Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca

jaxoo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość joanna.l
jaxoo,nie pozostaje nic innego anizeli konfrontacja medyczna w/w wynikow echo. nie znam sie tak jak lekarz,ale z tego przynajmniej co do tej pory zdazylam sie doksztalcic to jest duza roznica a nawet zbyt duza zeby nie mozna bylo wziac pod uwage wadliwosci urzadzenia na ktorym wykonywano badanie,a to niestety dosyc czesto sie u nas zdarza. napisz mi czy twoja mama nie odczuwa dyskomfortu ze stony gastrycznej,a scislej mowiac czy nie ma wzdec,i czy jej sie nie odbija z byle powodu? pytam dlatego ze woda w osierdziu,oplucnej i w okolicach sledziony ,moze sygnalizowac podraznienie trzustki,a ona w poczatkowej fazie daje wlasnie sygnaly ktore mozna pomylic z dolegliwosciami kardio a wyniki badan daja kolosalnie bledne odczyty. napisz jakie leki zazywa twoja mama.
Gość joanna.l
no to zabieraj mame na badania morfologii w kierunku enzymow trzustkowych,mie jestem prorokiem ale trzeba dzialac szybko w tym wypadku ,bo jezeli potwierdzi sie ,ze to o czym mysle to szkoda czasu bo bole beda sie nasilac,a co do zbierajacych sie plynow to one sie przemieszczaja tak jak pisalam wczesniej w roznych narzadach,najczesciej spotykane to w oplucnej i w okolicy sledziony,odczuwa sie bol przypominajacy zamostkowy,i mama mogla go przypisywac problemom kardiologicznym. nie martw sie,jezeli masz w domu no-spe iespumisan to podaj je mamie i niech zachowa diete,a jutro jezeli mama bedzie odczuwala dalej taki dyskomfort i bol ktorego nie bedzie umiala zlokalizowac,to zabierz ja do najblizszego szpitala na izbe przyjec,tam napewno zrobia morfologie a ty popros zeby oznaczyli poziom kreatyniny, a oni juz beda wiedziec ze chodzi o mrf.w kierunku enzymow trzustkowych. napisz mi czy mama odczuwa dolegliwosci bolowe ,ktorych nie moze precyzyjnie okreslic. pozdrawiam,bedzie ok.
Czy Mama choruje na nadcisnienie tetnicze? Bo niektore z niewielkich zaburzeń moga być związane wlaśnie z tym schorzeniem 9 zaburzona relaksacja, zaburzenia kurczliwośći przegrody) Tak niewielka ilośc płynu , w wynikach echokardiograficznych traktowana jest jako tzw. nieistostna , opisywana jako tzw. separacja , czyli ilośc nieistotna hemodynamicznie. Co do diagnostyki trzustokowej wazniejsze sa oznaczenia amylazy we kwi i w moczu , kreatynina przy takim podejrzeniu jest raczej niepotrzebna
Gość joanna.l
owszem jest potrzebna,jak i elektrolity-Na,K,Diastazy w sur.krwi Morf.E,Hb,Ht L,CRP. A zbierajacy sie plyn,powoduje wzdecia ,malo kto jest w stanie zlokalizowac bol(co czesto mylone jest z podejrzeniem wrzodow),a zwlekanie i w pore nie podjete leczenie moze skutkowac nawet czesciowa resekcja trzustki.
Zaczęłabym jednak od amylazy i usg brzucha. ( jesli chodzi o diagnostyke *trzustkowa * oczywiście.Hb, HT, L wchodza w sklad kazdej morfologii ,wiec nie trzeba oznaczac ich oddzielnie A prosze mi wierzyć dolegliwosci bolowe przy ostrym zapaleniu trzustki są nie do przeoczenia
wlasnie azeby nie dopuscic do,,ostrego zapalenia**,trzeba bezzwlocznie wykonac morfologie,a obraz usg,przy wzdeciach i spowodowanej nim tzw.gazica to raczej malo prawdopodobne zobaczyc trzustke,pani Izabelo,dobrze pani wie ze diagnostyka obrazowa wiekszosci sprzetow,tego nie wykaze,chyba ze mamy do dyspozycji trowymiarowke to w to jeszcze moge uwierzyc. zreszta jezeli pani ktorej caka sprawa sie tyczy,odezwie sie po diagnozie,to bedziemy wiedziec i my. pozdrawiam
Witam!!! Ostatnio miałam robione echo serca i wyszło mi że mam wypadanie płatka zastawki mitralnej i miałam we wnioskach napisane dwa skróty które nie wiem co oznaczają: IM i IP czy mógłby ktoś mi powiedzieć co one oznaczają z góry bardzo dziękuje.
RV WALL DIA 0.50cm RV DIAMETER DIA 3.25cm SYS 1.63cm IVS THICKNESS FRAC THCKNG 50% DIA 1.00cm SYS 1.50cm LV DIAMETER SYS VOL 70.0ml DIA 5.63cm SV 85.6ml SYS 4.00cm EF 55% FRAC SHTNG 29% DIA VOL 155.6ml LVPW THICKNESS FRAC THCKNG 22% DIA 1.13cm SYS 1.38cm LV MASS ASE 300gm ASE (corr) 241gm IVS/LVPW 0.88 DOPPLER MITRAL MV VTI 0.283m Peak E 0.77m/s MEAN GRAD 2.0mmHg Peak A 1.11m/s PHT 54ms E/A 0.69 MV AREA 4.07cm2 IVRT 128ms DECEL TIME 184ms TRICUSPID TR Vmax 1.51m/s RA PRES 10.0mmHg TR PGRAD 9.1mmHg RVSP 19.1mmHg Plisss o zrozumiały opis
no, to powinno wszystko tlumaczyc. Miales zawal? Hypokineza dolnej sciany moze swiadczyc o zatkanych tetnicach wiencowych i martwicy miesnia sercowego. Typ naplywu restrykcyjny swiadczy natomiast o niewydolnosci rozkurczowej Twojego serca. Prawa komora w kiepskim stanie. Niewielkiego stopnia nadcisnienie plucne. Leczysz sie na cos?
Gość zdesperowany
Mi tak samo przerzuciło się na serce. Teraz mam często przyspieszoną akcję serca 90-100 uderzeń na minutę. Doskonale cię rozumiem. Nie jest to przyjemne uczucie, ale nie umiem sam nad tym zapanować. Psychoterapia pomaga słabo. BŁAGAM. POWIEDZCIE MI JAK Z TEGO WYJŚĆ!!!
Gość anonimka16
Zdesperowany, witaj w klubie... A wyjść z tego niełatwo niestety:( Jutro nowa szkoła, nowi ludzie, niedobrze mi się robi na sama mysl. Boje sie ze zpanikuję i zrobię z siebie histeryczną idiotkę. Dobrze, że idę z kimś znajomym chociaż...