Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszność podczas wysiłku i ból w płucach

cucumber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałam się zapytać czy coś mi dolega czy to kompletny brak kondycji. Mam 17 lat, odkąd pamiętam unikałam lekcji wf-u bo bieganie czy inny wysiłek to dla mnie męczarnia, z biegów ani jednej pozytywnej oceny. Wystarczy minuta, a ja już dyszę, serce wali jak młot, cała twarz czerwona. Często gdy na lekcjach chciałam dać z siebie wszystko i przebiec ile trzeba (choć i tak się nie udawało) kończyło się bólem w płucach który trwa jakieś trzy minuty po zakończeniu wysiłku. Myślałam, że to brak kondycji, zaczęłam ćwiczyć troszkę z nadzieją, że będzie lepiej, ale nic z tego... Dla informacji (bo może w tym tkwi jakaś przyczyna, nie wiem) kiedy miałam dwa miesiące zachorowałam na zapalenie płuc, nie było objawów i kiedy zaczęłam się dusić szybko na ostry dyżur, podobno niewiele mi brakowało... Proszę powiedzcie co mam zrobić bo to naprawdę utrudnia mi życie.
Witaj, proponuję zafundować sobie ECHO serca (echokardiogram) i pewnie prywatnie bo normalnie sa kolejki na miesiące. Też nie podejrzewałam u siebie żadnego schorzenia serca tymbardziej, że kiedyś wyczynowo zajmowałam się sportem. Ostatnio męczyłam się wszystkim, a tegoroczne lato i upały poprostu mnie wykańczały, słońca też unikałam i nawet wracając ze sklepu z reklamówką, musiałam potem jakiś czas posiedzieć i odpocząć. Do tego kołatanie serca i bóle w dołku. Echo serca wykryło, że mam zespół wypadania zastawki mitralnej, coś w rodzaju zwiotczałej części która się nie domyka w czasie tłoczenia krwi do serca. Teraz muszę pić kropelki, łykać tabletki, faszerować się pomidorami i sokiem z nich oraz pić 2 litry *Muszynianki*... no i mam nadzieję, że będzie z czasem lepiej. Mam nadzieję, że tego schorzenia u ciebie nie będzie...pozdrawiam