejmowac. Po prostu trzeba uwierzyc, ze sie jest zdrowym, pilnowac diety, duzo sie ruszac i nie przejmowac pierdolami....nerwica i hipochondria to bledne kolo - jak w nie wpadniesz to trudno sie wydostac, lęk o wlasne zycie i zdrowie jest chyba najpotezniejszym lękiem czlowieka. A tobie pieknie udalo sie zawalczyc o sowje zdrowie, zadbac o nie, teraz tylko utrzymaj status quo i odganiaj lęki - i bedzie dobrze. Jak kluje to mow sobie: skoro kluje to znaczy ze zyję...i zoabczysz, ze ze zaraz przestanie kluc. A to ze tetno ci skacze w momencie uklucia jest spowodowane tym ze sie denerwujesz, a newry starsznie podnosza puls. Myslisz: *kluje to znaczy ze cos sie dzeje, moze zawal :)))) i tetno leci w gore :)))0 Spoko, wszytko jest dobrze :))))
dzieki GAJKA ! Dokladnie tak jak to opisalas - nie dac sie zwariowac !!! Zastanawiam sie tylko czy po tak krotkim czasie odstawic PRESTARIUM? Musze z tym udac sie do mojego lekarza. Teraz moja dieta oczywiscie istnieje ale od czasu do czasu zjem sobie co nieco i wypije jedno, dwa piwka. Pozdrawiam, didi

Witam wszystkich cisnieniowców i sercowców ja również mam problem z nadcisnieniem 189/107 puls 89 i do tego tarczyca wynik 7,25 i spada do 4,10 i wzrasta do 7,25 na tarczyce biore eutyrox 75 a na nadcisnienie biore prostarium 10 i betalog 100 + wieczorem amlozek 10 i 1-rok było jako tako a w pazdzierniku znowu zaczeło się wszystko pierniczyc i tak echo ok wysiłkowy ok ekg ok i nikt niewie jak mi pomóc a ja mam dopiero 42 l