Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerost komory serca

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hipochondryczka
Mam zespół wpw, czy to moze być przyczyna, objawy szybkie tętno, kołatanie serca, nierównomierna praca serca, zasłabnięcia, bóle w klatce piersiowej, sine dłonie i stopy, zmęczenie, duszności, bóle głowy. Wyniki badań EKG:Rytm pozazatokowy o częstości 85/min, ujemne zalamki P w II, III, avF, ujemno-dodatnie zał. P w V1-V6; czasPQ=0,08sek(rytm węzłowy?, preekscytacja?) EKG-Holter: W zapisie dominuje rytm pozazatokowy(ujemne P w kanale 2 i 3) ze skróceniem PQ-z licznymi okresami tachykardii do 186/min.-rytmy iczęstoskórcze węzłowe?Preekscytacja?Okresowy rytm zatokowy z prawidłowymi PQ, średnia cz. rytmu wynosiła103. Minimalna cz.rytmu wynosiła 66o godz03.49. Maksymalna cz. rytmu wynosiła184 o godz 20;13. Pauz dłuższych od 2.5 s. wystapiło 0. Pobudzeń komorowych zarejstrowano 0. Usk. Przegroda międzykomorowa 8mm.. Lewa komora 42/29mm. tylna ściana 8 mm. lewy przedsinek 29mm. aortawstępująca 25mm. (2D) pień płucny 15mm. prawa komora43mm. lewy przedsinek28mm. parametry napełniania llewej komory: E/A 1,53, czas deceleracji przepływu184ms, czas rozkurczu izowolumetrycznego 96ms EF60 %. Warunki badania dobreopis badania; wielkość jam serca oraz grubość ścianlewej komory w normie. Czynność skurczowo-rozkurczowa prawidłowa. Zastawki morfologicznie i czynnościowo bez istotnych zmian. osierdzie bez cech płynu. Czy ktoś może mi powiedzieć czy to coś poważnego, co mam o tym wszystkim myśleć?
Gość hipochondryczka
Konsultacja w klinice elektrofizjologi mam dopiero 19 września, a kardiolodzy ze szpitala w którym miałam robione te badania nie są pewni tak do końca o co tu chodzi, że to wpw, ale jakiś dziwny przypadek, że te częstoskórcze u mnie niestandardowo przebiegają. Miałam nadzieję, że jakiś kardiolog to przeczyta i coś wstępnie mi napisze, bo do 19 września to długo, a chcoałabym wiedzieć czy mam powód do zmartwień czy raczej nie jest tak źle. dodam,że objawy mnie męczą najdrobniejszy wysiłek jest problemem, zawroty głowy niesamowite zmęczenie i jeszcze te zasłabnięcia-koszmar
Powiem Ci kochana ze zawroty glowy to pewnie z powiekszonego serducha.Ja tez je mam.Mi jak naprawia i sie zmniejszy to mam nadzieje ze zawroty mina.Zaslabniecia to wiadomo moga byc od serca i mnie tez dotycza ale moga byc tez na tle nerwowym.Jedno co moge poradzic to zebys napisala na arytmi i tam poprosila doktora o odpowiedz.Na to forum lekarze raczej nie zagladaja a jak ci ktos odpisze ze lekarz to nie wiesz czy mowi prawde. www.arytmiaserca.pl. Moge ci jeszcze podac adres do Conki.Ale tam jak sie zarejestrujesz to musisz troche poczekac na przyjecie.Pozdrawiam i zycze zdrowka.