Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedobór potasu

Gość Renata

Rekomendowane odpowiedzi

mialam potas 3,2 bez lekow, a jak wypilam piwo lub dwa to umieralam na drugi dzien :-), przy lekach tzn 6 tabletek dziennie mam potas od 4,1-4,4 wiec w normie, duzo sikam i mam teraz diete bezsolna :-(, ale sie nia zbytnio nie przejmuje, nawet jak mam potas w normie to i tak mi serce szaleje, pozdrowienia pa pa
w rutynowych badaniach wychodzil zawsze niski potas, wiec poszlam na wizyte do poradni chorob metabolicznych, dostalam skierowanie do szpitala w marcu lezalam tydzien w szpitalu w ochojcu na odziale metabolicznym i tam po badaniu zwanym gazometria stwierdzono kwasice cewkowa, od nerek i jeszcze badali mi mocz ( robili dobowe zbiorki moczu) i wyszlo ze mam za duze wydalanie potasu, magnezu w moczu w stosunku jego stezenia w krwi. Gazometria polega na wkluciu sie do tetnicy udowej lub na przegubie reki i pobraniu z niej krwi. Pozdrowienia
Witam mam bardzo niski potas , prawie rok z tym walczę , podniósł sie do 4,0 ale teraz jest ledwo 3 , znów biorę leki , wszystko sprawdzamy i nic ...a tym czasem , ciągle boli głowa , mam zawroty , boli serce , cale plecy , szybko się mecze , ciągle jestem śpiąca i bolą mnie stawy a dodatkowo mam bardzo niski wapń , powoli robie sie bezradna....co to może być?
moze masz ta kwasice co ja ja tez mam niski potas, wapn i magnez, stres pochlania olbrzymie ilosci potasu i magnezu poniewaz powoduje szybsze bicie serca a ono z koleji ma wieksze zapotrzebowanie na potas i magnez, to logiczne, zrob gazometrie ale to tylko w sziitalu robia, pa
JA mam poziom potasu we krwi 3.71 a w moim sszpitalu dolna granica potasu we krwi ma wynosic 3.8. Mam duze zawroty glowy, ręce mi słabna i nogi robią sie jak z waty i to jest napewno spowodowane niedoborem Potasu. A taki niedobor powoduje stres.! Mozna poniesc poziom potasu we krwi przez spozywanie duzej ilosci pomidorow i bananow.. Ale tez nie mozna przesadzic, bo przeciez jest cos takiego jak gorna granica ilosci potasu we krwi.
Witam! ja ostatnią niedziele spędziłam w szpitalu...a mój potas spadł do 2,9... Ale o prócz typowych dolegliwości, cierpły mi również kończyny i miałam momenty utraty świadomości, uciekały mi słowa, fakty...i tak się zastanawiam czy to jeszcze nie coś innego...? Jakaś niedokrwistość...? Sama nie wiem... Obecnie jestem w trakcie badań w poradni neurologicznej...bo na szpital się nie zgodziłam, z przyczyn osobistych...nie mogłam zostać i leżeć...ale nie wiem czy dobrze mi to wyjdzie....???
Niedawno trafiłam na ostry dyżur z zaburzeniami oddychania oraz z dużym kołataniem serca. Miałam trochę podwyższone ciśnienie 150/90 (zazwyczaj mam 105/60). Zbadali krew, poziom potasu i wykonali ekg. Morfologia - OK. Natomiast potas - 3,78. Na ekg wyszły jakieś dodatkowe skurcze. Stwierdzili, że to właśnie obniżony poziom potasu spowodował te zaburzenia rytmu serca i trudności w oddychaniu. A już dłuższy czas (od ok. 2 tygodni) miałam problemy z oddychaniem. Czułam, że brakowało mi powietrza, musiałam co chwilę głęboko nabierać powietrza. Przepisali mi Kaldyum i wypuścili do domu. Po jakim czasie mogę się poczuć normalnie od chwili brania leku? I czy to możliwe, że nocą nie odczuwam dolegliwości. Dopiero, gdy się porządnie przebudzę zaczynam mieć problemy z oddychaniem.
Czy jest tam jakaś kompetentna osoba, która mogłaby mi pomóc? Mój problem nadal trwa, z tym że nie śpię już po nocach. Ciężko mi oddychać i mam wrażenie, że serce ma często dodatkowe skurcze. W ciągu dnia kręci mi się w głowie. Od tygodnia biorę Kaldyum. Miałam robione kontrolne badanie potasu. W tej chwili osiągnął już poziom 4,0. Mój lekarz rodzinny twierdzi, że ja nadal mam za mało potasu. Na jakiej podstawie on tak może sądzić. Uczepił się tego potasu i nie kieruje mnie na żadne inne badania. Ja byłabym skłonna zrobić różne badania prywatnie, gdyby tylko ktoś mi podsunął pomysł , jakie badania mogłabym jeszcze wykonać poza diagnozą niedoboru potasu??!!!
Cześć alakon. Miałaś faktycznie niski poziom potasu i tydzień to chyba zbyt krótki okres, aby wyrównać ten niedobór. Miałam podobny wynik do Twojego i dopiero po kilku tygodniach brania kalipozu kołatania serca ustąpiły. Ale jeżeli chcesz zrobić jakieś dodatkowe badania, to radzę sprawdzić tarczycę, badania krwi: TSH, FT3 i FT4. Choroby tarczycy powodują m.in. kołatania serca i problemy z oddychaniem, także zbyt niski poziom potasu i innych mikroelementów. Pozdrawiam.
Barbarello, od dawna czytam to forum poniewaz podejrzewam ze dopadla mnie nerwica. Juz praktycznie bylam pewna zeby po swietach udac sie do psychiatry jednak poczytalam troche Twoich postow na ktorych radzilas przebadac dobrze tarczyce. Ja mialam robione tylko badanie na TSH, bez zadnych innych wskaznikow. Wyszlo ono w normie. Czy mimo tego dobrego wyniku z moja tarczyca moze byc cos nie tak? Widze ze troche orientujesz sie w tym temacie dlatego pytam, bo juz sama niewiem co robic. Pozdrawiam serdecznie.