Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedobór potasu

Gość Renata

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, M. Faktycznie napisałam już trochę postów na ten temat :) W ostatnich latach w naszym kraju bardzo wzrosła liczba zachorowań na tarczycę, a z drugiej strony nasi lekarze wciąż mają problemy z diagnozowaniem i leczeniem. Jeżeli chodzi o badania, to niestety lekarze rodzinni mogą zlecać tylko TSH, ale to badanie nie wystarcza. Można mieć wynik w normie, a mimo to nad- lub niedoczynność tarczycy. Najważniejsze są badania FT3 i FT4, ale tutaj też jest ważny ich poziom. Nawet jeżeli wyniki są w normie, ale blisko górnej lub dolnej granicy, to oznacza że tarczyca nie działa prawidłowo. Co więcej, można mieć zapalenie tarczycy typu Hashimoto, chociaż wszystkie badania hormonów są w normie i na właściwym poziomie, jedynym badaniem które je wykrywa jest aTPO. Nie wiem, czy masz objawy, które wskazywałyby na tarczycę, poczytaj o tym w sieci. Jeżeli uważasz, że tak to zrób badania. Pozdrawiam.
Skoro od lekarza rodzinnego nie moge uzyskac takiego skierowania na badanie to zostaje tylko prywatna wizyta u endokrynologa? No ja mam mnostwo objawow z ktorymi ostatnio nie daje sobie wcale rady. Sa to : nerwowosc, pobudzenie, zawroty glowy, dusznosci, roznego rodzaju leki, ataki paniki, mrowienie w lewej dloni, bole w klatce piersiowej........to chyba takie najczestsze i najbardziej dokuczliwe. Chcialabym naprawde wykluczyc wszystkie *fizyczne* choroby zanim podejme decyzje o leczeniu sfery psychicznej. Dodam ze mialam robione ogolne morfologie, ekg , dno oka, eeg i wszystko jest w porzadku.
Gość barbarella
Najprościej zrobić sobie badania prywatnie, nie potrzeba do tego żadnego skierowania, a potem jeżeli wyniki nie będą dobre ( zawsze podane są normy, więc można się łatwo zorientować) pójść do endokrynologa, też prywatnie niestety. Dopóki nasi lekarze nie będą nadążać za najnowszymi badaniami na świecie dotyczącymi tarczycy, człowiek musi się sam diagnozować :) Niestety trzeba mieć szczęście, aby trafić na dobrego endokrynologa, najlepiej pójść do kogoś poleconego. Wciąż wielu lekarzy uważa, że wynik tsh i hormonów w normie albo nieznacznie poza nią oznacza, że wszystko jest ok. Masz rację, że chcesz wykluczyć przyczyny somatyczne. Moim zdaniem, każdy u kogo stwierdzono nerwicę, powinien zbadać tarczycę, gdyż jej choroby wywołują podobne objawy. Co do tabletek anty nie chcę wprowadzać Cię w błąd. Nie wiem czy Twoje problemy zaczęły się już po odstawieniu czy może wcześniej. Życzę zdrowia i pozdrawiam.
witam.Tez uwazam ze jesli potas jest powyzej 3,50 to nie ma czym sie martwic.Moja coreczka miala ledwo powyzej 2,35..wylądowalismy w szpitalu bo wlasnie z powodu niskiego potasu miala niedowład calego ciala(paraliż),po podaniu kroplówek wszystko sie unormowało.Dodam ze u nas mąz tez choruje na podobną chorobę tzn:napadowe porażenie hipokaliemiczne.Jemu nawet spada potas w sytuacjach stresowych np.nowa praca.Teraz czekamy na przyjęcie córeczki do szpitala na Banacha do poradni chorob mięsni na pobranie wycinka mięsnia wtedy się okaze co to w ogóle jest .pozdrawiam.
Gość Kiepska sprawa
Od stresu to raczej związków magnezu brakuje niż potasu.Zwykle pomagają odżywki co to zawierają np. ze sklepu chemicznego.O ile to nie jest problem z wchłanianiem.Jeżeli tak jest to trzeba zlikwidować przyczynę a w tym czasie być może będą potrzebne zastrzyki.
Gość Kiepska sprawa
*~ilonaklonowska@hotmail.co.uk, 2009-02-21 12:41:48 (IP: 81.109.***) Moj tata mial niski poziom potasu ale obiegal od normy zaledwie o 1 % zaslab na ulicy i dzieki szybkiej pomocy lekarzy wszystko sie skonczylo ok * To nie mogła być jedyna przyczyna.Tylko znaczące niedobory same powodują takie drastyczne efekty.
witam ! Mam 52 lata. Trzy lata temu w ciągu 2 dni potas spadł mi do poziomu 1.8 we krwi. Trafiłam sparaliżowana do szpitala . Lekarz powiedział, że zapisałam się w historii szpitala, ponieważ jeszcze nigdy nie mieli takiej pacjentki o tak niskim potasie. Zaznaczył, że poziom w granicach 2 jest poziomem śmiertelnym. Dostałam kroplówki i po 24 godzinach doszłam do normy. Obecnie poziom potasu mam na poziomie 3.5. Ja spadek potasu odczuwam dopiero poniżej 3. Lekarze po weielu badaniach nie umieli u mnie znaleźć przyczyny spadku potasu. Jest to prawdopodobnie od stresu i nerwów. Ostrzegam wszystkich, że jest to bardzo poważne schorzenie i nie należy w żadnym wypadku lekceważyć. Pozdrawiam
moj tato odszedl nagle,rowno miesiac temu,wlasnie z powodu braku potasu,chorowal na serce od trzech lat,ostatni czas skarzyl sie na nuesamowity bol nog,plytki sen,koszmary,trafil na OIOM,kroplowki z ta substancja organizm juz nie przyjmowal,umieral w cierpieniu i w pelnej swiadomoisci,odszedl majac 44 lata moj najwspanialszy i najkochanczy tato oraz udowny dziadek mojego synka,do dzis nie mozemy sie pogidzic.

Podobnie jak Alakon, trafiłam ostatnio do szpitala, kołatanie serce, pieczenie w klatce piersiowej, duszność, zawroty głowy. Okazało się, że mam niski potas - 3,6; oraz niski sód - 135. Wysokie ale w normie miałam TSH jednak gdy później poszłam do lekarza powiedział, że TSH w normie i on by się tym nie przejmował. Od 1,5 tygodnia biorę potas, magnez oraz propranolol. Na razie nie widzę poprawy, jedynie propranolol stawia mnie na nogi. Zastanawiam się czy udać się do endokrynologa. Może to tarczyca. Biorę także tabletki antykoncepcyjne.

Ja miałem spory niedobór rok temu od imprezowania i nie jedzenia.Lekarz jak dostał wyniki powiedział dwa słowa *Że co *i nie oddał mi wyników pielęgniarka się dziwiła bo ma niby ma obowiązek to zagroził mi,że zadzwoni na 997 ,żeby mnie zabrali na izbę chociaż nie piłem z ponad dobę[pochwalić się zapewne dla innych lekarzy] Wiem że bo przyjściu wyników wstrzykiwano mi do jednej z kroplówek zapewne potas

Mam chorobę edisona znalazle sie w szpitalu rok temu ale mi sie znowu pogorszylo biowąc regularnie leki ,i znalazlem sie znowu w szpitalu byłem strasznie słaby miałem cały czas skurcze mięsni wszedzie brak apetytu nie mogespac a jak to po pare min.

Gość Pawel Gawel

Moje objawy niedoboru potasu byly nastepujsce. Od 2..3 tygodni czulem sie mocno oslabiony. Bylo mi duszno, czulem sie jakbym tracil dwiadomosc. Dodatkowo unikalem kontaktu z ludzmi. Nastepnie w ok 3 yygodniu zaczely drzec mi powieka i miesien reki.. dodatkowo odtatnie kilka dni nie moglem spac: serce bilo mi mocno i nieroenomiernie.. bylo coraz gorzej z dnia na dzien.. niestety *atak* dopadl mnie w sutobusie. Bylo mi tak slabo ze polozylem sie na podlodze, wczesniej zsczalem czic mrowienie rak nog i glowy. Bylo mi juz coraz slabiej serce zsczelo bolec, brzuch tez.. miesnie zaczely same mi die zaciskac.. rece.. dlonie twarz.. nie moglem sie ruszyc ani mowic.. krew odplynela mi z rak i z nog.. wszystko okrutnie mrowialo a serce jakby juz nie dawslo rady.. to bylo najgorsze uczucie.. jakby mislo stanac w kazdej chwili.. pogotowie na szczescie zdazylo.. potas 2.8... po tym incudencie pierwszy tydzien nie bylem w stanie chodzic.. zawroty glowy.. kolatanie serca.. ponad 3 tygodnie zajelo mi dojscie do siebie.. nie lekcewazcie tych wszustkich objawow.. potasu w naturalnej formie nie mozna przedawkowac..

Z potasem dobrze o tyle, że organizm sam usuwa szybko jego nadmiar, więc nawet jeśli przyjmuje się go trochę więcej niż się zaleca to powinno mieć to i tak tylko pozytywne skutki. Ja przyjmuje Katelin+ od 2 miesięcy, wyniki są lepsze, a i dobre jest to, że można go otrzymać bez recepty.