Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kdp

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zaczęło się od problemów i stresów. Śmierć bliskiej osoby, stresy w szkole.Od tego czasu mam często przyspieszoną akcję serca i sam nie mogę nad tym zapanować. Dopada mnie to zawsze po lub tuż przed wyjściem z domu, ale nigdy w domu. W czasie takiego ataku mam puls w spoczynku w przedziale 90-100. Miałem robione EKG i badanie krwi. EKG w granicach normy wiekowej, wyniki badania krwi bardzo dobre. Lekarz stwierdził tachykardię na tle nerwowym i polecił wizytę u psychologa. Mam w związku z tym wiele pytań. 1. Czy na podstawie EKG można stwierdzić, że z sercem jest wszystko OK? 2. Czy to może być objaw niedomykalności zastawki miltralnej? Czy ta wada jest widoczna na EKG? Czy można nabawić się jej w ciągu życia? 3. Jak samemu zapanować nad atakiem przyspieszonej akcji serca? 4. Czy są leki na spowolnienie akcji serca? Jakie? Jaki lekarz mi je przepisze? Błagam o pilną, wyczerpującą i naukową odpowiedź, bo podczas przyspieszonej akcji serca mam silny ból za mostkiem, a gdy już puls się unormuje to coś mnie kuje w okolicy serca.
KDP EKG czesto nic nie wykazuje.Aby miec pewnosc ok.100% wykonaj te badania;ECHO SERCA i HOLTER EKG.Czy masz w pelni sprawna zastawke tego EKG zwykle Ci nie pokaze,tu tylko ECHO SERCA jest potrzebne.Jak sobie poradzic z nerwica:przedewszystkim ustabilizowac rytm zycia,odstawic kawe-jesli jej pijesz za duzo,alkochol do minimum,papierosy...coz...z tym jest ciezej.Wypadaloby tez pojsc do lekarza pierwszego kontaktu z tym.Co do lekow jest ich sporo...ale to juz lekarz ustali co Tobie jest potrzebne,bo kazdy bprzypadek jest rozpatrywany indywidualnie,i to co jednemu pomaga,drugiemu wcale nie musi.Wiec na temat lekow niech decyduje lekarz.Moge Ci poradzic bys kupil sobie magnez i go zazywal...To co masz wyglada na nerwice serca.Ja to tez mialem...3 razy bylem w szpitalu z tym,ale branie lekow i magnezu,ustabilizowanie rytmu zycia pomoglo...od 7 dni nie mam atakow,a tak to byly niemal codziennie.Jesli masz jakies pytania...pytaj...
Mam jeszcze parę wątpliwości. 1. Czy gdybym urodził się z wadą serca na przykład z niedomykalnością zastawki mitralnej to czy w 1991 roku wykryliby tą wadę zaraz po urodzeniu? Czy na wadę serca na przykład niedomykalność zastawki mitralnej można zachorować w ciągu życia? 2. Napisałeś, żeby unikać alkoholu i tu muszę się z Tobą zgodzić. Największy puls mam po alkoholu. Raz zmierzyłem sobie ciśnieniomierzem i było 104. Czy to naturalny odruch u zdrowego człowieka, że po alkoholu rośnie puls i ciśnienie czy powodem jest nerwica? 3. Czy u każdego zdrowego człowieka można zaobserwować drgania klatki piersiowej z lewej strony w okolicy serca oraz drgania brzucha? Czy to też skutek nerwicy?
kdp: taka wade spokojnie by u Ciebie wykryto w wieku niemowlecia...wiec w 1991 tez.Jasne ze mozna zachorowac pozniej...zalezy od predyspozycji jakie ma kazdy organizm.Alkochol standardowo ozywia puls...jednak 104 to troche za duzo...jestes mlodym czlowiekiem...wiec az tak puls nie powinien Ci isc do gory...chyba ze cos zazywasz...wtedy tak...poleci do gory Ci puls.Te drgania moga byc objawem nerwicy...jednak isc powinienes do lekazrza z tym i to jak najszybciej
Nie zażywam nic, nie palę, czasami wypiję tylko alkohol. Miałem EKG i badanie krwi. Wyszły w porządku. Wyniki krwi były nawet rewelacyjne. Wszystko w normie. Czy po dobrym EKG można odrzucić wadę serca? Czy to nerwica? Czy po alkoholu rzeczywiście normą jest szybszy puls? Jak zapanować nad pulsem, gdy gdzieś wychodzę chociażby z kolegami lub do szkoły? Czy dobre będą leki np propranolol?