Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak tchu przy zasypianiu

Gość 777temida

Rekomendowane odpowiedzi

Przyczyny bezdechu: • nadwaga • opadające, wydłużone podniebienie miękkie i języczek • pierwotnie wąskie drogi oddechowe • krótka szyja • duży język • cofnięta żuchwa • przerośnięte migdałki podniebienne i gardłowy • skrzywiona przegroda nosa • obecność polipów lub przerośniętych małżowin nosowych w obrębie przewodów nosowych Bezdech senny często pojawia się u chorych z akromegalią lub z nieleczoną niedoczynnością tarczycy.

Moga to byc objawy uczulenia gestniejaca wydzielina zakleja wam pluca albo tylko kurcza sie oskrzeliki akcja leukocytow zaczyna zgodnie z dobowym zegarem hormonalnym okolo godziny 24 i maleje do godzin porannych uczula kurz chemia pokarmy pylki roslin metale np chrom w cemencie itd itp alergen z kota moze uczulic wszystkich podanych mieszkancw calego wiezowca (alergen jest podobny do toksny bakterynej)

Witam wszystkich zmagających się z tą okropną dolegliwością. Mam ją niestety w bardzo zaawansowanym stanie, nie pozwalającym normalnie funkcjonować.Próbowałem wszystkich metod, spania na płaskim, wysokim, w niskiej temperaturze i w wysokiej. Na lewym i prawym boku, nie zasypiam nigdy na wznak, bo w tej pozycji zawsze mam po zaśnięciu wybudzenie z koszmarem i lekkim paraliżem okropieństwo, ta pozycja kończy się zawsze dla mnie horrorem. Nic nie pomaga. Żadne leki nasenne, herbaty ziołowe, alkohol i tak dalej. Byłem już nawet u psychiatry, ale przepisane leki nic nie dały a jedynie pogorszyły objawy. Kładę się spać i w momencie kiedy już czuję, że zasypiam i nawet coś mi się zaczyna śnić, wybudzam się i mam szybkie bicie serca i brak tchu.Mam takie dni kiedy po jednym takim przebudzeniu, zmieniam pozycję z lewego boku na prawy i zasypiam już bez wybudzenia, jednak i tak mój sen to zawsze przebudzanie się po około godzinie, ponowne zasypianie i tak kilka razy w nocy. Nie jestem nigdy wyspany. Tyle, że taka noc daje przespanie w sumie około 4-5 godzin i można z tym żyć.Jednak ciągle mam kilkunastodniowe sytuacje, kiedy epizod wybudzania trwa bez końca i nie daje przespać w ogóle chociaż kilku godzin. Wtedy wiadomo, chodzi człowiek jak zombi, dochodzi ból głowy i nie chce się niczego. Już kilka lat nigdy nie udało mi się zasnąć za pierwszym razem, zawsze mam jeden epizod w najlepszym przypadku oczywiście i jestem do tego przyzwyczajony. Jednak jak człowiek kladzie się zmęczony, zasypia i ciągle wybudza, to przecież tak wygląda jedna z metod tortur, że ciągle się wybudza zasypiającego człowieka.Widzę, że ta dolegliwość dotyka ludzi w różnym wieku i płci, co nie daje również jakiegoś punktu zaczepienia, co może wpływać na taki stan.Mam też dobrze, że rzadko, jeszcze gorszą odmianę tej dolegliwości, a mianowicie taką, że w znanym nam już tutaj momencie, zamiast znanego nam wybudzenia, to mam ten epizod z dodatkowymi bardzo nieprzyjemnymi doznaniami, jakby przez ciało przepłynął prąd z efektem nagłego ruchu całego ciała przypominającego odruch czkawki.To jest dopiero gehenna, jeśli ta wersja męczy mnie całą noc. I jak tu z tym żyć bez stresu. Lekarze pierwszego i również drugiego kontaktu, w ogóle nie potrafią pomóc.Tak więc czytający tutaj i mający podobne problemy, wiedzą już, że niektórzy cierpią na tę przypadłość w jeszcze gorszej jej wersji. Pozdrawiam i życzę normalnych zaśnięć i wypoczynku.

Wiem jak temu zapobiegać ale nie znam przyczyny. Spróbujcie nic nie jeść i nie pić 6 godzin przed położeniem się do łóżka - pomaga na 100%. Może jakiś refluks żołądkowy ale u mnie nic takiego nie stwierdzono natomiast natknąłem się na post kolegi który zauważył tą zależność i mi również pomaga. POLECAM.

Ja nie mam tarczycy ani chasimoto . Wiem ze leżąc na wznak krew nie dopływa odpowiednio do serca stad jest to uczucie . U mnie najgorsze jest jeszcze to ze nie mogę się ruszać dopóki się nie uspokoję. Nie mogę otworzyc nawet oczu a wiem i słyszę wszystko do okoła plus ten ciężki oddech . Nieprzyjemne uczucie . 

Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i ja mam wszystkie objawy co każdy z Was tylko że nie wszystkie na raz. Od jakiegoś tygodnia mam to codziennie raz z jednymi objawami drugi raz z innymi ale najgorsze było jak mi 1 raz się coś zdażyło jakies 2 mies temu jadąc autem ciemno przed oczami ale widziałam dalej  brak tchu serce jakby stanęło uczucie jakby mnie kto w łeb walnął jakbym miała zemdleć oczy jakby nie moje i słuch jakby nie moje uszy w tym momencie. Teraz też położyłam się niby niczym się nie denerwuje bo w czasie epidemi jesteśmy w domu myjemy ręce dezynfekcja rąk i domu itd itd ale jednak podświadomie nadal może są te nerwy z obawy o dzieci. Położyłam się i po chwili czuje ze się zbliża te uczucie... Masakra... Nawet do lekarza nie da się pójść bo strach że się załapie cov. Mam jeszcze tak że czuję jak mi ślina do gardła leci a jej nie mogę przełknąć jakbym miała się udusić ślina. Boję się tego stanu i nie wiem jak to leczyć. 

08.09.2020 operacja przegrody nosowej i podcięcie małżowin nosowych, moje pierwsze w życiu, a mam 40lat znieczulenie ogólne. W nos po operacji włożone tampony na 7 dni, trzeba oddychać przez usta. I ta moja pierwsza noc w szpitalu jedndniowym przy próbie zaśnięcia dokładnie zrobiło mi się to o czym tu wszyscy piszą brak tchu  i tak co 10min  przez 3 godziny, ogarnol mnie lęk, ale pomyślałem że to przez oddychanie przez usta, piszę to po 5 nocy od operacji jest 3:43 i co noc mam te bez dechy po kilkanaście razy na noc... MASAKRA!  za dwa dni wyciągną mi te tampony i jak wszytko nie wróci do normy to trzeba zrobić badanie POLISOMNOGRAFI  polecam zgłębić temat. 

Spokojnych przespanych nocy. 

Hej,

Rowniez mam cos podobnego, w sumie zaczelo sie jakby od tego ze czulem bicie serca tak na codzien - a wczesniej nie zwracalem na to uwagi, dodatkowo przez miesiac doswiadczalem dziwnego uczucia w mostku, jakbym mial cos pod skora. W kazdym razie ten temat pobadalem i wyszlo ze wszystko jest cacy. Ale w tym samym momencie zaczely sie wlasnie te problemy z zasypianiem. Pamietam ze odstawilem totalnie alkohol i w sumie tez moglo to byc wzmozone przez to bo mialem 1 noc co doslownie wyrywalo mnie z lozka do pionu i tak z 10 razy mysle, ale i tak widze ze szybko udalo mi sie zasnac patrzac na co poniektorych. Budzilem sie rowniez z dziwnym uczuciem, wlasnie ze czulem bicie serca i jakby cos z oddechem, jakbym chcial go zaczerpnac. Minal jakis ponad miesiac i w sumie zdarza sie to sporadycznie, ale miewam jakby to samo uczucie za dnia. Tzn czasem pojawia sie  kilka razy dziennie a czasem co kilka dni, trwa dosc krotko 1-3 sek, ale normalnie w czasie dnia dostaje uczucia wtedy jakbym mial zemdlec(tak delikatnie) ale nic takiego sie nie dzieje - jestem wtedy jakis taki niespokojny, ciezko to opisac w sumie. Tak wiec to co w nocy to jestem w stanie zrozumiec, ale co jest odpowiedzialne za te objawy w dzien? Czuje czasem tez jakies dziwne skurcze w klatce - sam juz nie wiem czy to se wkrecam czy co jest. Wlasnie chodzilo mi po glowie czy to nie jest zwiazane z jakims nerwem moze.

W dniu 28.08.2009 o 02:29, Gość 777temida napisał:

Witam! Wygląda to tak, nie występuje to codziennie ale raz na tydzień lub nawet rzadziej. Kładę się do łóżka, a że jestem nocnym markiem to nie mam problemów z zasypianiem i gdy tylko się położę od razu łapie mnie sen i tak sobie potrafię przespać z 10 godzin jeśli nikt mnie nie budzi. Więc nie rozchodzi się o bezsenność ale o samo zasypianie!!! ... Kładę głowę na poduszkę, zamykam oczy i gdy jestem na granicy jawy i snu...wyrywa mnie z tego nagle brak powietrza, a raczej wdechu! Budzę się i albo siadam albo leżę kilka minut i staram się myśleć o czymś tam, o byle czym (bo myślę że to psychiczne te moje problemy z wdechem więc staram się uspokoić chociaż nie jestem WCALE niczym zdenerwowana!!!), a potem znowu zamykam oczy, kładę głowę i śpię! Nie zdarzyło się aby 2 razy mnie to chwyciło w jedną noc. Przenośnie rzecz ujmując: to tak jakby moje płuca zapomniały że mają wciągnąć nową dawkę powietrza po wydechu tego zużytego. ZAZNACZAM: kładąc się spać czyli w momencie tego ataku nie jestem NIGDY zdenerwowana, ale to właśnie to coś powoduje u mnie mały straszek. Co to jest? Miał to ktoś z Was? Mam 24 lata.

Mam 16 lat i również tak mam tylko przytrafia mi się to co noc. Usypiam i nagle się wybudzam łapiąc ledwo oddech mam mroczki przed oczami cała się trzęsę i słyszę szybsze bicie serca i nie mam pojęcia dlaczego tak jest 

No niestety, jest to bardzo nieprzyjemne i męczące.
Kiedy spotyka kogoś pierwszy raz, to oczywiście również wzbudza niepokój i obawy co do swojego stanu.
Jedno jest pocieszające, że można z tym żyć i nic właściwie złego się nie stanie, bo różne wówczas chodzą myśli po głowie.
Oczywiście wskazane jest szukanie przyczyn tego stanu u lekarzy - jeśli trafi się na odpowiedniego, to może dobrze zdiagnozuje.
Jeśli zdarza się sporadycznie to mały kłopot, jeśli trwa latami to jest bardzo męczące.
Ja mam to już ponad 10 lat...

W dniu 3.09.2009 o 21:13, Gość gajka napisał:

temida!! zazdroszcze!!!! nie masz pojecia jak ja bym chciala zasnac i spac i spac i spac.....atu nie dosc ze sie budze kilka razy w nocy to jeszcze tak wczesnie rano 😞 Ale dzieki za odpowiedz. I naprawde nie wkrecaj sobie bezdechu 🙂

Ja przykładowo mam bezdech. 

Ja możesz obcej osobie, w necie, pisać "nie wkręcaj sobie bezdechu"? Co za brak odpowiedzialności... 

Widzę, że problem dotyczy wielu osób. Z jednej strony jest to pocieszające z drugiej jednak nie. Jestem po kolejnych "atakach" tej nocy i szczerze odechciało mi się już spać. Problem trwa u mnie od ponad pół roku, pojawia się raz w miesiącu czasem częściej. Dzisiaj było strasznie, zasnęłam na plecach i spało mi się super aż do czasu. Czułam jak się duszę, niby już się obudziłam jednak nie mogłam otworzyć oczu i nabrać powietrza, cała zdrętwiałam, miałam wrażenie jakby serce nie biło i próbowałam wydać z siebie jakikolwiek dźwięk by obudzić chłopaka.  Mój ukochany się obudził a ja nie wiedziałam co się dzieję. "Śniło" mi się, że wszystko się zamazuje i robi dookoła mnie czarne a ja znikam, wtedy pojawiło się uczucie duszenia. Wszystkie objawy wymienione przez innych pasują idealnie do tego co przeżywam. Atak bezdechu poprzedza uczucie mdlenia i mrowienia całego ciała, wszystko wiruje a ja nie mogę z tym nic zrobić tylko wiem, że za chwilę przestanę oddychać. Pojawia się gdy sen jest już długi i głęboki a czasami gdy dopiero próbuje zasnąć. Najczęściej dzieję się tak gdy śpię na plecach i lewym boku. Dodam że od lat mam nerwicę i nawracającą depresję. Przyczyn może być wiele. Będę starała się pomału szukać rozwiązania 

Gość pracoholik

też to mam tylko niestety ciągle.... Na 10 godzin leżących  śpię na jawie 20 razy po 5 minut i budzi mnie bezdech ... potem udaje mi sie usnąć na 3-4 godziny i pobudka 4.22 jak w zegarku ....stres mnie powoli zabija ......... teraz to już na poważni spisuje wszystkie swoje sprawy i zbieram pieniążki dla dzieci aby coś zostało po ojcu pracoholiku który umarł przed 45 rokiem bo 30 lat budował jak szalony całą Europę.Nie było warto , w nosie z tym majątkiem ,  z drugiej strony jednak po co to ciągnąć dalej jak moje życie to nieustanna walka z wiatrakami , debilami , i każdym komu wydaje się że coś wie więc mnie podpytuje . Dosyć czas zobaczyć co tam jest po drugiej stronie. W boga nie wierzę dlatego tak łatwo mi to przychodzi , nie ma się po prostu czego bać. Wkurza tylko to ,że całe życie starałem się dawać ludziom , pomagać , ogólnie taki dobry wujek , premie po 20 tysi dla najlepszych pracowników , sam niewiele więcej mam a pracuje nawet w niedzielę bo myślałem ,żę za dobre życie dobra śmierć  i chyba się zawiodę bo wygląda mi to na powolną agonie i to bez snu .

DO  WSZYSTKICH    zastanówcie się ludzie nad swoim życiem i związanym z nim stresem , wiem że ciężko bo mieszkamy w POLSCE to nie jest kraj przyjazny obywatelowi  ale czy warto kończyć tak wcześnie - po sobie wiem ,że raczej nie było warto ,do grobu już nic nie zabiorę . Spokoju życzę ludziom mylącym bo im najciężej go odnależć .

Gość Tak nie inaczej

Napisze, bo może się komuś przydac ta informacja: magnez i jeszcze raz magnez. Tylko lek najlepiej slow mag b6, rano i wieczorem. Efekty powinny być po paru dniach, najdalej po tygodniu. Miałam to samo co opisujecie, polecam spróbować tej kuracji, napewno nie zaszkodzi.

Dzień Dobry choruję na Nerwicę Lekową od 30 lat jestem ekspertem w tej dziedzinie miałem już wszystkie znane nauce i dinozaurom objawy tej choroby, opisywany przez państwa problem to 100% Nerwicowe zaburzenia , jeden z 10000000000 objawów tej choroby. Pozdrawiam

https://goldengalaxy.ru/zarabotok-v-internete/kak-zarabotat-na-tik-tok-dengi Система найма, оценки, отбора и приема персонала на предприятии Три стратегии заработка на дивидендах с акций — Финансы на vc.ru Кредитные карты без справок о доходах - список кредиток, для получения которых не нужно подтверждения дохода. Заявку можно оформить по паспорту без отказа.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last) Некоторые любят играть в лотереи, причем одни делают это время от времени, а другие - с завидной регулярностью.

https://goldengalaxy.ru/zarabotok-v-internete/zarabotok-na-prosmotre-reklamy-bez-vlozhenij Не хочу в армию - что делать, как получить отсрочку Трейдинг: стратегии инвестирования в акции Купить или заказать Материалы для творчества Ярмарке Мастеров. Большой выбор > Материалы для творчества из ассортимента уникальных материалов из России и со всего мира. ? Доступные цены и скидки. ? Отзывы реальных покупателей.)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last)

Gość JamesPring

http://tawba.info/plyusy-seo-dlya-prodvizheniya-vashego-biznesa.html

SEO-аудит на заказ в вашем городе. Самые удобные форму сотрудничества и оплаты. SEO-аудит - цена в СПб— 2973 специалиста,

Предоставляем бесплатный SEO-аудит сайта с рекомендациям! Получите список технических ошибок и описание для их исправления с нашим онлайн-сервисом.