Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uszkodzenie serca przy palpitacji serca a nerwica serca i nerwica wegetatywna

afgan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 19 lat. Od 14 czerwca bez przerwy mam palpitacje serca, które objawiają się jego mocnym biciem. Tetno jest w porządku. Miałem robione odrazu po pojawieniu się tych dolegliwości różne badania - Echo serca, EKG, Holter, morfologia, sprawdzane hormony tarczycy, magnez, potas itp. i lekarze mówią, że wszystko jest w porządku. Kardiolog stwierdził, że to nerwca serca, lekarz rodzinny, że nerwica wegetatywna. Jestem w stanie w to uwierzyć, bo faktycznie jestem nerwowym człowiekiem i z byle powodu się złoszczę. Bardzo łatwo wyprowadzić mnie z równowagi. W pierwszych dniach były też problemy ze snem, ale kiedy okazało się, że wyniki są w porządku odeszły one w niepamięć. Jedynie dokucza mi przy zasypianiu to mocne bicie, bo słyszę w uchu jak uderza, a poza tym tak jakby trochę podbija mi ciało. Ale nauczyłem sobie z tym radzić, odpowiednio układając poduszkę. Piję jakieś ziółka uspokajające i krople walerianowe, ale tylko raz dziennie. I problem w tym, że po tych już ponad 2 miesiącach nie widzę za dużej poprawy. A mocne bicie serca jest bez przerwy. Nie dało mi spokoju nawet na kilkanaście minut (chyba, że jest dobrze jak śpię, tego nie wiem). Moje pytanie jest następujące: Czy te mocne bicie serca może spowodować jakieś uszkodzenia serca, lub cokolwiek innego co mogłoby mi grozić? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Nie jestem pewien, że to nerwica, ale trzech lekarzy (w tym jeden kardiolog) ją u mnie zdiagnozowało na podstawie wyników badań, które wymieniłem, a poza tym sporo o niej czytałem w Internecie i większość obajwów się zgadza. O tym, że na nerwicę się nie umiera to ja wiem doskonale :) Bardziej interesuje mnie, czy mocne bicie serca może je w jakiś sposób uszkodzić. Chodzi mi o długotrwałe. Bo ja nie mam tak, że ono się objawia na kilka minut jak się zdenerwuje czy coś. Jest bez przerwy.