barbarella Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Hej, M. Faktycznie napisałam już trochę postów na ten temat :) W ostatnich latach w naszym kraju bardzo wzrosła liczba zachorowań na tarczycę, a z drugiej strony nasi lekarze wciąż mają problemy z diagnozowaniem i leczeniem. Jeżeli chodzi o badania, to niestety lekarze rodzinni mogą zlecać tylko TSH, ale to badanie nie wystarcza. Można mieć wynik w normie, a mimo to nad- lub niedoczynność tarczycy. Najważniejsze są badania FT3 i FT4, ale tutaj też jest ważny ich poziom. Nawet jeżeli wyniki są w normie, ale blisko górnej lub dolnej granicy, to oznacza że tarczyca nie działa prawidłowo. Co więcej, można mieć zapalenie tarczycy typu Hashimoto, chociaż wszystkie badania hormonów są w normie i na właściwym poziomie, jedynym badaniem które je wykrywa jest aTPO. Nie wiem, czy masz objawy, które wskazywałyby na tarczycę, poczytaj o tym w sieci. Jeżeli uważasz, że tak to zrób badania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość M Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Skoro od lekarza rodzinnego nie moge uzyskac takiego skierowania na badanie to zostaje tylko prywatna wizyta u endokrynologa? No ja mam mnostwo objawow z ktorymi ostatnio nie daje sobie wcale rady. Sa to : nerwowosc, pobudzenie, zawroty glowy, dusznosci, roznego rodzaju leki, ataki paniki, mrowienie w lewej dloni, bole w klatce piersiowej........to chyba takie najczestsze i najbardziej dokuczliwe. Chcialabym naprawde wykluczyc wszystkie *fizyczne* choroby zanim podejme decyzje o leczeniu sfery psychicznej. Dodam ze mialam robione ogolne morfologie, ekg , dno oka, eeg i wszystko jest w porzadku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość M Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 I jeszcze jedno pytanie, czy branie tabletek antykoncepcyjnych moze miec tu jakies znaczenie? Bo przez ponad 2 lata je bralam i teraz we wrzesniu odstawilam... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość barbarella Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Najprościej zrobić sobie badania prywatnie, nie potrzeba do tego żadnego skierowania, a potem jeżeli wyniki nie będą dobre ( zawsze podane są normy, więc można się łatwo zorientować) pójść do endokrynologa, też prywatnie niestety. Dopóki nasi lekarze nie będą nadążać za najnowszymi badaniami na świecie dotyczącymi tarczycy, człowiek musi się sam diagnozować :) Niestety trzeba mieć szczęście, aby trafić na dobrego endokrynologa, najlepiej pójść do kogoś poleconego. Wciąż wielu lekarzy uważa, że wynik tsh i hormonów w normie albo nieznacznie poza nią oznacza, że wszystko jest ok. Masz rację, że chcesz wykluczyć przyczyny somatyczne. Moim zdaniem, każdy u kogo stwierdzono nerwicę, powinien zbadać tarczycę, gdyż jej choroby wywołują podobne objawy. Co do tabletek anty nie chcę wprowadzać Cię w błąd. Nie wiem czy Twoje problemy zaczęły się już po odstawieniu czy może wcześniej. Życzę zdrowia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość M Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Czy takie prywatne badania moge wykonac w swojej przychodni rodzinnej? Bo sie niezabardzo sie w tym orientuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
barbarella Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2008 Znajdź prywatną przychodnię lub laboratorium w swoim mieście, wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale chyba nie powinno być z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość iwona Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 ostatnio strasznie kulo mnie w klatce piersiowej, pieklo mnie bylo mi zle oddychac, dretwialy mi rece policzki i mialam za niski potas i to przez stres i okazalo sie ze mialam nerwobole w klatce piersiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza
zmartwiona Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 witam.Tez uwazam ze jesli potas jest powyzej 3,50 to nie ma czym sie martwic.Moja coreczka miala ledwo powyzej 2,35..wylądowalismy w szpitalu bo wlasnie z powodu niskiego potasu miala niedowład calego ciala(paraliż),po podaniu kroplówek wszystko sie unormowało.Dodam ze u nas mąz tez choruje na podobną chorobę tzn:napadowe porażenie hipokaliemiczne.Jemu nawet spada potas w sytuacjach stresowych np.nowa praca.Teraz czekamy na przyjęcie córeczki do szpitala na Banacha do poradni chorob mięsni na pobranie wycinka mięsnia wtedy się okaze co to w ogóle jest .pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kiepska sprawa Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Od stresu to raczej związków magnezu brakuje niż potasu.Zwykle pomagają odżywki co to zawierają np. ze sklepu chemicznego.O ile to nie jest problem z wchłanianiem.Jeżeli tak jest to trzeba zlikwidować przyczynę a w tym czasie być może będą potrzebne zastrzyki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ilonaklonowska@hotma Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 moj tata mial niski poziom potasu ale obiegal od normy zaledwie o 1 % zaslab na ulicy i dzieki szybkiej pomocy lekarzy wszystko sie skonczylo ok Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kiepska sprawa Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 *~ilonaklonowska@hotmail.co.uk, 2009-02-21 12:41:48 (IP: 81.109.***) Moj tata mial niski poziom potasu ale obiegal od normy zaledwie o 1 % zaslab na ulicy i dzieki szybkiej pomocy lekarzy wszystko sie skonczylo ok * To nie mogła być jedyna przyczyna.Tylko znaczące niedobory same powodują takie drastyczne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza
dawka88 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Witam.Czy niski poziom potasu moze byc powodem szybkiego meczenia sie?? Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
zazusia Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Witam. Moja mamusia lat 79 miała ostatnio potas 2,80 mmol/l. Dostała w szpitalu kroplówke. Bierze również magnez i potas w tabletkach. Co jeszcze można zrobić , by poprawić jej wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mysz Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 witam ! Mam 52 lata. Trzy lata temu w ciągu 2 dni potas spadł mi do poziomu 1.8 we krwi. Trafiłam sparaliżowana do szpitala . Lekarz powiedział, że zapisałam się w historii szpitala, ponieważ jeszcze nigdy nie mieli takiej pacjentki o tak niskim potasie. Zaznaczył, że poziom w granicach 2 jest poziomem śmiertelnym. Dostałam kroplówki i po 24 godzinach doszłam do normy. Obecnie poziom potasu mam na poziomie 3.5. Ja spadek potasu odczuwam dopiero poniżej 3. Lekarze po weielu badaniach nie umieli u mnie znaleźć przyczyny spadku potasu. Jest to prawdopodobnie od stresu i nerwów. Ostrzegam wszystkich, że jest to bardzo poważne schorzenie i nie należy w żadnym wypadku lekceważyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mmmm Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 moj tato odszedl nagle,rowno miesiac temu,wlasnie z powodu braku potasu,chorowal na serce od trzech lat,ostatni czas skarzyl sie na nuesamowity bol nog,plytki sen,koszmary,trafil na OIOM,kroplowki z ta substancja organizm juz nie przyjmowal,umieral w cierpieniu i w pelnej swiadomoisci,odszedl majac 44 lata moj najwspanialszy i najkochanczy tato oraz udowny dziadek mojego synka,do dzis nie mozemy sie pogidzic. Cytuj Odnośnik do komentarza
zmartwiona Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 ~mysz chyba nie jesteś sama z tak niskim potasem mój mąż 2 tygodnie temu był w szpitalu i miał potasu we krwi 1,7 .Po podaniu kroplówki wszystko się unormowało i jeszcze tego samego dnia wyszedł ze szpitala:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kata Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 mam potas 3.2 , niby mam od razu isc na kroplowkipotasowe, ale problem w tym ze....ja sie czuje doskonale... tylko cos z cisnieniem nie tak. ostatnio mialam 165/112 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ambra Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Podobnie jak Alakon, trafiłam ostatnio do szpitala, kołatanie serce, pieczenie w klatce piersiowej, duszność, zawroty głowy. Okazało się, że mam niski potas - 3,6; oraz niski sód - 135. Wysokie ale w normie miałam TSH jednak gdy później poszłam do lekarza powiedział, że TSH w normie i on by się tym nie przejmował. Od 1,5 tygodnia biorę potas, magnez oraz propranolol. Na razie nie widzę poprawy, jedynie propranolol stawia mnie na nogi. Zastanawiam się czy udać się do endokrynologa. Może to tarczyca. Biorę także tabletki antykoncepcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ktos Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Ja także trafiłem do szpitala po omdleniu, stwierdzili niski poziom potasu 2,8mmol/l ale srwierdzili że nie ma potrzeby hospitalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Sarantes Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Ja miałem spory niedobór rok temu od imprezowania i nie jedzenia.Lekarz jak dostał wyniki powiedział dwa słowa *Że co *i nie oddał mi wyników pielęgniarka się dziwiła bo ma niby ma obowiązek to zagroził mi,że zadzwoni na 997 ,żeby mnie zabrali na izbę chociaż nie piłem z ponad dobę[pochwalić się zapewne dla innych lekarzy] Wiem że bo przyjściu wyników wstrzykiwano mi do jednej z kroplówek zapewne potas Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gracjan Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Mam chorobę edisona znalazle sie w szpitalu rok temu ale mi sie znowu pogorszylo biowąc regularnie leki ,i znalazlem sie znowu w szpitalu byłem strasznie słaby miałem cały czas skurcze mięsni wszedzie brak apetytu nie mogespac a jak to po pare min. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Hipokaliemiczka od u Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Leku jako tako nie ma. Doustnie Polecam Kalium, Kalipoz prolong. i Kalium eff., opcjonalnie kroplówka Na+K, Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kreska Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Własnie odebrałam wyniki-potas=2,15. w ubiegłym tyg potas=2,30. wysoki cukier gl=120/117 (na czo) co robic? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pawel Gawel Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Moje objawy niedoboru potasu byly nastepujsce. Od 2..3 tygodni czulem sie mocno oslabiony. Bylo mi duszno, czulem sie jakbym tracil dwiadomosc. Dodatkowo unikalem kontaktu z ludzmi. Nastepnie w ok 3 yygodniu zaczely drzec mi powieka i miesien reki.. dodatkowo odtatnie kilka dni nie moglem spac: serce bilo mi mocno i nieroenomiernie.. bylo coraz gorzej z dnia na dzien.. niestety *atak* dopadl mnie w sutobusie. Bylo mi tak slabo ze polozylem sie na podlodze, wczesniej zsczalem czic mrowienie rak nog i glowy. Bylo mi juz coraz slabiej serce zsczelo bolec, brzuch tez.. miesnie zaczely same mi die zaciskac.. rece.. dlonie twarz.. nie moglem sie ruszyc ani mowic.. krew odplynela mi z rak i z nog.. wszystko okrutnie mrowialo a serce jakby juz nie dawslo rady.. to bylo najgorsze uczucie.. jakby mislo stanac w kazdej chwili.. pogotowie na szczescie zdazylo.. potas 2.8... po tym incudencie pierwszy tydzien nie bylem w stanie chodzic.. zawroty glowy.. kolatanie serca.. ponad 3 tygodnie zajelo mi dojscie do siebie.. nie lekcewazcie tych wszustkich objawow.. potasu w naturalnej formie nie mozna przedawkowac.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość supel Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Z potasem dobrze o tyle, że organizm sam usuwa szybko jego nadmiar, więc nawet jeśli przyjmuje się go trochę więcej niż się zaleca to powinno mieć to i tak tylko pozytywne skutki. Ja przyjmuje Katelin+ od 2 miesięcy, wyniki są lepsze, a i dobre jest to, że można go otrzymać bez recepty. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi