Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Krótkie kłucia w sercu, uderzenia gorąca i kołatanie serca przy wypadaniu płatka zastawki mitralnej

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od marca często(kilka razy dziennie) kłuje mnie w sercu, są to dosyć mocne ukłucia, aczkolwiek trwające bardzo krótko(5-10 sekund). Miałem robione dwukrotnie EKG spoczynkowe, EKG wysiłkowe i USG serca. Na USG wyszło, że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej, ale ponoć mam to od urodzenia i w żaden sposób nie wpływa na jakość życia. EKG wysiłkowe nie pokazało nic, poza tym, że mam wydolność zawodowego sportowca a lekarz powiedział, że przy takim wysiłku gdyby coś było nie tak to bym już stracił przytomność. Jednakże ciągle mam te bóle, czasami nagle robi mi się gorąco i serce zaczyna bardzo mocno i szybko bić. Od jakichś dwóch tygodni pojawił się nowy objaw, mianowicie przy przeciąganiu się bardzo mocno mnie kłuje w okolicach serca. Jednocześnie( coś też mnie mocno niepokoi, a przede wszystkim męczy) mam problemy ze spaniem. Nie wiem czy jest to połączone z sercem, ale zacząłem je mieć od momentu, w którym zaczęło mnie boleć serce. Podczas zasypiania kiedy już prawie śpię nagle dostaję *kopa* - robi mi się gorąco, czuję się jakby mi ktoś podał adrenalinę i się rozbudzam. I tak w kółko, każde zasypianie to kwestia 2-4 h. Też nie bardzo wiem jak z tym walczyć. Jeśli ktoś ma coś podobnego albo ma jakieś opinie to bardzo proszę się podzielić. Mam 22 lata:) Pozdrawiam Tomek
hej Tomku to o czym piszesz to tak zwany nerwoból przechodziłam to umiejscawia się ten ból wlaśnie w okolicach klatki piersiowej co mogę ci poradzić? zakup w aptece Valused ja zażywam w syropie lepiej na mnie dziala i jest wstrętny ale są i tabletki tak godzinę przed spaniem weź dawkę to lek pochodzenia roślinnego nieszkodliwy drugi to Calms -tabletki i nie zamartwiaj się bo sam te bóle wywołujesz

Temat stary jak świat widzę, Podobne objawy z wybudzaniem tuż przed zaśnięciem ze skokiem tętna i niepokoju miałem już lata temu ( miałem chyba 16-17 lat, teraz mam 32), czasem tez zakłuje mnie zupełnie bez powodu na ułamek sekundy w sercu, staram sie juz nie panikować ale przyjemne to nie jest.