Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Umiejscowienie bólu przy wrzodach żolądka

Gość ewa29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Po pierwsze zadac musze pytanie: czy masz rozpoznaną chorobę wrzodową? Wywołana jest ona przez bakterię helico pylori. Na początku radzę zrobić test na obecność tej bakterii. Choć nie jest to równoznaczne z tym,że masz wrzody-ale juz sam fakt bycia nosicielem zwiększa ryzyko powstawania owrzodzen w układzie pokarmowym. Około 90 % chorych na chorobę wrzodową jest zarażonych tą bakterią. Objawy choroby wrzodowej żołądka: to uczucie ucisku lub pełności w okolicy żołądka wystepujace bezpośrednio po posiłku. Żołądek znajduje się po lewej stronie jamy brzusznej.Bóle najczęściej pojawiają się w lewej i środkowej części nadbrzusza,.
Zoladek boli mnie w srodkowej czesci ,po prawej i lewej stronie.Bylam u lekarza a on skierowal mnie na usg jamy brzusznej.Stwierdzil ze to jelito drazliwe.A czuje ze to zoladek bo jak piszesz rozpiera mnie po posilkach.Wymiotuje kwasem.Rok temu mialam robiony test na ta bakterie i ok.
TZn ok- wynik był negatywny? ból może promieniować, a nie spotkałam się,żeby na usg jakiś lekarz stwierdził jelito drażliwe, bo ono z kolei sprawia kłopoty typu biegunka bezpośrednio po jakimś posiłku,,ktory organizm zle toleruje i generalnie nie jest to poważne, choć uciążliwe na codzień.Masz takie objawy? radzę powtozyc badania u innego lekarza.Ja mialam kiedys(10 lat temu) bóle w jamie brzusznej i co usg, to inna interpretacja..dziś wiem,że cierpię na kamicę żółciową..a zaczęło się od podejrzenia nerkowej...brałam leki na rozpuszczenie złogów w nerkach....a poprawy nie było...ah, szkoda gadac czasem trzeba sie po prostu nachodzic po lakarzach..