Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia na tle nerwowym i ból za mostkiem

Gość anonim

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam często przyspieszoną akcję serca i sam nie mogę nad tym zapanować. Dopada mnie to zawsze po lub tuż przed wyjściem z domu, ale nigdy w domu. W czasie takiego ataku mam puls w spoczynku w przedziale 90-100. Miałem robione EKG i badanie krwi. EKG w granicach normy wiekowej, wyniki badania krwi bardzo dobre. Lekarz stwierdził tachykardię na tle nerwowym i polecił wizytę u psychologa. Mam w związku z tym wiele pytań. 1. Czy na podstawie EKG można stwierdzić, że z sercem jest wszystko OK? 2. Czy to może być objaw niedomykalności zastawki mitralnej? Czy ta wada jest widoczna na EKG? Czy można zachorować się na nią w ciągu życia? Czy gdybym urodził się z wadą serca na przykład z niedomykalnością zastawki mitralnej to czy w 1991 roku wykryliby tą wadę zaraz po urodzeniu? 3. Jak samemu zapanować nad atakiem przyspieszonej akcji serca? 4. Czy są leki na spowolnienie akcji serca? Jakie? Jaki lekarz mi je przepisze? 5. Dlaczego największy puls mam po alkoholu? Raz zmierzyłem sobie ciśnieniomierzem i było 104. Czy to naturalny odruch u zdrowego człowieka, że po alkoholu rośnie puls i ciśnienie czy powodem jest nerwica? 6. Czy u każdego zdrowego człowieka można zaobserwować drgania klatki piersiowej z lewej strony w okolicy serca oraz drgania brzucha? Czy to też skutek nerwicy? Błagam o pilną odpowiedź, bo podczas przyspieszonej akcji serca mam silny ból za mostkiem, a gdy już puls się unormuje to coś mnie kuje w okolicy serca.
Zeby stwierdzic wade serca nalezy zrobic echo serca. Ty masz ewidentne objawy nerwicy. Lek na spowolnienie pracy serca to np propranolol - jest doskonaly, juz dwie male tableteczki uspokajaja serce na caly dzien. Zapytaj lekarza - mnie to zapisal na tachykardie na tle nerwowym. Lykaj tez magnez.
no widzisz *k* powazne leki, czyli przepisal mi je niepowazny lekarz? skoro zapisal to znaczy ze byly potrzbne, uspokoily mnie, tetno, cisnienie - to wazne gdy czlowiek jest na maksa nakrecony od samego rana :) a co do sportu to tak jak ty codziennie rower :) i spacery :) Anula ruch jest naprawde zdrowy ale 5 godzin to troche dlugo, serdeuszko musialo sie napracowac:)
Dzięi wszystkim za odpowiedź. Więc to nerwica. Lekarz ostawił poprawną diagnozę. Nie wierzyłem tylko dlatego, że zrobiono mi proste badania, krew i EKG. *k* Pytasz jakie drgania. Są to drgania w rytm serca, agodnie z pulsem. Czasami drga sama klatka, niekiedy widać drgania na brzuchu. Więc co radzicie? Najpierw magnez i sport, a dopiero potem leki? Z drugiej strony przydałby mi się lek, bo wystarczy tylko, że gdzieś wychodzę nawet z kolegami gdzie nie ma stresu i dopada mnie tachykardia. Mam to nawet jadąc samochodem.