Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG

marta0041

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, ale lekarz nie wyjaśnił nic odnośniE niedomykalności, opisane prze ciebie dolegliwści mogą być powodowane zarówno walką z alko. jak i niedomykalnością, jak również może to być nerwica. Ogólnie jeżeli masz niedomykalność to raCZEJ NIE POWINIENEŚ OSTRO WALIĆ. Trudno to opisać ale niewielkie fale zwrotne ma każdy czasami jest ona troszkie większa i wtedy to już jest wada, ja np mam niedomykalność mitralną 1 st. bez cech powiększenia serca mam 32 lata a dopiero rok temu zaczołem odczuwać dodatkowe skórcze. Ważne też czy zastawki są morfologicznie prawidłowe. Niestety jeżeli masz nadciśnienie może to prowadzić do pogłębiania wady a w konsekwencji do operacji ale raczej to kwestia kilku lub kilkunatu lat.

Witam Bardzo bym prosiła o interpretacje wyników EKG, ponieważ dostałam *goły* wynik i nie mam pojęcia jak go interpretować http://imageshack.us/photo/my-images/852/skanuj0001.png/ http://imageshack.us/photo/my-images/824/skanuj0002o.png/ Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość Natalia15111993

Witam. Od 2 tygodni mam przyspieszone tętno, ciśnienie w normie. Dosyć często zdarza mi się kołatanie serca, nierówny rytm. W związku z tym udałam się do lekarza ogólnego, który zalecił mi badanie EKG. Interpretacja wyników wygląda tak: Rytm zatokowy ; częstość 66 z niemiarowością zatokową z pobudzeniami przedwczesnymi nadkomorowymi Znaczne obniżenie odcinka ST, prawdopodobnie efekt działania naparstnicy; należy rozważyć uszkodzenie podwsierdziowe - W odprowadzeniu I : punkt J odniżony poniżej -0,15 mV; albo w odprowadzeniu V4, V5 lub V6 : J poniżej -0,3 mV. Czasy trwania załamków (milisekundy) P 86 PQ 121 QRS 108 QRST 331 T 117 Kąty osi elektrycznych (stopnie) P 48 QRS 82 QRS-T 80 T 38 J - CZY MÓGŁBY KTOŚ PRZETŁUMACZYĆ MI NA JĘZYK POLSKI CO MOŻE TO OZNACZAĆ? BARDZO GORĄCA PROŚBA.. ZANIM DOSTANĘ SIĘ DO KARDIOLOGA, TROCHĘ MINIE, A CHCIAŁABYM WIEDZIEĆ CO I JAK. Mam 19 lat. Na nic nie choruję, nie stosuję żadnych leków, do tej pory wszystko było w porządku. Naprawdę od niedawna zauważyłam u siebie coś dziwnego, nierówne bicie serca, które często prowadziły do mdłości. Nie jestem nerwową osobą, nie mam żadnych poważnych problemów. Nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów kardiologicznych, a na badanie EKG kierował mnie lekarz rodzinny.

Odczucie nierównego bicia serca na pewno nie było urojone, skoro przedwczesne pobudzenia nadkomorowe tutaj się ujawniły. Na pewno musisz z tym iść z powrotem do rodzinnego, a on pewnie da Ci skierowanie do kardiologa. Teraz radziłbym zrobić holtera i echo serca. Na holterze wyjdzie Ci ile łącznie tych pobudzeń masz w ciągu dnia, ale pewnie sporo, skoro wykazało już na zwykłym ekg. Jeśli rodzinny przepisze Ci jakiś lek antyarytmiczny, to raczej nie wahaj się, tylko bierz, bo wskazania raczej do tego już są. Te pobudzenia przedwczesne nadkomorowe i niemiarowość zatokowa to właśnie to, co odczuwasz jako nierówne bicie serca. Na pewno musisz lecieć z powrotem do lekarza, sam się nie lecz, bo się nie wyleczysz. :)

Dzień dobry! Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy z moim serduszkiem jest wszystko ok? Ostatnio miałem dziwne bule w klatce piersiowej (ucisk, duszność, pocenie rąk, i rozmazanie obrazu przed oczami) oto moje wyniki : HR: 55 [1/ min] RR: 1082 ms P: 107 ms QRS: 110 ms PQ: 122 ms QT: 407 ms QTc: 390 ms Oś QRS: 80 stopni z góry dziękuję za pomoc. michał

Gość JustynaZ

Na wydruku jest napisane: Zgodność elektryczna. Rytm zatokowy, niemiarowy (niemiarowość oddechowa) 55-64/ MIN. Wysokie odejście punktu J W V2-3, ujemne zał. T W V1-4. Wysoka amplituda zespołów komorowych w odprowadzeniach kończynowych i przedsercowych. Położenie serca pośrednie. Wskazane wykonanie echo serca. Prosze, czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to znaczy?

Witam, ostatnio zgłosiłam się do szpitala z ostrym bólem w okolicy lewej łopatki i trudnościami z oddychaniem. Zaniepokoiły mnie wyniki ekg opisane tak : RZM ok 95/min, niski woltaż załamków w aVF, brak progresji załamka R w V1-V4, zespół rSr w V1, V2 , QRS= 100 msek, płaskie załamki T w III, aVF V2-V4. Ciśnienie 158/110 Dodam, że jestem 20-letnią kobietą . Miałam również robione badania krwi i jedyne odchylenia od normy to : Płytki krwi : 453,00 tys/ul Leukocyty: 12,90 tys./ul Przy każdym badaniu krwi wynik leukocytów jest zawsze powyżej normy Czy mogę prosić kogoś o interpretacje wyników? Czy mam się z tymi wynikami zgłosić do kardiologa? Proszę o odpowiedź .

Witajcie. Moj ojciec ma 61 lat i odebralismy wyniki EKG i ktos zasugerowal ze cos sie zaczyna dziać czy mogł by ktos zerknac okiem i potwierdzic lub zaprzeczyć ? [url]http://images68.fotosik.pl/442/69426b8edbc1a492.jpg[/url] http://images68.fotosik.pl/442/69426b8edbc1a492.jpg

Witam, Niestety, fotografie zapisów EKG nie są dostępne. Zresztą na naszym Forum nie zajmujemy się opisami EKG, ponieważ to nie są konsultacje kardiologiczne. Proponuję poprosić o opis EKG lekarza, który współpracuje z pracownią w której wykonano zapis. To jest kwestia wzięcia odpowiedzialności za opis badania. Nie wiadomo, dlaczego ojciec miał wykonany elektrokardiogram i nie przepisano również opisu badania. Warto wrócić z opisanym EKG do lekarza, który skierował ojca na badanie.