Skocz do zawartości
kardiolo.pl

częstoskurcz serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Opiszę swój problem z sercem:
Mam 39 lat, ważę obecnie około 85 kg. Nigdy nie byłem otyły. Aktywny: jazda na rowerze, siłownia, trekking. Od kilku lat mam z sercem coś takiego, że czasami podczas schylania przy gwałtownym ruchu nastepuje częstoskurcz serca.  Tętno około 200 (ostatnio zmierzyłem pulsoksymetrem i było 205 uderzeń na minutę) To bardzo szybkie bicie załącza się nagle i od razu wskakuje na taki poziom około 200 uderzeń na minutę. Następnie trwa od około kilkunastu do kilkudziesięciu minut i wskakuje znów w swój prawidłowy rytm. Tak jakby ktoś wlączyl i wyłączył światło. Jednym przełączeniem . Ten  częstoskurcz kiedyś występował sporadycznie raz na kilka miesięcy.  Obecnie mam go znacznie częściej. Nawet dwa razy na tydzień. Nie mam przy tych napadach żadnych omdleń, zawrotów głowy, problemu z oddychaniem, mocnych bólów w klatce piersiowej. Jednak ten dyskomfort tak szybkiego bicia serca jest odczuwalny i myślę że psychicznie już znacznie słabiej sobie z tym radzę. Bo cały czas o tym myślę. Przy każdym jakims gwałtowniejszym  ruchem myślę że zaraz się to wydarzy.
Dodam tylko tyle że obecnie diagnozuje się u lekarzy. Miałem robione kilka razy ekg i raz echo serca. Wszystko prawidłowo.  Ostatnio miałem robiony holter 48 h godzin niestety nie miałem tego napadu czestoskurczu. Próbowałem go wywołać aby go zarejestrowac. Niestety jak na złość się nie udało. Ostatnio przy napadzie jechałem na SOR. Jednak tuż przed drzwiami wejściowymi częstoskurcz ustąpił i znów nie mogłem go zarejestrowac. Wiem że to podstawa by mieć go zarejestrowanego.
Jeżeli ktoś z Was ma lub miał podobny problem to proszę napiszcie. Razem zawsze raźniej. Dziękuję.

Witaj, rozumiem Cie w 100%. Sama jestem aktywna sportowo 24-latka, prowadząca niestety stresujący zawodowo tryb zycia. Objawy identyczne, dochodziło do 215 uderzeń. Raz zadzwoniłam  po pogotowie. Początkowo przeprowadzaliśmy próbę valsalvy - może to Cie unormuje? Warto spróbować. Tylko jest to nieprzyjemne. Choć na pewno mniej nieprzyjemne od adenozyny, której dwie dawki podano później.
Natpmiast holter wykazał częstoskurcz nadkomorowy - niezagrażające życiu -  lekarze sugerowali ablacje, a tłumaczyli to obecnością w sercu dodatkowego włókna przewodzącego które zapętla impuls. Oczywiście polecam dalsza diagnozę, bo są to kwestie bardzo indywidualne, aczkolwiek zycze duzo spokoju wewnętrznego , bo wiem jak może to obrócić myślenie i powodować lęk, a to serio wpływa na całe życie. Zdrowia!