Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca

jaxoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o interpretacje wynikow : obraz zastawki mitralnej ef 102 , obraz zastawki aortalnej : srednica aorty 28mm roz. platkow 20 lewy przedsionek 28 prawa komora 25 lewa komora 46 esd 30 grubosc tylnej sciany edd 10 grubosc przegrody 9 kurczliwosc lewej komory .... cos tam 64% nieumiem odczytac dopler : przeplywy w normie . orginal dostepny na stronie www.kosaauta.republika.pl/eho.html pozdrawiam Adrian
Mam 20 lat zastawka mitralna V max 1,85 m/s fala zwrotna zastawka aortalna Vmax 1,87 m/s fala zwrotna ZASTAWKA TRÓJDZIELNA VmaxO,91 m/s Fala zwrotna ZASTAWKA TĘTNICY PŁUCNEJ V max m/s Fala zwrotna Prawa komora RV 2,92 Przegroda IVS 0.9 Lewa komora LV 5,08 Tylna ściana LVPW 1,01 Prawy przedsionek RA 3,52 Lewy przedsionek LA 3,38 Aorta AO 3,08 skurcz H ~~ LVEDV cm3 128 LVESV cm3 42 EF /o (frakcja wyrzutowa) 67% KURCZLIWOŚĆ ŚCIAN KOMORY LEWEji obraz prawidłowy Bez zaburzeń kurczliwości
Czy jest tu ktos kto moze wytlumaczyc mi co oznacza taki komentarz na holterze Rytm zatokowy 50-163/min. srednio 80/min. .Zarejestrowano 44 pobudzenia przedwczesne nadkomorowe oraz 3280 pobudzen przedwczesnych komorowych z dwu ognisk . Okresowo pobudzenia komorowe wtrącone po ktorych kolejne pobudzenia zatokowe sa przewodzone z aberracją mam wypadanie platka zastawki dwudzielnej i niedomykalnosc 1 stopnia no i arytmie ,ale czy ten wynik jest dobry ?
Witam. Proszę o interpretacje tych danych co podalem:) Wymiary jam serca: Lewa komora 40mm/57mm Lewy przedsionek 38mm Aorta 28mm Prawa komora 23mm Mięsień IVS 16mm/9mm Ściana tylna 16mm/1mm Masa mięśnia lewej komory:106g Z gory dziekuje:)
Witam wszystkich! dziś byłem na takim własnie badaniu i chciałbym sie dowiedziec czy moje wyniki są dobre czy też nie. Przepraszam jeśli taki temat istnieje ale chciałbym wiedzieć 1. Obraz zastawki mitralnej w normie - ugięcie PPM 2. Obraz zastawki aortalnej w normie: średnica aorty - 36 mm rozwarcie płatków - 18 mm 3.Lewy przedsionek 37 mm 4.Prawa komora 25 mm 5.Lewa komora EDD - 48 mm ESD - 30 mm 6.Grubość tylnej ściany 10 mm 7.Grubość przegrody 10 mm 8. Kurczliwość lewej komory w normie 60% pogrubione osierdzie asynchronicznie AS DOPPLER Zastawka mitralna 1,0 mm Zastawka aortalna 1,2 mm Zastawka trójdzielna 0,7 mm Zastawka tętnicy płucnej 1,0 mm Bardzo proszę kogoś znającego sie na interpretacji tych wyników. Z góry dziękuje
Hej,ja tez mialam wczoraj to badanie i zawsze pytam kardiologa czy wszystko ok.powiedzial ze ok.zdrowa pukawa na wynikach tez sie nie znam wiec dodatkowo sie nie zaglebiam ,a ty nie pytales swojego?na twoim wyniku popisane masz ze w normie tzn.ze tak jest i ne ma co sie dolowac.
Mika ma rację. Kto pyta nie błądzi ! Informacja, że wszystko OK wystarczy. Badanie należy do specjalistycznych i trzeba się na tym znać. Dla osoby, która nie potrafi przepisać wyniku ( doppler w mm !!!!!) informacja, że jest OK - to dużo.
Cześć mam 20 lat i mam problem sercowy w echu serca wyszło ze mam wysycony płatek militarny i nie wiem co to znaczy i zlewające się fale militarne i naprawdę nie wiem co to znaczy lekarz nic mi nie pozwiedzał proszę o odpowiedz.i czasami ma ataki częstoskurczu ale biorę betalo zok 50 i magnez i tłuszcze omega 3.
Witam moja mama miała niedawno robione echo serca i wyniki wyszyły o takie http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2w3z11w&s=3 o od tego czasu zaczęła się nimi strasznie przejmować prosił bym o skomentowanie oraz rady jaki kroki należało by podjąć dodam jeszcze że wyniki poprzedniego echa serca robionego w maju (ok. 2 miesiące temu) były w miarę
Gość joanna.l
skoro twoja mama miala robione echo 2 razy w przeciagu dwoch miesiecy,to ktos musial dac skierowania na echo no i pewnie nikt inny jak kardiolog? to nie rozumiem ,)czy twoja mama,nie wracala do lekarza z wynikami? wydaje sie przeciez oczywiste ze skoro daje sie zlecenie na echo to lekarz odczytuje wynik i decyduje o dalszym leczeniu,czy to farmakologicznym czy tez inwazyjnym,o ile sa ku temu wskazania. opisz moze krok po kroku dzialania ze strony lekarza czy tez lekarzy. pozdrawiam
To są wyniki pierwszego ECHO serca robionego w maju http://i30.tinypic.com/azf9k4.jpg A to są drugie wyniki robione dwa miesiące później w lipcu http://i31.tinypic.com/2w3z11w.jpg Badanie Robione było ze względu na wykrycie płynu w osierdziu Ale z kad tak duża różnica pomiędzy tymi dwoma wynikami ? :O Do lekarza moja mamuśka wybiera się za tydzień : O