Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sinienie i brak tchu po założeniu by-passów

lola

Rekomendowane odpowiedzi

Mój tato miał 29-07-2009 rabione by-passy. Operacja przebiegła bardzo sprawnie a tato szybko doszedł do siebie, z oiom-u szedł juz na oddzial na własnych nogach. W szpitalu dużo mówił i chodził. Po 5 krotnym okrążeniu oddziału łapał zadyszke.Wszystko było dobrze jak na tak krótki okres po operacji. 4 sierpnia został wypisany do domu. Dzień po powrocie do domu zaczął po w miarę krótkim spacerku sinieć i ciężko mu było znaleźć pozycje żeby złapać oddech. Temperatura mu spadła do 35 a tętno ma 106. Dziś w 2 dniu po powrocie mało już chodzi bo sie męczy i cięzko mu oddychać. Nawet rozmowa sprawia że cięźko mu złapać oddech. Zrobił się blady i słaby a jak mu brak tchu to sinieje. Boi się nawet zostać sam w domu. W poniedziałek ma jechać do sanatorium. Czy to normalne objawy po by-pasach ? czy to są jakies powikłania?
Gość malgorzata
z tego co piszesz to nie zabardzo,moim zdaniem przed wyjazdem powinien koniecznie obejrzec go kardiolog. oslabienie,bladosc moga byc,ale to sinienie nie jest normalne nawet po by-passach,jeszcze jedna ewentualnosc to zadzwonic do szpitala w ktorym byl operowany i powiedziec o dolegliwosciach. pozdrawiam
Do lola Moim zdaniem - po tak krótkim czasie zapalenie płuc - powinno być leczone w szpitalu, w którym tata był operowany. Ja po wymianie zastawki miałam zapalenie oskrzeli i myslałam, ze się uduszę - IK bardzo szybko przyjął mnie na oddział, gdzie spędziłam 2 tyg. Jakakolwiek infekcja (po operacjach) może byc groźna w skutkach. Proszę zwrócić uwage jak czuje się tato po antybiotykach ale nie lekcewazyć tego zapalenia płuc. Jestem zdziwiona, ze lekarz POZ wykazał się taką lekkomyslnością. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia dla taty.
tato dostał antybiotyk i jego stan sie poprawił. 2 dni później wybrałam opis RTG z pogotowia i się okazało że to nie zapalenie płóc (jak zdiagnozowała na podstawie zdjęcia Pani doktor) tylko płyn w płucach. Dalej bierze antybiotyk - ma sam zejsc. Czuje się juz dużo lepiej. Jest w sanatorium już 5 dni i pojawił się następny problem. Dostał obrzęku obu nód od palców prawie do kolana. Nogi sa jak baniaki i dodatkowo bardzo białe. Czy to normalne? Zyły nie miał branej z nogi. Więc skąd ten obrzęk?
Do @ lola Czy Tato w sanatorium jest pod opieką lekarza? Z tego co Pani pisze to jakiś dramat. Nie jestem lekarzem, ale wiem, ze mając plyn w osierdziu - (tak bylo w moim przypadku) nie trzeba było go ściągać - ale płyn w płucach... przecież to można się udusić... Moim zdaniem - tato powinien być pod okiem lekarza 24h. Po tak krótkim czasie nie jest to normalna sytuacja.