Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i szybkie męczenie się przy nadczynności tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...Mam 22 lata,i troszkę się martwię moimi wynikami... Po namowie znajomych udałam się na badanie TSH, okazało się że mam nadczynność tarczycy tj. 5.2 czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest że tak powiem *limit*? Bo nie jestem pewna czy powinnam skontaktować się z lekarzem. Dodam również że dosyć często dokucza mi moje serduszko, szybko się męczę,a ono bije jak szalone.... Proszę o poradę z góry dziękuje:)
Gość Margorothys
Witam, ja czytałam własnie dzisiaj artykuły na ten temat w niemieckiej prasie, tsh powyżej 2,5 to już jest niedoczynnośc, jeśli dochodzą objawy takie jak suchość skóry włosów, zmęczenie, ogólne rozbicie powinno być rozpoczęte leczenie Levothyroxinum od 50-75 mikrogram codziennie rano naczczo. Ważne jest uzupełnianie niedoboru jodu i selenu. Polemizuje się również nad zmianą limitów tsh z 0,3-5 na 0,3-3. Można również wykonać badanie usg, czy nie ma guzów, jeśli są wykonać biopsję, czy są to guzy zimne, czyli nieaktywne, czy ciepłe-aktywne, które często są leczone radioaktywnym jodem. Pozdrawiam