Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hypokineza ściany komory i niedomykalność mitralna

M.R

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka po pobycie w szpitalu a miało to miejsce 1/5roku temu po którym to stwierdzono nadciśnienie , powiększenie lewej komory EF65% i upośledzenie relaksacji . A po ostatnich badaniach chyba jest nie ciekawie. Pierwsze EKG niecałkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa , umiarkowane obniżenie ST. Drugie EKG nieprawidłowy kąt osi QRS-T,umiarkowane obniżenie ST,niedokrwienie podwsierdziowe ściany dolnej i bocznej. Badanie ECHO Lewa komora poszerzona , EF55% , Hypokineza dolnej ściany , Niedomykalność mitralna+ , Typ napływu restrykcyjny , Prawa komora poszerzona hyperkinetyczna , Niewielkie rozwarstwienie blaszek osierdzia za prawą komorą , RVSP 20mmHg , Objawy niewydolnego krążenia . Czy to jest poważna sprawa może ktoś ma podobne objawy i czy to może się pogłębiać. Cardiomyopathia decomp. co to jest Hypertonia arterialis , Diathesis urica , Tachycardia supraventricularis paroxysmalis in amnesi
Dzień Dobry po pobycie w szpitalu w zeszłym tygodniu ( zresztą właśnie po tym Echu ) stwierdzono u mnie kardiomiopatie rozszerzeniową i skierowano do poradni przeszczepowej kliniki chirurgi serca Eco serca - Płatki z mitralnej cienkie , przeciwstawne ruchome, amplituda ruchu przedniego płaska miernie obniżona ( DE-1,55cm.EFsl-120mm/s ).lewy przedsionek miernie powiększony(4.7cm). pierścień aoralny na górnej granicy normy ( 3.7cm.) płatki zastawki aoralnej ciękie, separacja miernie obniżona ( 1.4 cm.) , lewa komora znacznie powiększona ( d-7.75cm s-70.05cm) , frakcja wyrzutowa ok. 12%/BP-ellipse/ . przegroda mk. niepogrubiona ( d--0.8 cm. s-0.8cm) tylnia sciana również nie pogrubiona ( d-0.75cm s-09cm ) . stwierdza się akinezę koniuszka 1. komory, całej przegrody mk.ściany przednej i dolnej 1. komory.oraz 2/3dystalnych ściany tylniej. Segmenty podstawowe ściany tylnej i bocznej umiarkowanie hipokinetyczne , pozostała część ściany bocznej istotnie hypokinetyczna . Niestwierdza się jednoznacznie cech włóknienia mięśnia 1 komory. Prawa komora na górnej granicy normy ( w proj. przymostkowej 2.65cm,w proj. czterojamowej4.5cm ) prawy przedsionek umiarkowanie powiększony (4.4x5.4cm) .Doppler : fala zwrotna III stopnia do lewego przedsionka i I/II stopnia prawego przedsionka . Pole pow. fali zwrotnej stanowi ok. 42% pola powierzchni lewego przedsionka . Przepływ mitralny o typie upośledzenia podatności mięśnia I. komory ( E/A= 2.8 przy dtE90msk). Skurczowe ciśnienie w t. płucnej wynosi ok. 53.0 mmHg ( 38+15mmHg) Proszę o pomoc w odczytaniu tego badania kardiolog miał nie za bardzo tęgą minę po tych wynikach wspominał o przeszczepie prawdo podobnie po niedługim czasie proszę o odpowiedż
Darek jak Ty czlowieku jestes jeszcze w stanie to pisac? Z tak niska frakcja wyrzutowa to nie mialbym sily podniesc reki. Rokowania przy takiej frakcji sa bardzo zle, wlasnie dlatego zostales skierowany do konsultacji transplantologicznej. Ale skoro zakwalifikowali Cie do przeszczepu to masz szczescie :). Trzymaj sie :) mimo wszystko zycze zdrowia :)
No właśnie miałem w ciągu tygodnia 3 Echa i wszystkie wyniki były podobne , po pierwszej zostałem o zrazu skierowany do szpitala na dalsze badania .... wyszyłem po tygodniu , ale mimo to czuję się dobrze ....w miarę oczywiście - bardzo szybko się mecze , nieraz nawet w trakcie rozmowy muszę odpocząć , ale np. dziś czuję się bardzo dobrze .... Możesz mi wyjaśnić jaka powinna być odpowiednia ta frakcja ? dlamnie to wszystko czarna magia ( nigdy nie chorowałem , a o problemach z sercem dowiedziałem się jakieś 2 tyg. temu ! ) bardzo proszę o odpowiedz !!!
Normalna frakcja wyrzutowa to taka, powyzej 50%. Dobra frakcja to 60-70%. Masz powazne problemy z sercem - kardiomiopatie rozstrzeniowa, A jezeli Twoja frakcja wyrzutowa jest taka niska, to bez przeszczepu sa bardzo zle rokowania. Przepisano Ci zapewne wiele lekow. Zazywaj je regularnie. Pozdrawiam i zycze zdrowia.
Dziękuje ża tak szybką odpowiedz - niemowie jestem załamany tą perspektywą ..... strasznie załamany !!!!! ale przynajmniej dobrze się czuje ( na pewno pomagają mi w tym leki , których fakt mam trochę ) tylko raz na jakiś czas mam takie kłucie w klatce piersiowej no i szybko się męczę Pozdrawiam i dziękuje
Witam.Darku głowa do góry.Ja też choruję na kardiomiopatię rozstrzeniową już prawie 3 lata/prawdopodobnie po grypie/.No EF miałam trochę większą -20-25%.Oprócz kardiomiopatii mam jeszcze przewlekłą niewydolność,niedomykalność zastawek i migotanie przedsionków.Też mnie informowano,że czeka mnie przeszczep,no ale jak na razie nastąpiła dość duża poprawa.Też bardzo szybko się męczę,nawet przy minimalnym wysiłku.Ale się nie poddaję .Pozdrawiam.
Mynia - ja też mam to po niewyleczonych grypach ( praca ) U mnie diagnoza była taka --że jak to powiedział ordynator w szpitalu * - na tym mięśniu długo nie pociągnę .... * i w moim wypadku ratuje mnie tylko przeszczep ( leki niestety nie wyleczą tej choroby a tylko nie pozwolą jej dalej się rozwijać !!!!) Jestem załamany gdyż nigdy w życiu nie miałem problemów z sercem a tu w ciągu jednego miesiąca taka zmiana ..... Pozdrawiam
Darku poczytaj sobie na tym forum watek- kardiomiopatia rozstrzeniowa,a szczególnie wypowiedzi Sławka.Na jego przykładzie widać,że można dość skutecznie poprawić stan naszego zdrowia w kardiomiopatii rozstrzeniowej.U mnie na początku choroby też były bardzo złe wieści-miałam ciężki kardiogenny obrzęk płuc.Rano byłam normalnie w pracy-czułam się bardzo dobrze, a wieczorem zabrała mnie ERKA-tydzień leżałam na IOMIE/jak się później okazało miałam jeszcze *tylko* trzy godziny.../,ale widzisz jestem!Bywa różnie,czasami nawet jedzenie mnie męczy.Praktyczne nie wolno mi nic robić-no ale jak to zrobić? Te upały też na nas źle wpływają.